Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 902 άμαχοι νεκροί

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Parallaxi
πόλεμος-στην-ουκρανία-τουλάχιστον-902-ά-898813
Parallaxi

Τουλάχιστον 902 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.459 τραυματίσθηκαν την Ουκρανία μέχρι τα μεσάνυκτα της 19ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι περισσότερες απώλειες οφείλονται στους βομβαρδισμούς από το βαρύ πυροβολικό ή τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, τους πυραύλους και τις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία.

Η Υπατη Αρμοστεία διευκρινίζει ότι θεωρείται ότι ο απολογισμός είναι σημαντικά βαρύτερος από την στιγμή που η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διαθέτει μεγάλη ομάδα εποπτείας στην Ουκρανία, δεν έχει κατορθώσει να λάβει ή να επαληθεύσει πληροφορίες για απώλειες από πολλές σφοδρά πληγείσες ουκρανικές πόλεις, όπως είναι η Μαριούπολη.

10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου που διεξάγεται από την Ρωσία (ΟΗΕ)

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου που διεξάγεται από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο καταστροφικός που 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, είτε έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας, είτε διέφυγαν στο εξωτερικό”, έγραψε στο Twitter ο Φιλίππο Γκράντι.

Μονάδες του συστήματος Patriot άρχισαν να φθάνουν στην Σλοβακία

Οι πρώτες μονάδες ανάπτυξης του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot άρχισαν να φθάνουν από τις νατοϊκές συμμαχικές χώρες στην Σλοβακία και η ανάπτυξή τους θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσε ο σλοβάκος υπουργός Γιάροσλαβ Ναντ στο Facebook.

Κύπρος – Α. Νεοφύτου: Εμείς θύματα της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, δεν πρέπει να διστάζουμε να καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Με αφορμή το κλίμα που δημιουργήθηκε με τα τραγικά γεγονότα της Ουκρανίας, να διεκδικήσουμε για το Κυπριακό, μια διαδικασία λύσης, στο συμφωνημένο πλαίσιο της ΔΔΟ, βασισμένη στις ίδιες αξίες που συζητά σήμερα ο κόσμος. Μια ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρος πρέπει να απαλλαγεί από τον κατοχικό στρατό. Και από τις παρωχημένες εγγυήσεις του ’60. Και να τις αντικαταστήσει με την ασφάλεια των νέων ευρωπαϊκών αμυντικών μηχανισμών, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του.

Εμείς θύματα της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, δεν πρέπει να διστάζουμε να καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ελευθερία στη Λευκωσία και το οποίο επικύρωσε την υποψηφιότητα του κου Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αναφέρθηκε στις συμμαχίες που έχτισε και συνεχίζει να χτίζει η Κύπρος, καθώς και στις αξίες της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΔΗΣΥ:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει ότι η Κύπρος, ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά, ανήκει στη Δύση και στην Ευρώπη. Η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση και να αξιοποιήσει το Δυτικό παράγοντα».

Και επεσήμανε: «Κάναμε πράξη την διακήρυξή μας, εντάσσοντας τη χώρα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Κάτι που τόλμησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε χαλεπούς καιρούς, δεν νοείται να φοβόμαστε να το δηλώνουμε το 2022, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτος. Στα επόμενα χρόνια, όπως και σήμερα, η κατεύθυνσή μας είναι ξεκάθαρη. Δεν κρυβόμαστε στις δυσκολίες. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μετατρέπουμε τους κινδύνους σε ευκαιρίες για τη χώρα μας. Μια τέτοια ευκαιρία αποτελεί η σημερινή συσπείρωση των συμμάχων στο διεθνές δίκαιο. Αυτό το momentum μπορεί να γίνει και δικό μας».

Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κος Νεοφύτου αναφέρθηκε στις πέντε αλλαγές που συντελούνται με το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, με την πάταξη της γραφειοκρατίας, την προσιτή κατοικία σε όλα τα νέα ζευγάρια, τις ευκαιρίες για υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καθώς και τη στήριξη στην σύγχρονη οικογένεια και την εργαζόμενη μητέρα.

Σημαντική, επεσήμανε, κρίνεται η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής για τους πρόσφυγες.

Αναφερθείς σε προσωπικές στιγμές, ο κος Νεοφύτου ανέφερε ότι τα πολυτιμότερα στοιχεία στην ζωή του είναι η οικογένειά του. Ευχαρίστησε τα στελέχη της παράταξης για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και κατέληξε λέγοντας:

«Είμαστε η παράταξη της ιστορικής ευθύνης. Η παράταξη που ανοίγει δρόμους για την ασφάλεια και την ευημερία του λαού μας. Η παράταξη των μεγάλων και δικαιωμένων επιλογών. Κάθε φορά που ο τόπος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, είναι σε εμάς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, που στρέφεται ο πολίτης. Από εμάς περιμένει καθοδήγηση. Είμαστε βαθιά περήφανοι για την κληρονομιά μας. Αφοσιωμένοι στον όρκο του Γλαύκου Κληρίδη. Να παλεύουμε, χωρίς εκπτώσεις, για μια πατρίδα καλύτερη. Μια πατρίδα ισχυρότερη. Μια πατρίδα πιο ελπιδοφόρα από εκείνη που κάθε φορά παραλαμβάνουμε. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Είναι κόμμα αρχών και αξιών. Για εμάς, ένα είναι το σχέδιο και κανένα άλλο. Μέχρι τέλους για τη νίκη. Ενωμένοι, Ενωμένοι, Ενωμένοι, Ποτέ νικημένοι».

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την «βίαιη επίθεση κατά της Ουκρανίας» 

Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία αδικαιολόγητη “παράλογη σφαγή” και ζήτησε από τους ηγέτες να σταματήσουν “αυτόν τον αποκρουστικό πόλεμο”.

“Η βίαιη επίθεση κατά της Ουκρανίας δυστυχώς δεν κοπάζει”, δήλωσε απευθυνόμενος στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για το κυριακάτικο μήνυμα του πάπα. Είναι μία παράλογη σφαγή, όπου οι σφαγές και οι θηριωδίες επαναλαμβάνονται κάθε μέρα”, είπε. “Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό”.

Ωστόσο, ο πάπας Φραγκίσκος στην καταδίκη της “βίαιης επίθεση κατά της Ουκρανίας”, της “παράλογης σφαγής” και του “αποκρουστικού πολέμου” απέφυγε να κατονομάσει την Ρωσία.

“Παρακαλώ όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας να προσηλωθούν πραγματικά στον τερματισμό αυτού του αποκρουστικού πολέμου. Ακόμη και αυτήν την εβδομάδα, πύραυλοι και βόμβες έπληξαν αμάχους, ηλικιωμένους, παιδιά, εγκύους μητέρες”, είπε ο πάπας Φραγκίσκος αναφερόμενος στις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών πόλεων.

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτόν τον πόλεμο

Φωνή διαμαρτυρίας για «τη βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία» υψώνει η Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ υπογραμμίζει την αποτυχία όλων -ακόμη και των εκκλησιαστικών ηγετών- να αποτρέψουν αυτόν τον πόλεμο.

Με εγκύκλιο σημείωμα που διαβάστηκε σε όλους τους ναούς της χώρας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καταδικάζει όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, προκαλώντας τόσα θύματα, «θρηνώντας για όσους διώκονται και δοκιμάζονται». «Μπορεί ο πόλεμος να μην είναι κάτι καινούργιο, όμως δεν τον καθιστά λιγότερο αποτρόπαιο», επισημαίνουν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα δώδεκα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

«Καμία πρόκληση, καμία επιδίωξη και καμία πρόφαση δεν δύναται να δικαιολογήσει την θηριωδία του πολέμου», σημειώνει η Σύνοδος. «Ο πόλεμος όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά ανατροφοδοτεί τον κύκλο της βίας, του μίσους, του πόνου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, της πείνας και της απώλειας της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, που ως Χριστιανοί οφείλουμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να τιμούμε».

«Άμαχοι βομβαρδίζονται, με θύματα ακόμη και παιδιά, καταστρέφονται Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές, ζωτικές υποδομές και μνημεία μακραίωνης πολιτισμικής σημασίας, στρατιές προσφύγων αναζητούν απελπισμένα διόδους διαφυγής. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής, ενώ τίποτε δεν αποκλείει ο πόλεμος να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις», προειδοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

Σημειώνει, μάλιστα, πως ήδη η Εκκλησία έχει θέσει στη διάθεση της Πολιτείας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις δομές της (Ξενώνες Προσφύγων και Μεταναστών της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Συνύπαρξις», της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ.ά.) για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και ιδιαίτερα παιδιών.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως έπραξε και στο παρελθόν κατά τον πόλεμο και την βίαιη εισβολή στην Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την χειμαζομένη και αιμασσούσα επί πεντηκονταετία όλη Κύπρο μας, τονίζει εκ νέου ότι και στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία ο πόλεμος δεν επιλύει οποιεσδήποτε ανθρώπινες διαφορές, όσο σημαντικές κι αν είναι, σε κοινωνικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο».

«Δυστυχώς», καταλήγει η Ιερά Σύνοδος, «μέσα από αυτές τις τραγικές καταστάσεις φανερώνεται και η αποτυχία μας ως ανθρώπων και ειδικότερα ως Χριστιανών, ακόμη και ως εκκλησιαστικών ηγετών, να ζούμε μέσα στην ειρήνη που μας κληροδότησε ο Χριστός» και καλεί άπαντες σε προσευχή και να κάνουν ό,τι μπορούν για να λήξει το συντομότερο η τραγωδία του πολέμου.

ΕΚ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα