Διεθνή

Πετρέλαιο: Φόβοι για νέα «έκρηξη» τιμών

Οι τρεις παράγοντες που μπορούν να εκτοξεύσουν τις τιμές τις επόμενες ημέρες.

Parallaxi
πετρέλαιο-φόβοι-για-νέα-έκρηξη-τιμώ-882598
Parallaxi

Εξελίξεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου σε ξαφνική άνοδο. Οι αναλυτές είναι προβληματισμένοι καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ένα νέο «crash test» για το πετρέλαιο.

Τρεις είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τις τιμές:

  • Η επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή (4/12)
  • Η εφαρμογή από τη Δευτέρα (5/12) των κυρώσεων της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης
  • Ο καιρός, καθώς όσο έρχεται για τα καλά ο χειμώνας η ζήτηση ανεβαίνει.

Οι πληροφορίες φέρουν τον ΟΠΕΚ να προετοιμάζεται για μια σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, στη συνεδρίαση της Κυριακής (4/12). Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ είχε μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Νοέμβρι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο των αντιδράσεων της Αμερικής για την απόφαση είχε βρεθεί η Σαουδική Αραβία, όταν ανακοίνωσε την απόφαση για μείωση της παραγωγής για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου εν μέσω της επιδεινούμενης ζήτησης στην Κίνα.

Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου από τον όμιλο των 23 κρατών μειώθηκαν κατά μόλις 361.000 βαρέλια την ημέρα. Γιατί; Οι μειώσεις στα περισσότερα μέλη αντισταθμίστηκαν μετά την άνοδο που καταγράφει η Ρωσία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων Kpler Ltd, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου έκαναν αυτό που είναι αντίθετο στο κύριο αφήγημα, δηλαδή αύξησαν την παραγωγή», όπως εξηγεί ο Βίκτορ Κατόνα, αναλυτής της Kpler.

Η Μόσχα αύξησε την παραγωγή πετρελαίου στο υψηλό οκτώ μηνών των 10,9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, πριν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πωλήσεις αργού. Αυτές που θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, από την Δευτέρα (5/12).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή (4/12) για να επανεξετάσει την πολιτική παραγωγής για τις αρχές του 2023. Η αύξηση παραγωγής ρωσικού πετρελαίου έρχεται σε σύγκρουση με την προσπάθεια του ομίλου. Και η έναρξη των κυρώσεων της ΕΕ αναμένεται να περιορίσει τις ροές από τη Μόσχα.

Από τις 5 Δεκεμβρίου, η ΕΕ θα ξεκινήσει να επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου: Θα απαγορεύσει τη ναύλωση και την ασφάλιση δεξαμενόπλοιων που το μεταφέρουν, αν οι τιμές είναι υψηλότερες από το πλαφόν που θα προσδιοριστεί από κοινού από τους G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πλαφόν, έπειτα από έντονες διαφωνίες, κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για ανώτατη τιμή πώλησης τα 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Η ανώτατη τιμή θα στηρίζεται σε έναν μηχανισμό προσαρμογής, που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα επιτρέπεται να αγοράζουν πάνω από αυτή την τιμή. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο χώρες που υποστηρίζουν ένα ανώτατο όριο τιμών, γεγονός που περιπλέκει τις μελλοντικές δοσοληψίες ΕΕ – Μόσχας. Εάν αυτό οδηγήσει σε ελλείψεις στις ευρωπαϊκές προμήθειες, κάλλιστα μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο ράλι τιμών.

Τι αναμένεται να γίνει, λοιπόν, με τις τιμές του πετρελαίου. Οι τρεις παράγοντες – Χειμώνας, κυρώσεις ΕΕ, ΟΠΕΚ – θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν το πετρέλαιο σε απότομη άνοδο ή απότομη πτώση κατά τις επόμενες ημέρες στη διεθνή αγορά.

Όπως εκτιμούν αναλυτές οι τιμές θα παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις μέχρις ότου η αγορά αποκωδικοποιήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ+ αλλά και τις συνέπειες του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με άλλα λόγια, στην αγορά θα επικρατούν αβεβαιότητες, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι έρχονται μεγάλα «σκαμπανεβάσματα» στις τιμές. Επί του παρόντος, η Κίνα, που είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, αποτελεί το βασικό παράγοντα που ωθεί καθοδικά τις τιμές λόγω των φόβων για ασθενή ζήτηση.

ΠΗΓΗ ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα