Ελλάδα

Πέθανε ο Γιώργος Ρωμαίος σε ηλικία 89 ετών

Πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος

Parallaxi
πέθανε-ο-γιώργος-ρωμαίος-σε-ηλικία-89-ετ-977459
Parallaxi

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πολιτικός, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος.

Είχε διατελέσει μεταξύ άλλων διευθυντής του «Βήματος», γενικός διευθυντής της ΕΡΤ. Υπήρξε επίσης βουλευτής, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο, καθώς και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Ρωμαίος έγινε διάσημος με την υπόθεση δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη όταν τότε ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του «Βήματος» και των «Νέων» στη Θεσσαλονίκη, λόγω των σημαντικών ερευνών που έκανε.

Οι σπουδές και η δημοσιογραφική του πορεία

Γεννήθηκε στους Πάγους της Κέρκυρας στις 14 Απριλίου του 1934. Παράλληλα με τις σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) άρχισε να δημοσιογραφεί στις τοπικές εφημερίδες της Κέρκυρας “Εφημερίδα των ειδήσεων και ελευθερία”.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ. Από το 1958 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην εφημερίδα το “Βήμα” ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης και Διευθυντής Σύναξης. Έχει αναλάβει επίσης και τη θέση του διευθυντή στο “Βήμα της Κυριακής”. Έχει διατελέσει: – Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθναϊκών Εφημερίδων (1976-1978) – Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984) – Πρόεδρος της πρώτης Διουκούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984). Η πολιτική του σταδιοδρομία περιλαμβάνει δύο περιόδους: – τη θητεία του ως ευρωβουλευτή (1984-1993), κατά την οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (1985-1987) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1987-1993), – την υπουργική του διαδρομή (1993-1998), κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού και υπουργού αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας, Υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών, καθώς και Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Από το 2000 είχε επανέλθει στη δημοσιογραφία ως αρθογράφος στο “Βήμα της Κυριακής”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα