Top

Πλήρως εμβολιασμένο πάνω από το 50% των ενηλίκων της ΕΕ – «Πράσινο πάσο» σε πολλές χώρες

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
πλήρως-εμβολιασμένο-πάνω-από-το-50-των-ε-768930
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

ΕΕ: Πλήρως εμβολιασμένο πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, ανακοίνωσε η Κομισιόν

Διακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει θέσει ως στόχο το 70% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί εντός καλοκαιριού.

“Μέχρι σήμερα, 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτό σημαίνει ότι το “54,7% των ενηλίκων” έχει λάβει και τις δύο δόσεις διδοσικών εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού ή την μία δόση στην περίπτωση του μονοδοσικό εμβολίου της Johnson&Johnson.

“Το 68,4% των ενηλίκων στην ΕΕ έχει ήδη λάβει τουλάχιστον την πρώτη του δόση”, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος, χαιρετίζοντας την “πολύ απτή πρόοδο”.

“Είμαστε πλέον μεταξύ των περιοχών του κόσμου που έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αλλά είναι σημαντικό αυτή η πρόοδος να γίνεται με πιο ισορροπημένο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν νησίδες όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί”, πρόσθεσε η ίδια.

“Πάνω από 200 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ έχουν πλέον πλήρως εμβολιαστεί! Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου το 55% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ. Ο πλήρης εμβολιασμός μας προστατεύει από παραλλαγές και θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε ένα νέο κύμα λοιμώξεων. Ας εμβολιαστούμε”, τόνισε με tweet της το απόγευμα μετά την ανακοίνωση της εκπροσώπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χορηγηθεί λίγο περισσότερες από 440 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Δηλαδή 98,4 δόσεις ανά 100 κατοίκους, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 102,4 δόσεις ανά 100 κατοίκους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωνε στις 10 Ιουλίου ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ διαθέτει επαρκή αριθμό δόσεων για να εμβολιάσει “τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού αυτόν τον μήνα”.

Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως η ΕΕ σχεδιάζει να δωρίσει “περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πριν από το τέλος του έτους”, διπλασιάζοντας τον στόχο που είχε καθορίσει μέχρι σήμερα.

Αυτές οι δωρεές γίνονται κυρίως μέσω του Covax, είπε, προσθέτοντας ότι αυτός ο διεθνής μηχανισμός διανομής εμβολίων έχει ήδη επιτρέψει την χορήγηση 122 εκατομμυρίων δόσεων σε 136 χώρες.

Η ΕΕ στηρίζει επίσης την παραγωγή εμβολίων στην Αφρική, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ιταλία: Από τις 5 Αυγούστου υποχρεωτικό “πράσινο πάσο” για τους πελάτες που κάθονται μέσα σε καφέ μπαρ και εστιατόρια

Υποχρεωτικό γίνεται, στην Ιταλία, το «πράσινο πάσο εμβολιασθέντων» για τους πελάτες που θα κάθονται σε εσωτερικούς χώρους καφε μπαρ και εστιατορίων. Για την κατανάλωση όρθιων πελατών, δεν θα χρειάζεται κάρτα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το μέτρο θα ισχύσει από τις 5 Αυγούστου και αργότερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση απο τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Πιθανότατα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω covid 19 θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Τα νέα κριτήρια για την μετατροπή των περιφερειών σε πορτοκαλί ζώνη είναι η πληρότητα των ΜΕΘ να αγγίζει το 20%, σε ο,τι αφορά ασθενείς με κορωνοϊό και 30% για την πληρότητα των νοσοκομειακών θαλάμων. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την κήρυξη της κόκκινης ζώνης θα είναι 30% και 40%.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις, τα κλαμπ και οι ντίσκο πρόκειται να παραμείνουν κλειστά.

Ισραήλ: Το Ισραήλ θα επαναφέρει το “πράσινο πάσο”, καθώς τα κρούσματα αυξάνται εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα

ο Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέπει μονάχα σε ανθρώπους που θεωρείται ότι έχουν ανοσία στην Covid-19 ή διαγνώστηκαν πρόσφατα αρνητικοί να εισέρχονται σε ορισμένους δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και οι συναγωγές, έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η κυβέρνηση έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς για τον νέο κορονοϊό, έπειτα από μια ταχεία εμβολιαστική εκστρατεία, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μολύνσεων και των θανάτων.

Η χαλάρωση των περιορισμών συμπεριλάμβανε την άρση του προγράμματος του «πράσινου πάσου», που επέτρεπε μονάχα σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19 να εισέρχονται σε κάποιους δημόσιους χώρους.

Ομως, ορισμένα μέτρα έχουν ήδη επανέλθει, μεταξύ άλλων η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και οι αυστηρότεροι όροι εισόδου για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, εξαιτίας της ταχείας διασποράς της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού.

Σε μια περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, το γραφείο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ ανέφερε πως το πρόγραμμα «πράσινο πάσο» θα επανέλθει σε ισχύ από τις 29 Ιουλίου, εν αναμονή της κυβερνητικής έγκρισής του.

«Το πράσινο πάσο» θα εφαρμόζεται σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, γυμναστήρια, εστιατόρια και αίθουσες συνεστιάσεων, συνέδρια, τουριστικά αξιοθέατα και χώρους λατρείας», επισημαίνει το γραφείο του Μπένετ, σε μια ανακοίνωση, έπειτα από μια συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου του κορονοϊού», που είναι επιφορτισμένο με τη μάχη κατά της covid-19.

Η είσοδος σε εκδηλώσεις με πάνω από 100 συμμετέχοντες θα επιτρέπεται μονάχα για «τους εμβολιασμένους, όσους έχουν αναρρώσει και όσους διαθέτουν ένα αρνητικό τεστ, οι οποίοι είναι 12 ετών και άνω».

Ισπανία: Παρατάθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαρκελώνη και σε μεγάλο μέρος της Καταλονίας

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στη Βαρκελώνη και σε ένα μεγάλο τμήμα της τουριστικής περιφέρειας της Καταλονίας (βορειοανατολικά) μεταξύ 01.00-06.00 το πρωί παρατάθηκε κατά μία εβδομάδα, σε μια προσπάθεια των αρχών να φρενάρουν την έκρηξη των μολύνσεων, ανακοίνωσε η ισπανική Δικαιοσύνη.

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή και είχε αρχικά διάρκεια 7 ημερών, παρατάθηκε έως την επόμενη Παρασκευή λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης, η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη στην περιφέρεια, με τον δείκτη επίπτωσης να ανέρχεται σε άνω των 1.239 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την παράταση, την οποία ζήτησαν οι περιφερειακές αρχές.

Συνολικά, 165 δήμοι με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, μεταξύ αυτών η Βαρκελώνη, ήτοι τέσσερις περισσότεροι σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, επηρεάζονται από το μέτρο αυτό.

Πέραν της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι περιφερειακές αρχές της Καταλονίας έλαβαν και άλλα μέτρα, όπως το κλείσιμο των κλαμπ με εσωτερικούς χώρους ή τη διακοπή όλων των νυχτερινών δραστηριοτήτων στις 00.30 όπως και τον περιορισμό των συναθροίσεων στους 10 ανθρώπους σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

“Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ περίπλοκες (…), απέχουμε πολύ από το να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε”, επισήμανε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Πατρίθια Πλάχα, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής περιορισμών “κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού”.

Αυστρία: Οι μισοί από όλους τους νέους μολυσμένους με κορονοϊό είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών

Οι μισές από όλες τις νέες λοιμώξεις με τον κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα στην Αυστρία – ποσοστό 49,7% – αφορούν ηλικίες κάτω των 25 ετών, και η με απόσταση υψηλότερη επίπτωση επτά ημερών (λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους) βρέθηκε με 99,3 στην ομάδα των 15 έως 24 ετών.

Η μέση ηλικία ενός ανθρώπου από τις νέες μολύνσεις στην ημερολογιακή εβδομάδα 28 (12 έως 18 Ιουλίου) ήταν 29,6 έτη, ενώ στην αντίστοιχη ημερολογιακή εβδομάδα τον προηγούμενο χρόνο, ένα μολυσμένο άτομο ήταν κατά μέσο όρο 37 ετών.

Τα σημερινά στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, καθιστούν σαφές το πόσο επηρεάζει τώρα ο κορονοϊός τους νέους, καθώς, από συνολικά 2.190 λοιμώξεις την ημερολογιακή εβδομάδα 28 (12 έως 18 Ιουλίου), οι 935 ή το 42,7% ήταν σε άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, οι 119 ή το 5,4% ήταν μεταξύ έξι και 14 ετών, οι 36 ή το 1,6% δεν ήταν καν έξι ετών.

Ενώ στην αρχή της πανδημίας ο ιός επηρέασε κυρίως και απειλούσε τους ηλικιωμένους, αυτή η πληθυσμιακή ομάδα δεν παίζει πλέον ουσιαστικά κανένα ρόλο σε νέες μολύνσεις, και μόνον το 3,8% αυτών που μολύνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα – 84 άνθρωποι σε απόλυτους αριθμούς – ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα όλων των ηλικιωμένων έχουν πλέον λάβει πλήρη προστασία εμβολιασμού.

Αναλυτικά, το 84,6% όλων των άνω των 85 ετών είναι πλέον πλήρως ανοσοποιημένοι, στις ηλικίες 75 έως 84 ετών το ποσοστό αυτό είναι 83,7%, μεταξύ 65 και 74 ετών το 76,8% είναι πλήρως ανοσοποιημένοι.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις τρέχουσες καταχωρίσεις στο Ηλεκτρονικό Δελτίο Εμβολιασμού, μόνο το ένα πέμπτο των 12 έως 24 ετών – ακριβώς 20,8% – είναι πλήρως ανοσοποιημένοι, και σε ποσοστό 40,7% έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, στην ομάδα των 25 έως 34 ετών το 37% είναι πλήρως ανοσοποιημένο, από 35 έως 44 ετών το ποσοστό των ανοσοποιημένων είναι 44,5%, το οποίο είναι σημαντικά λιγότερο από το μισό.

Σε σχέση με ολόκληρο τον πληθυσμό (8,9 εκατομμύρια κάτοικοι) το 58% όλων των πολιτών είχαν λάβει έως τις 21 Ιουλίου τουλάχιστον μία πρώτη δόση του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2, και το 46,8% είναι πλήρως ανοσοποιημένοι.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch θεωρεί ότι περισσότερο από το 80% του πληθυσμού μιας χώρας θα πρέπει να εμβολιαστεί ή να έχει αναρρώσει από νόσηση προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού χωρίς προστατευτικά μέτρα, ωστόσο, τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών δεν εμβολιάζονται στην Αυστρία.

Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη ανέφεραν σήμερα, Πέμπτη, 452 νέες μολύνσεις στην Αυστρία τις τελευταίες 24 ώρες, από την εμφάνιση της πανδημίας, 10.730 άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορονοϊού.

Αυτή την στιγμή, 102 άνθρωποι στη χώρα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 26 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η επίπτωση επτά ημερών, δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι 26,8.

ΠΟΥ: Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κοστίζουν ζωές και είναι επιζήμιες για την οικονομία, τονίζει ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε

Ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε τάσσεται υπέρ της διατήρησης περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού λόγω των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης. Τάσσεται επίσης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού προς το παρόν, αλλά τονίζει πως οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κοστίζουν ζωές και είναι επιζήμιες για την οικονομία.

«Λόγω του αυξανόμενου ποσοστού κρουσμάτων κορωνοϊού πρέπει να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα. Η υποχρεωτική μάσκα πρέπει να διατηρηθεί. Επιπλέον, η ευρύτερη πρόσβαση σε εστιατόρια ή μουσεία θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο για άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Σύμφωνα με τον Κλούγκε, «το ποσοστό εμβολιασμού μειώνεται σημαντικά σε πολλές χώρες από 40% έως 50%… Γι΄ αυτό και όλες οι χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να πείσουν όσους αμφισβητούν τον εμβολιασμό. Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κοστίζουν ζωές και είναι επιζήμιες για την οικονομία», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μεμονωμένων επαγγελματικών ομάδων είναι η τελευταία λύση. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι μέχρι τώρα έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές για την αύξηση των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ο ΠΟΥ θα προτείνει υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ένα τέτοιο βήμα να ενισχύσει το κίνημα κατά του εμβολιασμού», πρόσθεσε δήλωσε ο Κλουγκε.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Μισό εκ. κρούσματα χθες στον κόσμο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα