Featured

Πέθανε ο σπουδαίος συλλέκτης Μιχάλης Τσαγκάρης

Ένας αληθινός ευπατρίδης, ο συλλέκτης με την απέραντη ευαισθησία έφυγε χθες.

Parallaxi
πέθανε-ο-σπουδαίος-συλλέκτης-μιχάλης-599115
Parallaxi

Πέθανε χθες ο σπουδαίος Μιχάλης Τσαγκάρης.

Η πρώτη φωτογραφία που αγόρασε ο Μιχάλης Τσάγκαρης σε δημοπρασία, στη Νέα Υόρκη, δείχνει δύο Μεξικανούς κρεμασμένους σε δέντρο, το 1870, όπως είχε αφηγηθεί στην Καθημερινή.

Ξεκίνησε να συλλέγει φωτογραφίες το 1970 και έκτοτε η συλλογή του έγινε ίσως η μεγαλύτερη συλλογή φωτογραφιών στην Ελλάδα με χιλιάδες φωτογραφίες, σπάνιες, όπως εκείνες των πρώτων Ελλήνων που μετοίκησαν στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Γιος μεταναστών και ο ίδιος από τη Χίο γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονκ Άιλαντ και άρχισε να αγοράζει τις πρώτες του εικόνες χάρη σε ένα κουτάκι με χρήματα που βρήκε θαμμένο στον κήπο του σπιτιού του.

Ήρθε στην Αθήνα μαθήτευσε στη Λεόντειο Σχολή και στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1968 έφυγε στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε στο School of Visual Arts. Εργάστηκε στην γκαλερί ενός Ρώσου εμιγκρέ όπου και γνώρισε μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Άντι Γουόρχολ. Στην Ελλάδα εργάστηκε σε ναυτιλιακή εταιρία και το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του το ξόδεψε για την απόκτηση και τη διάσωση σπουδαίων εικόνων της ελληνικής Ιστορίας των τελευταίων 130 χρόνων από τις οποίες προέκυψαν και σπουδαίες εκδόσεις. Η συλλογή του αριθμεί πάνω από 4000 σπάνιες εικόνες.

Ένας αληθινός ευπατρίδης, ο συλλέκτης με την απέραντη ευαισθησία έφυγε χθες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα