Ζελένσκι: Έτοιμος για διαπραγματεύσεις- Αν αποτύχουν θα έχουμε τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική επίθεση με τανκ σε γηροκομείο -56 ηλικιωμένοι νεκροί.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν αποτύχουν οποιεσδήποτε απόπειρες διαπραγμάτευσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η μάχη μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσει σε «έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα δύο τελευταία χρόνια. Και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στο CNN, σε μια αποκλειστική συνέντευξη.
«Αν υπάρχει μόνο 1% πιθανότητα να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία. Πρέπει να το κάνουμε αυτό. Μπορώ να σας πω για το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων -σε κάθε περίπτωση, χάνουμε ανθρώπους σε καθημερινή βάση, αθώους ανθρώπους στο έδαφος», είπε.
Και συνέχισε: «Οι ρωσικές δυνάμεις ήρθαν να μας εξοντώσουν, να μας σκοτώσουν. Και μπορούμε να αποδείξουμε με την αξιοπρέπεια του λαού μας και του στρατού μας ότι είμαστε σε θέση να καταφέρουμε (σ.σ.: εναντίον της Ρωσίας) ένα ισχυρό πλήγμα, είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε. Όμως, δυστυχώς, η αξιοπρέπειά μας δεν πρόκειται να διαφυλάξει τις ζωές. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε ευκαιρία για να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε, τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Zελένσκι: Αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα είχε γίνει πόλεμος
Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ίδια συνέντευξη είπε ότι εάν η χώρα του είχε γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ νωρίτερα, η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στη χώρα.
«Αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα είχε ξεκινήσει πόλεμος. Θα ήθελα να λάβω εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα μου, για τον λαό μου», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που παρείχε το ΝΑΤΟ από την έναρξη της εισβολής. «Εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να μας δουν στη Συμμαχία, τότε κάντε το αμέσως γιατί άνθρωποι πεθαίνουν σε καθημερινή βάση».
Και συνέχισε: «Αλλά αν δεν είστε έτοιμοι να διασφαλίσετε τις ζωές των ανθρώπων μας, αν θέλετε απλώς να μας δείτε να διασχίζουμε δύο κόσμους, αν θέλετε να μας δείτε σε αυτή την αμφίβολη θέση όπου δεν καταλαβαίνουμε αν μπορείτε να μας αποδεχτείτε ή όχι, δεν μπορείτε να μας βάλετε σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορείτε να μας αναγκάσετε να βρεθούμε σε αυτό το κενό».
«Τους ζήτησα προσωπικά να πουν ευθέως ότι “θα σας δεχθούμε στο ΝΑΤΟ σε ένα ή δύο ή πέντε χρόνια”, απλώς πείτε το άμεσα και ξεκάθαρα ή απλώς πείτε “όχι”», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Και η απάντηση ήταν πολύ σαφής: “Δεν πρόκειται να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δημόσια, οι πόρτες θα παραμείνουν ανοιχτές”», είπε.
Πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης
«Τρόμος που θα μείνει στην μνήμη για τους επόμενους αιώνες» είναι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι τοπικές αρχές της ρημαγμένης ουκρανικής πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφερθεί στην Ρωσία.
«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram
Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες από την Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες.
Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κίεβο, .
Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.
Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.
Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική επίθεση με τανκ σε γηροκομείο -56 ηλικιωμένοι νεκροί
Στους 56 φθάνει ο αριθμός των νεκρών από επίθεση ρωσικού τανκ σε γηροκομείο στην περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας στις 11 Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα, ένα ρωσικό τανκ άνοιξε πυρ σε έναν οίκο ευγηρίας στην πόλη Κρεμίννα της ανατολικής Ουκρανίας. Όπως έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής πολιτικής διοίκησης του Λουχάνσκ, Σερχέι Χέιντεϊ, οι ρωσικές δυνάμεις «κυνικά και εσκεμμένα» άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 56 ενοίκους.
Ο Χέιντεϊ ισχυρίστηκε ότι από την επίθεση υπάρχουν και 15 επιζώντες, οι οποίοι «απήχθησαν από τους κατακτητές» προτού μεταφερθούν σε «περιφερειακό οίκο ευγηρίας» στην κατεχόμενη περιοχή Σβάτοβε της επαρχίας του Λουχάνσκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί ακόμα δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο της επίθεσης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Kyiv Independent η επίθεση έγινε στις 11 Μαρτίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, iefimerida.gr