Επικαιρότητα

Πιερία-Τουρισμός: Τα συν, τα πλην και η αύξηση στους Έλληνες επισκέπτες

Δυναμικό το φετινό καλοκαίρι με το βλέμμα όμως στο επόμενο - Οι πληρότητες και ο «χάρτης» των επισκεπτών

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
πιερία-τουρισμός-τα-συν-τα-πλην-και-η-α-904051
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μετά τα καλοκαίρια της πανδημίας, η Πιερία έχει να αντιμετωπίσει το φετινό καλοκαίρι άλλες δύο προκλήσεις. Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου καλούνται να μείνουν όρθιοι απέναντι στη μειωμένη προσέλευση επισκεπτών από την Ρωσία και την Ουκρανία λόγω του πολέμου και ταυτόχρονα στο αυξημένο κόστος λειτουργίας τους, περιμένοντας στο τέλος της σεζόν να κάνουν το ταμείο τους.

Η Πιερία συνεχίζει να αποτελεί μια σταθερή επιλογή για τους τουρίστες από το εξωτερικό που αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία διακοπών που συνδυάζει το… παραδοσιακό ελληνικό καλοκαίρι με τον πολιτισμό και τη μυθολογία.

Οι παραλίες, άλλωστε, του νομού, σε συνδυασμό με την παρουσία του επιβλητικού Ολύμπου, δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Το θετικό για όσους επιλέξουν να προγραμματίσουν την τελευταία στιγμή τις διακοπές τους είναι ότι στην Πιερία δε φαίνεται ότι θα δυσκολευτούν να βρουν κάποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα για τη διαμονή τους σε αντίθεση με το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και την Ασπροβάλτα και Σταυρό, όπου η αίσθηση που έδιναν οι επαγγελματίες του κλάδου με δηλώσεις τους στην parallaxi, ήταν αυτή του sold out για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του κλάδου, στην Πιερία αυτή τη στιγμή οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αγγίζουν το 75%, ποσοστό που είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί αρκετά τον Αύγουστο.

Γι’ αυτό το λόγο και υπάρχει αισιοδοξία ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι σαφώς καλύτερη από τις δύο προηγούμενες και μένει να φανεί εάν θα αγγίξει τα ποσοστά του 2019.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η κίνηση που θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς σε αντίθεση με τον Απρίλιο και τον Μάιο, ο Ιούνιος δεν κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Μεγάλη είναι φυσικά η ζημιά που προκάλεσε στην τουριστική κίνηση της Πιερίας ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας.

Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εθνικότητες επέλεγαν την Πιερία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά το ότι οι Ρώσοι επισκέπτες ήταν αυτοί που ξόδευαν και τα περισσότερα χρήματα.

Ως αντίβαρο βέβαια στην απώλεια των Ρώσων έρχεται να λειτουργήσει ο εσωτερικός τουρισμός που δείχνει και πάλι να αποκτά δυναμική στην περιοχή.

Πολλοί Θεσσαλονικείς και κάτοικοι της Β. Ελλάδας εξαιτίας του κόστους για να επισκεφτούν κάποιο νησί επιλέγουν έναν κοντινό και εύκολα προσβάσιμο προορισμό.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αυξηθεί και οι μέρες παραμονής των Ελλήνων επισκεπτών, αφού δεν είναι πλέον του… τριημέρου, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζουν να μείνουν για πέντε ή και περισσότερες μέρες.

Χαμόγελα πάντως επικρατούν στους ανθρώπους του κλάδου και για το ενδιαφέρον που υπάρχει φέτος από την… εσωτερική αγορά της νότιας και κεντρικής Ελλάδας.

Μάλιστα, ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών στην Πιερία αναμένεται να αυξηθεί και άλλο το καλοκαίρι, καθώς υπάρχουν και οι δικαιούχοι των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και Τουρισμός για όλους που θα χρησιμοποιήσουν τις επιταγές και τα κουπόνια τους για να κάνουν τις διακοπές τους στην Πιερία.

Όσον αφορά το εξωτερικό, η Πιερία για μια ακόμα φορά αποτελεί σταθερό τουριστικό προορισμό για χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, τα Βαλκάνια, η κεντρική Ευρώπη, ακόμα και το Ισραήλ.

Υπάρχει αισιοδοξία ότι ο νομός θα καταφέρει να… απλώσει τα δίχτυα του και στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

Το θετικό κλίμα στις κρατήσεις έρχεται όμως να επισκιάσει το υψηλό ενεργειακό κόστος με το οποίο καλούνται να λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Όταν οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι κατά πολύ αυξημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το υψηλό κόστος στις πρώτες ύλες, τότε τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν είναι για το… ταμείο που θα κάνει ο κλάδος στο φινάλε της σεζόν, καθώς ξενοδόχοι σημειώνουν ότι οι τιμές που προσφέρουν τα καταλύματα έχουν μείνει στα επίπεδα του 2021.

Από το… λόμπι των ξενοδοχείων σε εκθέσεις, συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα

Ένας ακόμη τρόπος προβολής του Φεστιβάλ Ολύμπου, και κατ΄επέκταση και της Πιερίας, πήρε σάρκα και οστά, μέσα από την αγαστή συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και του Φεστιβάλ Ολύμπου. Πλέον όλες οι πληροφορίες για το Φεστιβάλ Ολύμπου και τα αξιοθέατα της Πιερίας, είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες μέσω QR Code, σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία αλλά και όλα τα κομβικά σημεία της Πιερίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Έτσι, οι επισκέπτες της Πιερίας, με ένα απλό σκάναρισμα του κωδικού στην αφίσα του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου που βρίσκεται πλέον σε κεντρικούς χώρους των ξενοδοχείων, των αρχαιολογικών χώρων και των ΚΕΠ, του νομού, θα γνωρίζουν τις εκδηλώσεις και όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα στην Πιερία.

Από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου ξεχωρίζουν για τις επόμενες ημέρες:

29/7 Φιλοκτήτης του Σοφοκλή

30/7 Συναυλία Κωστή Μαραβέγια

3/8 Συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου

6/8 Αριστοφάνης – Ήρωνδας, Contra Tempo

7/8 Περσέας και Ανδρομέδα

8,9/8 Συναυλία Τάνια Τσανακλίδου

10/8 Πόντος, τα δακρυσμένα κύματα της μνήμης

10/8 Βοϋτσεκ

13/8 Πέρσες του Αισχύλου

14/8 Μήδεια του Ευριπίδη

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα