Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ: Μόνο το 60% των χειρουργείων λειτουργεί στο ΕΣΥ

Αναμονή έως πέντε χρόνια.

Parallaxi
ποεδην-μόνο-το-60-των-χειρουργείων-λειτ-712944
Parallaxi

Απογοητευτική είναι η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. Εμβληματικές κλινικές κλείνουν, κτίρια καταστρέφονται, ενώ καρκινοπαθείς χρειάζονται άνωθεν παρέμβαση, προκειμένου να υποβληθούν σε αναγκαία για τη ζωή τους θεραπεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, λειτουργεί μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού και αναισθησιολόγων και οι λίστες αναμονής είναι ατελείωτες.

«Κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια», τονίζει ο κ. Γιαννάκος, και σημειώνει: «Οι κλινικές πολλών νοσοκομείων είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Παραιτούνται οι γιατροί και οι νοσηλευτές, λόγω χαμηλών μισθών και δυσμενών συνθηκών εργασίας. Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Με μετακινήσεις μπαλώνουν την κατάσταση».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει μία σειρά από παραδείγματα, τα οποία δείχνουν την κατάσταση του ΕΣΥ:

Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούσαν 3 καρδιοχειρουργικές κλινικές. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», η εμβληματική καρδιοχειρουργική κλινική Σπύρου με 1.000 χειρουργεία τον χρόνο, το ΑΧΕΠΑ με 500 χειρουργεία το χρόνο και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» με 250 χειρουργία περίπου το χρόνο.

Στο «Παπανικολάου», έκλεισε η καρδιοχειρουργική κλινική, λόγω έλλειψης καρδιοαναισθησιολόγων. Υπηρετεί μία καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία αρρώστησε πήρε αναρρωτική άδεια και έκλεισε η κλινική.

Προσπαθούν με μετακινήσεις καρδιοαναισθησιολόγων από το ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου» να καλύψουν τις εφημερίες. Έπαψαν να γίνονται τακτικά χειρουργεία.

Έπεσε η οροφή σε ΜΕΘ

Στο «Παπανικολάου», εγκαινιάσθηκε πρόσφατα ΜΕΘ 18 κλινών από δωρεά. Λειτουργεί για περιστατικά covid-19. Στην καινούργια κατασκευή κατέρευσε το πάτωμα και έκλεισε η μία πτέρυγα 9 κλινών.

Ελλείψεις αναισθησιολόγων στο «Αττικόν»

Αναφορικά με την κατάσταση στην Αττική, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, στο νοσοκομείο «Αττικόν», λειτουργούν οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

«Υπάρχουν λίστες χειρουργείων μη επικαιροποιημένες, στις οποίες εμφανίζονται ασθενείς σε λίστα αναμονής εδώ και πέντε χρόνια! Κανείς δεν γνωρίζει εαν περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν. Ασθενείς, όμως, περιμένουν τρία χρόνια για τακτικό χειρουργείο.

Καρκινοπαθείς περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν. Έπρεπε ένας καρκινοπαθής να βγει στη τηλεόραση, για να χειρουργηθεί μετά τρεις μήνες.

Νοσηλευόμενοι ασθενείς περιμένουν τρεις και τέσσερεις εβδομάδες εντός του νοσοκομείου έως ότου χειρουργηθούν…

Οι γιατροί θέλουν να χειρουργήσουν . Χειρουργικές αίθουσες δεν υπάρχουν», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα