Πόλεμος στην Ουκρανία: Είμαστε αντιμέτωποι με επισιτιστική κρίση;

Τι απαντά ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του ΑΠΘ, Χρήστος Δόρδας.

Νίκος Γκάγιας
πόλεμος-στην-ουκρανία-είμαστε-αντιμέ-902824
Νίκος Γκάγιας

Βρισκόμαστε έναν μήνα από τότε που ξεκίνησε ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία και ήδη βιώνουμε έντονα τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του. Από τις εκτοξεύσεις των τιμών στις πρώτες ύλες μέχρι τον φόβο για επισιτιστική κρίση. Όμως, ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που πιθανώς θα έρθουμε αντιμέτωποι;  Τις δικές του εκτιμήσεις δίνει ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του ΑΠΘ, Χρήστος Δόρδας.

«Πιστεύω πως οι περισσότερες ανατιμήσεις στα προϊόντα οφείλονται στην αύξηση της ενέργειας και των καυσίμων και όχι τόσο στην έλλειψη των προϊόντων γιατί δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο. Γίνεται μία ανατίμηση που μπορεί να οφείλεται σε αυτούς τους παράγοντες, δηλαδή στην ενέργεια παραγωγής και στα μεταφορικά. Δεν πιστεύω πως πρέπει να είναι μεγάλη, 10%-20%. Όμως, αν σε κάποια προϊόντα παρατηρείται παραπάνω αύξηση, πρέπει να το δουν τα αρμόδια υπουργεία και να γίνουν οι αντίστοιχοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν δικαιολογείται», αναφέρει ο καθηγητής.

Μακαρόνια τα νέα αντισηπτικά;

Ο κ. Δόρδας εξηγεί πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό, καθώς πολύς κόσμος προμηθεύεται δεκάδες προϊόντα “για να έχει” σε περίπτωση ανάγκης.

«Αγοράζοντας πολλά προϊόντα μπορούν να χαλάσουν ή να αλλοιωθούν γιατί και τα μακαρόνια μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέσα στο σπίτι μας αλλά το καλοκαίρι μπορεί να γεμίσουν κάποια έντομα.

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Οι επιχειρήσεις έβαλαν πλαφόν στον αριθμό των προϊόντων που θα μπορούν να πάρουν οι καταναλωτές για να μην επηρεαστεί ο εφοδιασμός στις εταιρείες. Φανταστείτε σε μία πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, 10.000 συμπολίτες μας να πάνε να αγοράσουν πολλά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ και να υπάρχει μια σημαντική έλλειψη, μετά θα υπάρχει ένα έλλειμα και μία καθυστέρηση στον εφοδιασμό της αγοράς. Κάτι παρόμοιο που είχε γίνει με τα αντισηπτικά όταν ξεκίνησε η πανδημία, τότε που υπήρχε πλαφόν 1-2 αντισηπτικά ανά άτομο και τώρα όλοι έχουν αρκετά στο σπίτι τους και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Είναι λογικό αυτό που συμβαίνει από την πλευρά των supermarket για να μην διαταραχθεί η αλυσίδα μεταφοράς και διάθεσης των προϊόντων»

Υπάρχει ενδεχόμενο λιμού;

Εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμαννουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε πως είναι «αναπόφευκτος ο λιμός σε 12-18 μήνες αν η Μόσχα δεν δείξει υπευθυνότητα». Ο κ. Δόρδας σχετικά με αυτό το ζήτημα επισημαίνει ότι:

«Δεν νομίζω. Αυτό που είπε ο Μακρόν θα γίνει σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εχθροπραξίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε από την Ρωσία ούτε από την Ουκρανία να παράγουν και να εξάγουν προϊόντα, καθώς αποτελούν δύο από τις σημαντικές χώρες που εξάγουν σιτηρά. Δεν νομίζω πως θα κρατήσει τόσο πολύ ο πόλεμος ή ότι θα μας επηρεάσει, θα βρούμε εναλλακτικές αγορές ή θα στηριχθούμε στην δική μας παραγωγή»

Ο φόβος των μεταναστευτικών ροών

«Η Ευρώπη και η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί άμεσα από το θέμα του πολέμου. Αυτοί που συνήθως επηρεάζονται είναι οι πιο φτωχές χώρες, που εκεί πέρα μπορεί να πιεστεί πιο πολύ ο πληθυσμός, να μην υπάρχει επάρκεια τροφίμων και να χρειαστούν να φύγουν. Ακόμη η Ελλάδα είναι στο σταυροδρόμι και αυτό το βλέπουμε κατά καιρούς σε διάφορους πολέμους, πολλοί συνάνθρωποι μας αναγκάζονται να φύγουν από τις πατρίδες τους για να πάνε στην Ευρώπη περνώντας από την χώρα μας και όπως καταλαβαίνεται επηρεαζόμαστε άμεσα. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί αλλά ελπίζουμε ότι θα λήξει το θέμα του πολέμου άμεσα και θα πάμε σιγά σιγά προς την ειρήνη», καταλήγει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα