Pfizer – ΕΜΑ: Υπό εξέταση αίτημα για τρίτη δόση στους άνω των 16 ετών

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Parallaxi
pfizer-εμα-υπό-εξέταση-αίτημα-για-τρίτη-δό-792852
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Την αξιολόγηση του αιτήματος για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech κατά του κορωνοϊού έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση στους πολίτες άνω των 16 ετών ξεκινά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων, με τα αποτελέσματα να αναμένονται «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η αρμόδια επιτροπή του EMA θα αξιολογήσει τα δεδομένα τα οποία υποβλήθηκαν για το εμβόλιο Comirnaty των Pfizer/ BioNTech, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων μιας κλινικής δοκιμής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής, περίπου 300 ενήλικοι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα έλαβαν αναμνηστική δόση περίπου έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, εκτός εάν απαιτηθούν συμπληρωματικές πληροφορίες.

Τρίτη δόση σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Επίσης, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ, αξιολογούνται τα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου mRNA (Pfizer ή Moderna) σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως τονίζει ο ΕΜΑ, αν και -από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC)- δεν θεωρούν επείγουσα την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, αξιολογείται η σχετική αίτηση για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την υποστήριξη περαιτέρω δόσεων, όπως απαιτείται.

Η παροχή συστάσεων για τον τρόπο εμβολιασμού παραμένει προνόμιο των αρμόδιων εθνικών φορέων σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. Ενώ ο EMA αξιολογεί τα δεδομένα, τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν προπαρασκευαστικά σχέδια για τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων.

Η μακρά νόσηση αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα (και) στα νεφρά

Τα παρατεταμένα για καιρό συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19», που επιμένουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για νέα προβλήματα στα νεφρά, από απλή δυσλειτουργία έως προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, δείχνει μια αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όσοι πέρασαν πιο βαριά τη νόσο, ιδίως εκείνοι που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο (έως 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα) για κατοπινή βλάβη στα νεφρά, ακόμη κι αν δεν είχαν εμφανίσει οξεία νεφρική νόσο κατά τη νοσηλεία τους.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Ζιγιάντ Αλ-‘Αλι του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων σχεδόν 90.000 είχαν αρρωστήσει από τον κορονοϊό και είχαν συμπτώματα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο μακρόχρονη ήταν η Covid-19, τόσο αυξημένη ήταν η πιθανότητα εκδήλωσης νέων νεφρικών προβλημάτων, κάτι που ίσχυε ακόμη και αν ο ασθενής με κορονοϊό δεν είχε χρειαστεί νοσηλεία, ούτε εισαγωγή σε ΜΕΘ. Πάντως η νεφρική ανεπάρκεια και δυσλειτουργία ήταν πιο εμφανής σε όσους είχαν περάσει πιο βαριά λοίμωξη.

Περίπου το 5% – ο ένας στους 20- των ασθενών με μακρά Covid-19 εμφάνισαν μείωση τουλάχιστον 30% στον κρίσιμο δείκτη νεφρικής λειτουργίας eGFR (ρυθμός σπειραματικής διήθησης με βάση την κρεατινίνη στο αίμα). Γενικότερα, οι άνθρωποι με μακρόχρονη Covid-19 είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, να εμφανίσουν μείωση 30% στον εν λόγω δείκτη.

Ο δείκτης eGFR εμφανίζει φυσιολογική πτώση όσο γερνάει κανείς (περίπου 1% ετησίως), αλλά η μακρά Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει και να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία νεφρικής ανεπάρκειας (μια μείωση του δείκτη διήθησης κατά 30% ισοδυναμεί με χαμένα 30 χρόνια νεφρικής λειτουργίας).

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς με Covid-19 έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν οξεία νεφρική βλάβη, κατά την οποία τα νεφρά χάνουν απότομα τη λειτουργικότητα τους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως πρήξιμο στα πόδια, κόπωση και δύσπνοια. Όσοι έχουν χρειαστεί νοσηλεία λόγω Covid-19, έχουν πέντε έως οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για οξεία βλάβη των νεφρών, σε σχέση με τους μη-Covid-19 ασθενείς, ενώ ο κίνδυνος οξείας νεφρικής βλάβης είναι περίπου 30% μεγαλύτερος για όσους ασθενείς “βγάζουν” τη λοίμωξη Covid-19 στο σπίτι τους.

Όπως είπε ο δρ Αλ-‘Αλι, «τα ευρήματα μας αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία να δίνεται προσοχή στη νεφρική λειτουργία και νόσο κατά τη θεραπεία των ασθενών με Covid-19». Επεσήμανε επίσης πως προς το παρόν δεν είναι σαφές κατά πόσο θα σταματήσει η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας στους ασθενείς με μακρά Covid-19 που εμφανίζουν τέτοια προβλήματα.

Η οξεία νεφρική βλάβη μπορεί να αναστραφεί χωρίς να προκύψει χρόνιο πρόβλημα, αλλά μερικοί ασθενείς στη μελέτη εμφάνισαν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που πέρασαν ήπια την Covid-19, είναι απίθανο να εμφανίσουν νεφρικά προβλήματα, ενώ ο κίνδυνος είναι κάπως μεγαλύτερος για όσους ταλαιπωρήθηκαν επί εβδομάδες από τη νόσο.

G20: Εγκρίθηκε ομόφωνα το Σύμφωνο της Ρώμης για παγκόσμια διάθεση των εμβολίων

Ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ανακοίνωσε ότι οι ομόλογοί του που συμμετείχαν στην διήμερη σύνοδο του G20, στην Αιώνια Πόλη, ενέκριναν ομόφωνα το «Σύμφωνο της Ρώμης».

Ουσιαστικά, οι χώρες της G20, τόνισε, «συμμερίζονται ως κύριο στόχο, την διευκόλυνση της παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού και την μεταφορά τους σε όλο τον πλανήτη».

Θέλουμε να γίνει προσβάσιμο, το εμβόλιο, σε όλο τον κόσμο, θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά, ο Ιταλός υπουργός, και πρόσθεσε:

«Όταν ένας άνθρωπος είναι άρρωστος, πρέπει να θεραπεύεται, ανεξάρτητα από το πού γεννήθηκε, από το χρώμα του δέρματος και από την οικονομική του κατάσταση, και το Σύμφωνο της Ρώμης θεωρεί, όλα αυτά, βασικής σημασίας».

Παράλληλα, ο Σπεράντσα υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να μοιράζονται με όλους πληροφορίες που αφορούν την παγκόσμια υγεία, και τις καλύτερες πρακτικές σχετικά με αγωγές και φαρμακολογικές θεραπείες.

«Θέλουμε να επενδύσουμε στην προσέγγιση One Health, θεωρώντας τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον ως ενιαίο οικοσύστημα, ώστε να ανταποκριθούμε στις σημερινές και μελλοντικές υγειονομικές προκλήσεις», ολοκλήρωσε ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Ντράγκι.

Ιταλία: Τέλη Σεπτεμβρίου η επέκταση του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου»

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα αποφασίσει να επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», σε νέες κατηγορίες πολιτών, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνει υποχρεωτικό για τους δημοσίους υπαλλήλους (άρα και για την αστυνομία, τους καραμπινιέρους και τον στρατό), ενώ είναι πιθανό να ζητηθεί και από τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει αναλυτική αναφορά στο όλο θέμα, σε υπουργικό συμβούλιο αφιερωμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού.

Το περιθώριο είκοσι τεσσάρων ημερών, μέχρι την επέκταση του «πράσινου πάσου», σύμφωνα με πληροφορίες δίδεται για να μπορέσουν να προσέλθουν στο μεταξύ στα κέντρα εμβολιασμού, όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται. Στο μεταξύ, μέχρι σήμερα στην Ιταλία ολοκλήρωσε τον κύκλο εμβολιασμού το 71,5% του πληθυσμού άνω των 12 ετών.

Ο δε Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με νέες του δηλώσεις θέλησε να στηρίξει, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, την στρατηγική της κυβέρνησης Ντράγκι υπέρ της ευρείας χρήσης του «πάσου».

«Δεν μπορεί να γίνεται αναφορά στην ελευθερία, για να αποφεύγεται ο εμβολιασμός κατά της covid 19. Διότι η αναφορά αυτή ισοδυναμεί με αίτημα να παρασχεθεί δικαίωμα που να επιτρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία -και σε κάποιες περιπτώσεις η ζωή- των συνανθρώπων μας», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος, επισκεπτόμενος το πανεπιστήμιο της Παβία.

Γερμανία: Χρηματοδότηση έξι σκευασμάτων και της Covid-19

Την περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης έξι σκευασμάτων κατά της Covid-19 τα οποία εισέρχονται σε φάση κλινικών δοκιμών ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας ‘Ανγια Κάρλιτσεκ και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, πρόκειται για τα σχέδια των εταιριών AdrenoMed, Apogenix, Αtriva Therapeutics, CORAT Therapeutics, InflaRX και DRK Baden-Würtenberg-Hessen, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από την γερμανική κυβέρνηση με συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ.

«Εδώ και μερικές εβδομάδες η παραλλαγή Δέλτα μας δείχνει ότι δυστυχώς θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι και στο μέλλον θα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού. Ακόμη και αν τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ευρέως διαθέσιμα, δεν θα μπορούν όλοι να λάβουν εμβόλιο. Χρειάζονται επομένως πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών και λόγω της διαφορετικής σοβαρότητας των διαφόρων σταδίων της νόσου, οι ασθενείς χρειάζονται διαφορετικές θεραπείες. Απαιτείται άρα ένα ευρύ φάσμα θεραπειών», δήλωσε η κυρία Κάρλιτσεκ, ανακοινώνοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε ότι «ακόμη βοηθάει μόνο ο εμβολιασμός, αλλά θέλουμε μακροπρόθεσμα να απομακρύνουμε την φρίκη της πανδημίας». «Φροντίζουμε λοιπόν για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, προκειμένου να προσφέρουμε θεραπεία στους ασθενείς. Και επενδύουμε στο μέλλον, διότι έτσι ενισχύουμε και τον κλάδο της έρευνας και της βιοτεχνολογίας στη Γερμανία», πρόσθεσε ο κ. Σπαν.

Φινλανδία: Η κυβέρνηση θα άρει τους περιορισμούς όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80%

Η Φινλανδία θα άρει τους εναπομείναντες περιορισμούς που έχουν τεθεί για την καταπολέμηση της Covid-19 όταν το 80% των κατοίκων της χώρας άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ένας στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία και να την διατηρήσουμε ανοιχτή», δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν αφιερωμένη στη στρατηγική της χώρας κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Η αύξηση της ανοσοποιητικής κάλυψης είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε, προσθέτοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σταδιακά καθώς βελτιώνεται η υγειονομική κατάσταση.

Η Φινλανδία, η λιγότερο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέγραψε από την αρχή της πανδημίας ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης στην περιοχή, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων πληθυσμιακών ομάδων, όπως ως νέοι.

Η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων καταμετρά λίγο περισσότερο από 130.000 μολύνσεις και 1.036 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και το 53,2% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με την δημόσια υγειονομική αρχή THL.

Εστιατόρια και μπαρ υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς την χωρητικότητα και τα ωράρια λειτουργίας τους σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία του ιού, και ορισμένες τοπικές αρχές συνιστούν την τηλεργασία και τη χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση πρότεινε τον τερματισμό εφαρμογής του μέτρου τήρησης κοινωνικής απόστασης δύο μέτρων μεταξύ ατόμων, μέτρο που εξακολουθεί να ισχύει για μεγάλες συγκεντρώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η λήξη εφαρμογής του μέτρου έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ένας Βιετναμέζος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξης για μετάδοση του κορονοϊού

Ένας Βιετναμέζος καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια κάθειρξης για παραβίαση των αυστηρών μέτρων καραντίνας κατά της Covid-19 και για μετάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λι Βαν Τρι, 28 ετών, καταδικάστηκε για «μετάδοση επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών» σε μια δίκη που διήρκησε μια μέρα στο Λαϊκό Δικαστήριο της νότιας επαρχίας Κα Μο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάμ (VNA).

Το Βιετνάμ υπήρξε ένα από τα success stories παγκοσμίως αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, χάρη στα στοχευμένα μαζικά τεστ, την επιθετική ιχνηλάτηση επαφών, τους αυστηρούς συνοριακούς περιορισμούς και μια αυστηρή καραντίνα. Εντούτοις, μια νέα έξαρση μολύνσεων από τα τέλη Απριλίου χάλασε αυτές τις καλές επιδόσεις.

«Ο άνδρας ταξίδεψε επιστρέφοντας στο Κα Μο από την πόλη Χο Τσι Μιν… και παραβίασε τους κανόνες καραντίνας των 21 ημερών», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

«Ο ίδιος μόλυνε οκτώ ανθρώπους, ένας εκ των οποίων πέθανε εξαιτίας του ιού έπειτα από ένα μήνα νοσηλείας», πρόσθεσε.

Το Reuters δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με αξιωματούχους του δικαστηρίου Κα Μο για σχόλιο.

Το Κα Μο η νοτιότερη επαρχία του Βιετνάμ, έχει καταγράψει μόλις 191 κρούσματα και δύο θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τα σχεδόν 260.000 κρούσματα και 10.685 θανάτους που καταγράφονται στο επίκεντρο του νέου κορονοϊού της χώρας, την πόλη Χο Τσι Μιν.

Το Βιετνάμ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιδείνωση της πανδημίας που έχει μολύνει περισσότερους από 536.000 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 13.385, τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών μέσα στους τελευταίους μήνες.

Οι δικαστικές αρχές της χώρας έχουν καταδικάσει άλλα δύο άτομα σε ποινές φυλάκισης 18 μηνών και δύο ετών με αναστολή με τις ίδιες κατηγορίες.

ΠΟΥ: Εκατοντάδες ιατρικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν σε άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας

Εκατοντάδες ιατρικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο καθώς έχει απαγορευτεί σε δυτικούς δωρητές, που χρηματοδοτούν τις εγκαταστάσεις αυτές, να έχουν συναλλαγές με τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περίπου το 90% των 2.300 εγκαταστάσεων υγείας σε όλη τη χώρα μπορεί να χρειαστεί να διακόψει τη λειτουργία του ακόμη και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ συμπλήρωσε ότι οι δυτικοί δωρητές βρίσκονται αντιμέτωποι με κανόνες που τους εμποδίζουν να έχουν συναλλαγές με τους Ταλιμπάν, χωρίς ο ίδιος να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Θα κάνουμε μια παύση στις επιχειρήσεις σε μεγάλο ποσοστό αυτών (των εγκαταστάσεων υγείας). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έως και το 90% θα σταματήσει να λειτουργεί πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα και αυτό θα επιφέρει μια αύξηση ασθενειών και θανάτων», σημείωσε ο Μπρέναν.

Ο ΠΟΥ προσπαθούσε να καλύψει το κενό παρέχοντας προμήθειες, εξοπλισμό και χρηματοδότηση σε 500 από τα κέντρα υγείας, είπε.

Ο Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται επίσης με το Κατάρ για αεροπορικές παραδόσεις ιατρικού υλικού, πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε να έχουμε έως και δύο ή τρία αεροσκάφη γεμάτα με προμήθειες που η κυβέρνηση του Κατάρ θα οργανώσει να πετάξουν με προορισμό πιθανώς την Καμπούλ περίπου μέσα στην επόμενη εβδομάδα», είπε.

Οι επόμενες παραδόσεις θα περιλαμβάνουν τεστ για Covid και προμήθειες για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.

Μαζί με άλλους οργανισμούς βοήθειας, ο ΠΟΥ πασχίζει να μεταφέρει ιατρικές προμήθειες στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων κιτ πρώτων βοηθειών, εν μέρει λόγω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ιατρικά εφόδια συνεχίζουν να μεταφέρονται μέσω της βόρειας πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ και ο ΠΟΥ διερευνά επίσης επιλογές για χερσαίες μεταφορές με χρήση φορτηγών από το Πακιστάν, συμπλήρωσε.

Κούβα: Τα σύνορα θα ανοίξουν πλήρως στις 15 Νοεμβρίου – Δεν θα απαιτείται να κάνουν μοριακό τεστ οι επισκέπτες

Η Κούβα θα ανοίξει σταδιακά τα σύνορά της για τους τουρίστες, αρχής γενομένης από τις 15 Νοεμβρίου, χωρίς να απαιτεί να υποβληθούν σε μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό, όπως συμβαίνει σήμερα, ώστε να δώσει ώθηση σε μια οικονομική δραστηριότητα που είναι ζωτικής σημασίας για το νησί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Τουρισμού.

«Δεδομένης της προόδου στην εκστρατεία ανοσοποίησης στην Κούβα και την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά της αλλά και της προοπτικής ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 90% του πληθυσμού, ετοιμάζουμε τις συνθήκες για να ανοίξουμε σταδιακά τα σύνορα από τις 15 Νοεμβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εδώ και πολλούς μήνες ελάχιστες πτήσεις φτάνουν στην Κούβα και μόνο μερικές πτήσεις τσάρτερ με Ρώσους και Καναδούς τουρίστες πραγματοποιούνται τακτικά στα τουριστικά θέρετρα. Η Αβάνα απαιτεί από τους ξένους επισκέπτες να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ πριν από την αναχώρησή τους, να κάνουν ξανά τεστ κατά την άφιξή τους και να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα ενός δεύτερου τεστ που διενεργείται πέντε ημέρες αργότερα.

Με το πλήρες άνοιγμα των συνόρων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τροποποιηθούν, θα παρακολουθούνται μόνο όσοι εμφανίζουν συμπτώματα και θα θερμομετρούνται όλοι κατά την άφιξή τους. Διαγνωστικά τεστ θα γίνονται δειγματοληπτικά και οι αρχές θα δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των επισκεπτών.

Ο τουρισμός, μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για την Κούβα, κατέρρευσε με την πανδημία. Τα σύνορα έκλεισαν εν μέρει από τα τέλη Μαρτίου 2020. Φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο, η χώρα υποδέχτηκε 270.639 ξένους τουρίστες, σχεδόν το ένα πέμπτο (21,8%) όσων την είχαν επισκεφθεί κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (1.239.099).

Λόγω της μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό, οι αρχές περιόρισαν δραστικά τις εισαγωγές προϊόντων, επιδεινώνοντας το πρόβλημα των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η Κούβα έχει αναπτύξει δικά της εμβόλια για την Covid-19, τα Abdala και Soberna και μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει το ένα τρίτο των κατοίκων της.

Πληροφορίες: ΑΠΕ / Καθημερινή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα