Top

Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν self και rapid test – Επιφυλακή για εννιά νησιά

Ο κάθε ανεμβολίαστος θα πρέπει να καταβάλει σε μηνιαία βάση 100 ευρώ για διαγνωστικούς ελέγχους - Αντιδράσεις από επιχειρηματίες και υπαλλήλους.

Parallaxi
ποιοι-εργαζόμενοι-πρέπει-να-κάνουν-self-κ-757338
Parallaxi

Από ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό από σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπως προκύπτει από τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Επί της ουσίας, ο κάθε ανεμβολίαστος υπάλληλος θα πρέπει να καταβάλει σε μηνιαία βάση 100 ευρώ για διαγνωστικούς ελέγχους, αφού το κόστος ενός απλού self test ανέρχεται στα 5 ευρώ και ενός rapid test στα 20 ευρώ. Με άλλα λόγια, το αυξημένο κόστος για προσέλευση στη δουλειά αποτελεί και έναν μοχλό πίεσης για έναν υπάλληλο να εμβολιαστεί.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με πολλούς εργαζόμενους και επιχειρηματίες να τονίζουν πως από τη στιγμή που κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα τεστ και με άλλους να θεωρούν πως θα έπρεπε να καλύπτει το κόστος, ή έστω ένα μέρος αυτού, το κράτος.

Τα εννέα νησιά που «φλερτάρουν» με το κόκκινο

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν μπει αρκετές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τις ολοένα και περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, έχουν θορυβήσει κυβέρνηση και επιστήμονες.

Τα μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο μετά το μίνι lockdown φαίνεται πως απέδωσαν και έτσι οδεύουν προς τη λήξη τους, αφού η επιδημιολογική εικόνα στο νησί είναι καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες άλλες περιοχές οι οποίες δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, αύξηση κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα σενησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες και ειδικότερα:

η Ζάκυνθος, η Λέρος, η Κέρκυρα, η Κως, η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Αντίπαρος και η Ρόδος

Πρόταση για «τουριστική φούσκα» στις διακοπές

Κατά τα λοιπά, οι επιστήμονες προτείνουν τη λύση της «κοινωνικής φούσκας» και στις διακοπές. Εξηγούν πως ακόμη και στην παραλία ή στις βόλτες μας στα νησιά θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη παρέα που θα είναι πάντα η ίδια και δε θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για «μικρές ομάδες τουριστών, οι οποίοι είναι μαζί και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο και στο μπαρ».

Όπως εξήγησε αυτό θα συμβεί ούτως ώστε «να μειώσει κανείς τη διασπορά ανάμεσα στους τουρίστες».

Απειλούν το τείχος της ανοσίας οι ανεμβολίαστοι

Την ώρα που η πλειονότητα των Ελλήνων φτιάχνει… βαλίτσες για τις καλοκαιρινές διακοπές, το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών συνεχίζει να προβληματίζει και να δημιουργεί ρωγμές στο τείχος ανοσίας.

Οι ειδικοί χτυπούν καθημερινά καμπανάκια κινδύνου, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά.

Αναλυτικά στοιχεία για τα ποσοστά μόλυνσης και νοσηλείας των ανεμβολίαστων κρουσμάτων έδωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Όπως είπε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους, δηλαδή ποσοστό 35-40% και από αυτούς το 10%-15% θα πάει στο νοσοκομείο και ένα 5% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει.

Πέρα όμως από το γεγονός πως οι ανεμβολίαστοι είναι εντελώς απροστάτευτοι και «γυμνοί» στη μάχη απέναντι στον ιό, εμποδίζουν το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας.

Σύμφωνα με δεδομένα έρευνας της Pulse σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, 3.138.000 ενήλικοι πολίτες δεν έχουν ακόμη κλείσει το ραντεβού τους, την ώρα που δίνεται μάχη για να χτιστεί τείχος ανοσίας.

Την ώρα μάλιστα που το τείχος ανοσίας υπολογιζόταν πως θα χτιστεί το φθινόπωρο, ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης τόνισε πως όλα δείχνουν ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Επίσης τα στοιχεία που δείχνουν πως οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που εν τέλει καταλήγουν στα νοσοκομεία είναι αδιάσειστα.

«Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα», δήλωσε στην ΕΡΤ σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Τέλος τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο

Παύουν να ισχύουν σήμερα τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για τη Μύκονο στις 17/7 λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί.

Συγκεκριμένα, τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα, στις 6 το πρωί, ήταν τα εξής:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, MEGA, ethnos.gr, in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα