Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ: Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου

Σε ποια νησιά το ΕΚΑΒ επιχειρεί με 1 μόλις ασθενοφόρο

Parallaxi
ποεδην-τεράστιες-ελλείψεις-σε-προσωπ-1013648
Parallaxi

Νέο «καμπανάκι» για την υποστελέχωση των νοσοκομείων των νησιών από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό με αφορμή το περιστατικό στην Κω με την 63χρονη που άφησε την τελευταία της πνοή σε καρότσα αγροτικού, καθώς δεν την παρέλαβε ποτέ ασθενοφόρο.

Όπως αναφέρει σε νέα της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ, κάθε μέρα κινδυνεύουν ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου.

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση».

«Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή», αναφέρει ο κ. Γιαννακός.

Και σημειώνει πως το ΕΚΑΒ επιχειρεί με 1 μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα