Top

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης επικινδυνότητας- Τι ισχύει για την Τσικνοπέμπτη

Η κατάσταση ανά περιοχή και όσα πρέπει να ξέρεις για τις μετακινήσεις. 

Parallaxi
πώς-διαμορφώνεται-ο-χάρτης-επικινδυν-728793
Parallaxi

Έως τις 8 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι θα παραταθεί το lockdown στη χώρα. Την ίδια ώρα, στο “κόκκινο” φαίνεται να έχει μπει η μισή χώρα, με αποτέλεσμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, να κάνει λόγο για έναν εντελώς διαφορετικό και ανησυχητικό χάρτη επικινδυνότητας της χώρας. Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων από σήμερα, Σάββατο, ο χάρτης αλλάζει όπως επίσης και τα υφιστάμενα μέτρα ανά περιοχή.

Η επιδημιολογική της χώρας, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ακολουθεί τη γενική τάση της εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στην Ευρώπη, με αυξητικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια και οι διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή καθορίζουν το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και τα μέτρα που ισχύουν.

Ιδού πώς διαμορφώνεται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας:

Περιοχές στο «κόκκινο»

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) μπαίνουν από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές:

  1. Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, με εξαίρεση το Δήμο Μεγανησίου, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα: από 7, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 43 στις 25 Φεβρουαρίου.
  2. Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου εντοπίζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί κατά την τελευταία εβδομάδα. Αυξητική τάση μικρότερης κλίμακας, παρατηρείται και στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατρών, η οποία μάλιστα συνδέεται με κινητικότητα μεταξύ των τριών Δήμων όπως αποτυπώνεται τόσο από τα κρούσματα, όσο και από την ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους.
  3. Περιφερειακή Ενότητα Σύρου, όπου τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 3, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 32 στις 25 Φεβρουαρίου.
  4. Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 7, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 45.
  5. Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, λόγω της αυξητικής τάσης που παρατηρείται τόσο στο Δήμο Ηρακλείου όσο και στους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής, καθώς και της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα. Επιπρόσθετα έχουν ανιχνευθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, που προβληματίζουν τους επιδημιολόγους.
  6. Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, όπου παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους τους Δήμους. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στο Δήμο Λουτρακίου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 4, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 27.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνουν επίσης:

  1. ο Δήμος Αρταίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 16, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 64, έχουν δηλαδή τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα.
  2. ο Δήμος Διδυμοτείχου, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από 25, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 89.
  3. ο Δήμος Λοκρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς έχουν αυξηθεί από 17, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 82. Η κατάσταση στη Μαλεσίνα είναι ανησυχητική και συστήνουμε πιστή, αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.
  4. ο Δήμος Αμφιλοχίας, όπου την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 15, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 50.

Aναφορικά με το Δήμο Βόλου, ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Περιοχές βγαίνουν που βγαίνουν από το «κόκκινο» 

Από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου βγαίνουν οι Δήμοι:

  1. Τεμπών 
  2. Καρπάθου

Οι δήμοι αυτοί πλέον μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης στο πορτοκαλί. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Τέμπη έχουν 8 ενεργά κρούσματα, ενώ είχαν φτάσει τα 40 στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ η Κάρπαθος έχει μόνο 1 ενεργό κρούσμα, όταν είχε 15 στις 12 Φεβρουαρίου.

Παραμένουν στο «κόκκινο» οι εξής περιοχές:
  • Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,
  • Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
  • η νήσος Θάσος,
  • ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
  • ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
  • ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
  • ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δήμος Άργους Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,
  • οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Σημειώνεται ότι παρότι τα στοιχεία έδειχναν βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της Τανάγρας και της Θήβας, τις τελευταίες 3 ημέρες παρατηρείται εκ νέου αυξητική τάση, καθώς στην Τανάγρα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 36, από 25 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου και στη Θήβα σε 66, από 47 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαίο από τους επιδημιολόγους η παράταση των πρόσθετων μέτρων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα