Ουκρανία: Yπάρχουν πληροφορίες για ρωσική επίθεση στις 22/2

Η απάντηση του Κρεμλίνου για τη συνεχή αναφορά ημερομηνίας από τη Δύση.

Parallaxi
ουκρανία-yπάρχουν-πληροφορίες-για-ρωσ-885923
Parallaxi

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην ανατολική Ουκρανία. Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα του Reuters.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Γιάννη Σουλιώτη, «οι πληροφορίες και τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά καθώς η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 134 στρατιωτικές μονάδες της ρωσικής ομοσπονδίας – κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα- έχουν παραταχθεί στα δύο αυτόνομα κρατίδια του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ κινούμενα προς τα σύνορα προς την Ουκρανία».

Μάλιστα, κατά τον δημοσιογράφο «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που διακινούνται όχι μόνο μεταξύ ημών των δημοσιογράφων, αλλά και σε ένα πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ότι η ρωσική επίθεση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου. Βεβαίως να πούμε εδώ ότι και πριν από λίγες μέρες υπήρχε η πληροφορία και η βεβαιότητα ότι η ρωσική επίθεση θα εκδηλωνόταν την περασμένη Τετάρτη κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε».

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα, λέει Βρετανός υπουργός

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται τώρα να είναι «πολύ πιο πιθανή» και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι «αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε σήμερα Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει προβοκάτσια τη συνεχή αναφορά από την Δύση ημερομηνίας για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η συνεχής πρόβλεψη από τις δυτικές χώρες ημερομηνιών για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προβοκατόρικη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις από τη Δύση, δήλωσε ο Πεσκόφ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 και πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει επίκληση στη λογική των δυτικών εταίρων.

“Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα για παράδειγμα στη γραμμή της επικοινωνίας (στην ανατολική Ουκρανία), τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό, πιθανόν να έχει, επιζήμιες επιπτώσεις. Η καθημερινή άσκηση ανακοινώσεων μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική”, είπε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείς σε τι κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του Πούτιν με τους δυτικούς ομολόγους του ο Πεσκόφ απάντησε ότι αυτές διεξάγονται σε μια ατμόσφαιρα διπλωματίας και εποικοδομητικού διαλόγου.”Στην πραγματικότητα, υπάρει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και στη φύση των διαπραγματεύσεων. Ναι, τίθενται ερωτήματα όπως ‘σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σχέδια επιθετικότητας’, αλλά με έναν πολύ διπλωματικό τρόπο”.

Είπε ακόμη ότι στη διάρκεια των συνομιλιών ο Πούτιν μεταφέρει τις ανησυχίες της Ρωσίας. Παρότι, διαφέρουν οι θέσεις τους, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζητήσεις.

“Ο Πούτιν έχει μια ευκαιρία να επικοινωνήσει τις ανησυχίες μας. Και πολλοί ηγέτες διαφωνούν μαζί του, είτε σε όλα ή σε μερικά. Αλλά κάθε φορά όλοι λένε ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα”, είπε ο Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή πεπεισμένος ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία και ότι παρότι υπάρχει ακόμη χώρος για την διπλωματία αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως διαψεύσει ότι ετοιμάζει επίθεση εις βάρος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί 40.000 πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ασκών χρέη υπουργού Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης Αλεξάντερ Τσουπριγιάν δήλωσε ότι 40.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην περιοχή Ροστόφ στης νότιας Ρωσίας και φιλοξενούνται σε 92 προσωρινά καταφύγια.

Ουκρανική κρίση: Παρατείνονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα παρατείνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία.

Ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν κάποιες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, λέει το Κίεβο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον τμήμα των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει εις βάρος της Ρωσίας.

«Πρέπει να σταματήσουν τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα γεγονότα», είπε.

Η δήλωση του Κουλέμπα ακολούθησε την ανακοίνωση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για παράταση των στρατιωτικών τους ασκήσεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα με τους δυτικούς ηγέτες να προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή ενώ οι συγκρούσεις εντείνονται στην ανατολική Ουκρανία.

«Ηρθε η ώρα να δράσουμε. Λέω επισήμως ότι υπάρχουν όλοι οι λόγοι για την εφαρμογή τουλάχιστον τμήματος των κυρώσεων που έχουν προετοιμαστεί εις βάρος της Ρωσίας τώρα», είπε ο Κουλέμπα σε τηλεοπτική του ενημέρωση από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να τείνουν επ’ αόριστον ‘κλάδο ελαίας’ στη Ρωσία, λέει ο Σαρλ Μισέλ

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να συνεχίζουν να τείνουν επ’ αόριστον “κλάδο ελαίας” ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;”, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. “Δεν μπορούμε να προσφέρουμε επ’ αόριστον κλάδο ελαίας ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα”, στα ουκρανικά σύνορα, πρόσθεσε.

Σε εξέλιξη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Μακρόν με τον ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι

Σε εξέλιξη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Μακρόν με τον ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει αυτή την ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπειτα από την συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

“Η τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Ο πρόεδρος αυτή τη στιγμή συνομιλεί τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο Ζελένσκι”, προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Παρακάτω πληροφορίες και για την συνομιλία Μακρόν- Πούτιν:

 Η Ολλανδία μετέφερε από το Κίεβο στο Λβιβ το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά το προσωπικό της πρεσβείας του στην Ουκρανία από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ στα δυτικά για λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση ακολούθησε δηλώσεις των ΗΠΑ ότι επίκειται ρωσική επίθεση στη χώρα ανά πάσα στιγμή.

Πολλές χώρες έχουν μεταφέρει διπλωμάτες τους στο Λβιβ από το Κίεβο, ενώ χθες και το ΝΑΤΟ μετέφερε εκεί το προσωπικό του στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα η ολλανδική κυβέρνηση κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Ινδία: Το Νέο Δελχί καλεί τους Iνδούς πολίτες να εγκαταλείψουν προσωρινά την Ουκρανία

Η πρεσβεία της Ινδίας στο Κίεβο κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να εγκαταλείψουν προσωρινά την Ουκρανία επικαλούμενη “εντάσεις και αβεβαιότητες” αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα.

“Δεδομένων των συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων των εντάσεων και των αβεβαιοτήτων σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία όλοι οι ινδοί υπήκοοι των οποίων η παραμονή δεν κρίνεται απαραίτητη και όλοι οι ινδοί φοιτητές καλούνται προσωρινά να εγκαταλείψουν την Ουκρανία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Η πρεσβεία κάλεσε ακόμη τους Ινδούς να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων εμπορικών και ιδιωτικών πτήσεων για να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Αυτή είναι η δεύτερη έκκληση που απευθύνει η ινδική πρεσβεία για το ίδιο θέμα. Προηγουμένως, το Νέο Δελχί χρησιμοποίησε ηπιότερη φρασεολογία συστήνοντας “τη σκέψη για απομάκρυνση από την Ουκρανία”.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΑΡ.ΜΙ, Γιάννης Σουλιώτης/ ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα