Top

Ποια ημερομηνία «κλειδώνει» για το άνοιγμα της αγοράς- Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ

Τι θα γίνει με τα σχολεία.

Parallaxi
ποια-ημερομηνία-κλειδώνει-για-το-άν-687470
Parallaxi

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.630, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.468 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (71.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.338 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές1 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή +28.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 285 ασθενείς.

1630 νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Από αυτά στην Αττική εντοπίζονται 815 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 201.

Χάρτης των κρουσμάτων: 815 στην Αττική- 201 στη Θεσσαλονίκη

Lockdown: Ποια ημερομηνία «κλειδώνει» για το άνοιγμα της αγοράς – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στις 15 Απριλίου θα ανοίξει η εστίαση σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το κυβερνητικό επιτελείο μετά την παράταση του lockdown, ενώ το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου… Στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη λέει με άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παράτασης του σκληρού lockdown για μία εβδομάδα στην Αττική, ο Άλιμος πλημμύρισε από κόσμο…

Βουτάνε στην παγωμένη θάλασσα, γιατί δεν έχουν άλλον τρόπο να διασκεδάσουν.

Οι παραλίες της Αττικής γέμισαν κόσμο, που με σύμμαχο τον καλό καιρό αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του λοκντάουν και να παίξει ρακέτες.

Αλλά και οι μεγαλύτεροι βγήκαν κατά εκατοντάδες από τα σπίτια τους για μια βόλτα στην παραλία. Δηλώνουν όλοι κουρασμένοι από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα.

Με άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Πρωθυπουργός κάνει το δικό του θετικό όπως σημειώνει απολογισμό στον ένα χρόνο από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος της πανδημίας. Όπως σημειώνει ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της χώρας έμεινε όρθιος για να προσθέσει ότι απομένουν λίγα βήματα πριν το οριστικό άνοιγμα.

«Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας μέχρι ο θώρακας του εμβολίου να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Γιατί τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί: Ο πρώτος χρόνος του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην Ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας.»

Με πρώτο το λιανεμπόριο, ένας ένας οι υπουργοί, προαναγγέλλουν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αμέσως μετά τις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά οι ειδικοί προσανατολίζονται στην επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στο λιανικό εμπόριο έναντι των σχολείων, που θα ακολουθήσουν όταν τα κρούσματα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Οι κάτοικοι όπως λένε βρίσκονται σε απόγνωση, αφού λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Γώγος: Έξυπνο άνοιγμα λιανεμπορίου- σχολείων μετά τα μέσα Μαρτίου

Αισιόδοξος για βελτίωση της κατάστασης και είσοδο σε μια κανονικότητα μέσα και από την βοήθεια έξυπνων μέτρων, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση, παραδέχτηκε ο καθηγητής.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με αυτές τις καταστάσεις, συνέχισε και πρόσθεσε ωστόσο πως λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, θα τηρούμε τα μέτρα, το R θα γυρίζει γύρω από το 1 και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με την σχέση των θετικών τεστ προς τα συνολικά να μην περνάει το 4, θα μπορέσουμε στις 15/3 να αποκλιμακώσουμε και να έχουμε μια καλύτερη οικονομική και κοινωνική μας δραστηριότητα.

“Φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο” σχολίασε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ο κος Γώγος δήλωσε πως εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και πέσουν τα κρούσματα θα μπορούμε να δούμε και μια έξυπνη διαχείριση του ανοίγματος του με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας για ακόμη μια έως δύο εβδομάδες.

“Θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση λόγω της συσσώρευσης του αριθμού των κρουσμάτων και της επιβάρυνσης της υγείας τους όπως συμβαίνει μετά από 7-10 μέρες νόσου” είπε συγκεκριμένα τονίζοντας πως το απευχόμαστε αλλά είναι πιθανό να συμβεί.

Χωρίς κενό κρεβάτι οι ΜΕΘ του Σωτηρία

Στο κόκκινο η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σωτήρια όπου πλέον δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ για κορωνοιό.

Το νοσοκομείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκεται σε καθεστώς πραγματικής ασφυξίας αφού και τα 84 κρεβάτια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς είναι κατειλημμένα.

H κατάσταση ωστόσο δεν είναι καλύτερη ούτε στα δύο ακόμη μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, δηλαδή στον Ευαγγελισμό και το Αττικό, αφού στο πρώτο υπάρχει μόλις μια διαθέσιμη κλίνη ενώ στο δεύτερο τα ελεύθερα κρεβάτια είναι δύο με την πιθανότερη εκτίμηση να είναι ότι θα καλυφθούν άμεσα κι αυτά.

Σε κάθε περίπτωση την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε την πρόσθεση νέων κλινών από μετατροπή ήδη υπαρχουσών κλινών τόσο στον Ευαγγελισμό όσο και στα νοσοκομεία της Δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας όπως το Αττικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα μετέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ γιατρός που βρίσκεται σε εφημερία του νοσοκομείου Σωτηρία, η πληρότητα στην κλινική την οποία βρίσκεται είναι στο 100% από την αρχή της εφημερίας και χρειάστηκε να δοθούν κάποια εξιτήρια.

Τα διαθέσιμα κρεβάτια που προέκυψαν από αυτά αξιοποιήθηκαν άμεσα για νέες εισαγωγές  με τον Μ.Ο ηλικιών ασθενών να είναι όπως ανέφερε ιδιαίτερα χαμηλός, αγγίζοντας ακόμη και τα 28 έτη.

” Η πίεση που δεχόμαστε πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός ατόμων που χρειάζονται και ιατρική εκτίμηση και νοσηλεία. Μειώνεται σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών και αυξάνεται σημαντικά πλέον η βαρύτητα της νόσου” τόνισε μεταξύ άλλων η Αρετή Γραβάνη, Ειδικευόμενη Παθολογίας Κλινικής Λοιμώξεων του Σωτηρία.

Καθηγητής Καλομενίδης: Το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική, η κατάσταση θα επιδεινωθεί

Η πίεση είναι τεράστια στην Αττική, όλα τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα και έχουν εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας καθώς το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική τόνισε στον ΣΚΑΙ 100.3 ο Γιάννης Καλομενίδης πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

Ανέφερε επίσης ότι μετά από εφημερία στο νοσοκομείο η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid ενώ η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ.

Επιπρόσθετα εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στην Αττική δεν θα αιφνιδιαστούμε όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. Βοηθά και το γεγονός ότι  γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εμβολιαστεί και έτσι δεν θα απουσιάζουν από τα νοσοκομεία στην κορύφωση της μάχης, είπε.

Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης εκτίμησε ότι θα έχει επιτευχθεί το φθινόπωρο.

Διαφορετική η φετινή Τσικνοπέμπτη λόγω κορωνοϊού

Η πανδημία δεν επιτρέπει γλέντια και τραπέζια με πολύ κόσμο για την Τσικνοπέμπτη. Ωστόσο, από νωρίς το πρωί αρκετοί ήταν αυτοί έσπευσαν να προμηθευτούν τον παραδεισιακό χαλβά για το γιορτινό τραπέζι. Με μέτρο ψωνίζουν οι καταναλωτές, αναφέρει στην κάμερα του Mega ιδιοκτήτης χαλβαδοποιίας.

Λίγοι και καλοί, μια φράση που η πανδημία έκανε κανόνα ειδικά για τις συγκεντρώσεις. Οι περισσότεροι έχουν κάνει τις παραγγελίες τους για την μέρα της Τσικνοπέμπτης.

Μπορεί ο όγκος της κάθε παραγγελιάς να μην είναι μεγάλος αλλά αρκετά είναι τα μεζεδοπωλεία που αύξησαν τα άτομα στο delivery για μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους εκείνη την μέρα.

Υπάρχουν βέβαια και οι μερακλήδες που εύχονται για έναν καλό καιρό ώστε να εκμεταλλευτούν μπαλκόνια και ταράτσες.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, και η Καθαρά Δευτέρα θα είναι διαφορετική λόγω πανδημίας, αφού δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος για να πετάξει χαρταετό, ενώ και το σαρακοστιανό τραπέζι θα είναι μόνο στο σπίτι, αφού η εστίαση παραμένει κλειστή.

Β.Κικίλιας: Συνεχίζουμε τον αγώνα έως την τελική υγειονομική νίκη

«Ένα χρόνο μετά, εξακολουθούμε να στεκόμαστε όρθιοι, παρά τις απώλειες, και να συνεχίζουμε τον αγώνα έως την τελική υγειονομική νίκη, η οποία διαφαίνεται πια στον ορίζοντα. Η εθνική μας αντοχή δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται», αναφέρει σε άρθρο του στο ένθετο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τον ένα χρόνο πανδημίας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το άρθρο με τίτλο «Συνεχίζουμε τον αγώνα έως την τελική υγειονομική νίκη» αναφέρει πως η Ελλάδα στέκεται όρθια, παρά τα πλήγματα που δέχεται, όταν άλλες χώρες, με ισχυρότερες οικονομίες, προηγμένα υγειονομικά συστήματα και υποδομές, κλυδωνίζονται.

«Όσα υποστηρίζω δεν συνιστούν θριαμβολογία. Είναι η οφειλόμενη απόδοση αναγνώρισης στην τεράστια προσπάθεια των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Είμαι υπερήφανος για το σθένος του λαού μας και για το ότι, όταν έλθει η ώρα του συνολικού απολογισμού, θα μας κρίνουν για όσα κάναμε. Αλλά κανείς δεν θα μπορεί να μας προσάψει αδράνεια», συνεχίζει ο υπουργός Υγείας.

Αφού κάνει λεπτομερή αναφορά στα όσα έγιναν στον ένα χρόνο πανδημίας του κορονοϊού ο Β.Κικίλιας επισημάνει πως «Η πανδημία αυτή αλλάζει την πορεία της ανθρωπότητας. Η κρίση μάς οδήγησε να αναθεωρήσουμε πολλά από τα δόγματα των αρχών του 21ου αιώνα. Απέδειξε ότι η οικονομία δεν είναι πάντα η βάση του εποικοδομήματος. Το θεμέλιο της ευημερίας είναι η υγεία. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει οικονομία. Και προϋπόθεση της υγείας είναι ένα ισχυρό κράτος, το οποίο διασφαλίζει την υγειονομική επάρκεια και φροντίδα για τον κάθε άνθρωπο».

Ο υπουργός Υγειάς προβλέπει πως το τέλος της πανδημίας «δεν θα σημάνει το τέλος των προβλημάτων και των προκλήσεων. Μόνιμη μέριμνά μας είναι η μετατροπή του υγειονομικού πλεονεκτήματος σε εθνικό κεκτημένο. Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την υποδομή που δημιουργήθηκε στο ΕΣΥ και να μην επιστρέψουμε στο επίπεδο που παραλάβαμε το καλοκαίρι του 2019»

Στο άρθρο του ο Β.Κικίλιας, καταλήγει τονίζοντας πως η δημόσια υγεία είναι εφαλτήριο ανάπτυξης και όσο γρηγορότερα την διασφαλίσουμε, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τις πολλές οικονομικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και ψυχολογικές πληγές που άνοιξε η πανδημία.

Β. Κικίλιας: Ξεπεράσαμε τους 850.000 εμβολιασμούς – Η καρδιά της προσπάθειάς μας είναι ο σεβασμός στους συμπολίτες μας

Το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και την επικεφαλής του εμβολιαστικού κέντρου, σμήναρχο Κυριακή Πελέκη. Ο υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με τo υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες που εμβολιάζονταν.

Στη συνέχεια δήλωσε πως «η καρδιά της προσπάθειάς μας είναι ο σεβασμός στους συμπολίτες μας. Έτσι οδεύουμε και έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς. Θέλω να πω ότι ξεπεράσαμε τις 850.000 εμβολιασμούς, ότι έχουμε στη μάχη 750 – βάζουμε άλλα 50 – 800 εμβολιαστικά κέντρα και ότι αν υπολογίσει κανείς την πρώτη δόση, με 5,3% είμαστε οι τρίτοι στην Ευρώπη. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για να καταλάβετε πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει από πάρα πολύ κόσμο: από το υπουργείο Υγείας, από τους υγειονομικούς μας, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και τους υγειονομικούς του, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Προστασία και όλους όσοι εμπλέκονται» . Όλος ο κόσμος δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη, υπάρχει κόπωση τόνισε ο Β.Κικίλιας, αλλά επισήμανε πως «υπάρχει ελπίδα και η ελπίδα είναι η κινητήριος δύναμη και θα τα καταφέρουμε. Βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας που είναι να κερδίσουμε αυτή την τεράστια υγειονομική μάχη την οποία δίνουμε ένα χρόνο τώρα».

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως εκτός από τους αριθμούς, αυτό που βλέπουμε στα εμβολιαστικά κέντρα – και στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό αλλά και στα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια από τα νησιά μας μέχρι τις ηπειρωτικές περιοχές – είναι αυτό που λέμε «μυρίζει Ελλάδα». «Τα παιδιά που έρχονται με τους γονείς τους, οι παππούδες μας που έρχονται με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και εισπράττουν όλοι οι υγειονομικοί μας, όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Ανταποδίδουμε με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο» κατέληξε.

Ν. Χαρδαλιάς: Η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας, μέσα από τη δοκιμασία της πανδημίας, έκανε άλματα δεκαετιών

Τον δικό του απολογισμό για τον ένα χρόνο Covid-19 κάνει με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία ήταν για όλους ένα μάθημα ευθύνης, ενώ το στοίχημα για την Πολιτική Προστασία ήταν «στοίχημα αναμέτρησης όχι μόνο με τον “αόρατο εχθρό”, αλλά με τις ίδιες μας τις δυνάμεις».

Ο κ. Χαρδαλιάς εξηγεί εκτενώς την δράση της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ότι «δημιούργησε και αξιοποίησε τα αναγκαία ψηφιακά εργαλεία και ανέπτυξε εκ του μηδενός μια πρωτοποριακή διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους». Ακόμη, αναφέρει τις δράσεις που έγιναν για «την οργάνωση και επιτήρηση της διαδικασίας ανοίγματος του τουρισμού και ασφαλούς επαναλειτουργίας των διεθνών συνδέσεων της χώρας», περιγράφει την «επιχείρηση Ελευθερία» που διενεργείται στο «μέτωπο των εμβολιασμών» και υπογραμμίζει: «Η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας, μέσα από τη δοκιμασία της πανδημίας, έκανε άλματα δεκαετιών. Κατόρθωσε, με την αυταπάρνηση όλων των στελεχών της, να αναδειχθεί ως ο θεσμός που πάντοτε έπρεπε να είναι – μια «ασπίδα» προστασίας για κάθε Έλληνα».

Παράλληλα ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απευθύνει «ένα μεγάλο ευχαριστώ» σε όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που εδώ και ένα χρόνο, όπως λέει, «έχουν καταθέσει όλες τους τις δυνάμεις» ενώ ευχαριστεί ξεχωριστά «κάθε έναν Έλληνα που με απέραντη υπομονή απέναντι στην πανδημία, στηρίζει την προσπάθειά τους». «Σε όλους εκείνους που ένα χρόνο τώρα, μακριά από τις οικογένειές τους, έξω από τα σπίτια τους, παλεύουν για τους συμπολίτες μας που μένουν ασφαλείς μέσα σε αυτά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «η πανδημία είναι μια τεράστια δοκιμασία αλλά και ένα πολύτιμο μάθημα ευθύνης», την οποία όλοι οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας, θα συνεχίσουν να υπηρετούν κάθε μέρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ Mega/ SKAI

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης επικινδυνότητας- Τι ισχύει για την Τσικνοπέμπτη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα