Pfizer: Δεν χρειάζεται ακόμα προσαρμογή στις μεταλλάξεις – Ιράν: Ένας νεκρός κάθε δύο λεπτά
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στον κόσμο.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο
Δισεκατομμύρια ευρώ απέφεραν στις φαρμακευτικές εταιρίες τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19
Τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν ήδη εγκριθεί έχουν αποφέρει δισεκ. ευρώ στους φαρμακευτικούς ομίλους που τα παράγουν, ξεκινώντας από τη συμμαχία ανάμεσα στην αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που δημοσίευσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματά της.
Η σύνοψη που ακολουθεί αφορά τους ιδιωτικούς ομίλους που δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους. Δεν περιλαμβάνει τα σχέδια του ρωσικού εμβολίου –Sputnik V– και των κινεζικών που αναπτύχθηκαν από δημόσιους θεσμούς.
Pfizer και BioNTech, οι μεγάλοι κερδισμένοι
Ο αμερικανικός κολοσσός και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας, που συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19, ήταν οι πρώτες στον δυτικό κόσμο που ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα και επωφελήθηκαν από μια έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και κερδίζουν από αυτό το πλεονέκτημα.
Το εμβόλιο απέφερε στην Pfizer περισσότερο απ’ οποιονδήποτε ανταγωνιστή: έσοδα 10,8 δισεκ. δολαρίων (περίπου 9,2 δισεκ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του 2021, περίοδο από την οποία άρχισε να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος από τις πωλήσεις αυτής της θεραπείας.
Και ο αμερικανικός όμιλος εξακολουθεί να αυξάνει τις προβλέψεις του για το 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, υπολογίζει να αντλήσει 33,5 δισεκ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου του φέτος.
Από την πλευρά της, η BioNtech κατέγραψε 7,3 δισεκ. ευρώ τζίρο στο πρώτο εξάμηνο. Αντίθετα από την Pfizer, το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι το μοναδικό προϊόν της προς πώληση και αυτός ο αριθμός αντανακλά κατά συνέπεια την ειδική επίδοση αυτής της θεραπείας.
Για ολόκληρο το 2021, η BioNtech εκτιμά πως οι πωλήσεις των εμβολίων της κατά της Covid-19 θα αντιπροσωπεύουν ποσό ύψους 15,9 δισεκ. ευρώ.
Σε καλή θέση η Moderna
Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση (start-up) Moderna, όπως και η Pfizer/BioNTech, ανέπτυξε ένα εμβόλιο με αγγελιαφόρο RNA το οποίο ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν στον δυτικό κόσμο.
Στο πρώτο εξάμηνο, η Moderna, η οποία όπως η BioNTech υπολογίζει μόνο στο εμβόλιό της κατά της Covid-19 ως προϊόν σε κυκλοφορία, είχε τζίρο 5,9 δισεκ. δολάρια, δηλ. περίπου πέντε δισεκ. ευρώ.
Για το σύνολο του 2021, η Moderna αναμένει έσοδα 20 δισεκ. δολαρίων χάρη στο εμβόλιό της.
AstraZeneca και Johnson & Johnson ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση
Η αγγλοσουηδική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson, μέσω της βελγικής θυγατρικής της Janssen, είδαν επίσης τα εμβόλιά τους να εγκρίνονται στην ΕΕ, αλλά αργότερα. Αυτά στηρίζονται σε έναν ιικό φορέα.
Εκείνο της AstraZeneca, εξάλλου, δεν έχει καν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και παίζει έναν σημαντικό ρόλο σε άλλες χώρες όπως η Ινδία.
Κυρίως, αυτοί οι δύο όμιλοι υποσχέθηκαν να πωλήσουν τα εμβόλιά τους χωρίς να αποκομίσουν κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας. Οι εμπορικές τιμές είναι ως εκ τούτου πολύ χαμηλότερες από εκείνες των Pfizer/BioNTech και Moderna. Και τα ποσά που συγκέντρωσαν δεν είναι λίγα.
Η AstraZeneca ανακοίνωσε έσοδα 1,17 δισεκ. δολαρίων (ένα δισεκ. ευρώ) από το εμβόλιό της στο πρώτο εξάμηνο. Η Johnson & Johnson έκανε λόγο για 264 εκατ. δολάρια (225 εκατ. ευρώ) για το δικό της, το οποίο εγκρίθηκε αργότερα.
Για το σύνολο του έτους, η Johnson & Johnson υπολογίζει να αποκομίσει από τις πωλήσεις του εμβολίου της 2,5 δισεκ. δολάρια, με την AstraZeneca να μην έχει δώσει λεπτομερή πρόβλεψη.
Ρωσία: 9 ασθενείς με κορωνοϊό πέθαναν σε νοσοκομείο λόγω δυσλειτουργίας σωλήνα οξυγόνου
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εννέα άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο της νότιας πόλης Βλαντικαφκάς, στο τμήμα που λειτουργεί για ασθενείς με Covid, μετά τη δυσλειτουργία και θραύση σωλήνα οξυγόνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.
«Εννέα ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου στο νοσοκομείο του Βλαντικαφκάς (πρωτεύουσα της ρωσικής δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας).
Υπήρξε βλάβη στο σύστημα οξυγόνου σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Γερμανία: Δεν χρειάζεται να προσαρμοστεί το εμβόλιο της Pfizer στις παραλλαγές της Covid-19
Το εμβόλιο κατά της Covid-19 των εργαστηρίων Pfizer/BioNTech δεν είναι “ακόμη” ανάγκη να προσαρμοστεί στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της BioNTech προκρίνοντας μάλλον μια “τρίτη δόση”.
“Είναι πιθανό τους επόμενους 6 με 12 μήνες να εμφανιστεί μια παραλλαγή που θα απαιτεί την προσαρμογή του εμβολίου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Ουγούρ Σαχίν.
‘Η λήψη μιας απόφασης τώρα θα μπορούσε να αποδεχθεί εσφαλμένη, αν σε τρεις ή έξι μήνες μια άλλη παραλλαγή κυριαρχήσει”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της BioNTech, μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να παρέμβει μόνο αν το “υπάρχον εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό ή το καλύτερο δυνατό”.
Συνεπώς “επί του παρόντος, ξέρουμε ότι μια αναμνηστική δόση με τον βασικό τύπο (του εμβολίου) είναι απολύτως επαρκής”, υπογράμμισε ο Σαχίν.
Άρα, “η καλύτερη προσέγγιση για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση είναι να συνεχίσουμε με μια αναμνηστική δόση”, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανοσία που παρέχει το εμβόλιο, πρόσθεσε.
Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech ανέφεραν ήδη στις αρχές Ιουλίου “ενθαρρυντικά αποτελέσματα” από τις δοκιμές για μια τρίτη δόση και προβλέπουν να ζητήσουν τη χορήγηση άδειας για μια τρίτη δόση του εμβολίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο Ουγούρ Σαχίν έκανε τις δηλώσεις αυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της BioNTech.
Από την αρχή της χρονιάς, το γερμανικό εργαστήριο κατέγραψε κύκλο εργασιών 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 69,4 εκατομμυρίων ευρώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, πριν από την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19.
Η μεγάλη αυτή αύξηση “οφείλεται κυρίως στην ταχεία αύξηση της προμήθειας εμβολίων κατά της Covid-19 παντού στον κόσμο”, εξήγησε.
Η BioNTech έχει παραδώσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δόσεις από την αρχή της χρονιάς και υπολογίζει να φθάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2021.
Μόνο με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, η BioNTech ελπίζει να καταγράψει κύκλο εργασιών σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.
Κύπρος: Τρεις θανάτους και 446 νέα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
Τρεις θανάτους και 446 νέα κρούσματα κορονοϊού (ποσοστό θετικότητας: 1,05%) ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.
278 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 98 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 88,13% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 42.427 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 106.428, ενώ 444 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό στην Κύπρο.
Ιράν: Ένας άνθρωπος πεθαίνει από Covid-19 κάθε δύο λεπτά
Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε δύο λεπτά λόγω της COVID-19 στο Ιράν, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, ενώ η χειρότερα πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ με 588 θανάτους.
Με τις αρχές να κάνουν λόγο για ελλιπή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι νοσοκομεία σε πολλές χώρες έχουν ξεμείνει από κλίνες για νέους ασθενείς. Κάποιοι χρήστες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρίνουν το θρησκευτικό καθεστώς για τον βραδύ ρυθμό των εμβολιασμών, με μόλις το 4% περίπου των 83 εκατ. κατοίκων να έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 94.603, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40.808 τις τελευταίες 24 ώρες στα 4.199.537 στο πέμπτο κύμα της πανδημίας που αποδίδεται στο ιδιαιτέρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα.
«Κάθε δύο δευτερόλεπτα μολύνεται ένας άνθρωπος στο Ιράν και σχεδόν κάθε δύο λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει λόγω του κορονοϊού», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, λέγοντας ότι οι περισσότερες από τις 31 επαρχίες του Ιράν έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση του συναγερμού από το ‘πορτοκαλί’ στο ‘κόκκινο’ επίπεδο. Πριν από ένα μήνα καταγραφόταν περίπου ένας θάνατος ανά τρία λεπτά.
Τον Ιανουάριο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε την εισαγωγή εμβολίων αμερικανικής και βρετανικής παρασκευής, λέγοντας ότι είναι αναξιόπιστα και ίσως εξαπλώνουν τη μόλυνση.
Το Ιράν θεωρεί ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην αγορά και τον εφοδιασμό εμβολίων από άλλες χώρες οφείλονται στις αμερικανικές κυρώσεις.
Τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιρούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου στην Τεχεράνη το 2018 αφού ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.
Ο νέος Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, που χθες έλαβε δημοσίως την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 εγχώριας παρασκευής, κάλεσε τους αξιωματούχους να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς και να χρησιμοποιήσουν «όλα τα απαραίτητα μέσα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη χρήση εισαγόμενων δόσεων καθώς και του εμβολίου COVIran Barakat, το Ιράν συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα COVAX, που διαχειρίζεται η συμμαχία GAVI και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και που έχει στόχο να εξασφαλίσει τη δίκαιη πρόσβαση φτωχότερων χωρών σε εμβόλια.
Πηγή: ΑΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ