Διεθνή

Πολιτική όξυνση στην Αυστρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών

Με τις εγκαταστάσεις στέγασης να έχουν επιβαρυνθεί από τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, το υπουργείο Εσωτερικών πίεσε για σκηνές ως προσωρινά καταλύματα, γεγονός που αναστάτωσε τις τοπικές κυβερνήσεις.

Parallaxi
πολιτική-όξυνση-στην-αυστρία-για-τα-αν-894918
Parallaxi

Ορισμένοι κορυφαίοι συντηρητικοί πολιτικοί της Αυστρίας ζήτησαν να περιοριστεί το δικαίωμα ασύλου για τους πρόσφυγες που θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στο ίδιο τους το κόμμα και στην πολιτική ελίτ.

Οι πρόσφυγες επανήλθαν στην πολιτική ατζέντα της Βιέννης, μετά τον τριπλασιασμό του αριθμού τους από το 2021. Με τις εγκαταστάσεις στέγασης να έχουν επιβαρυνθεί από τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, το υπουργείο Εσωτερικών πίεσε για σκηνές ως προσωρινά καταλύματα, γεγονός που αναστάτωσε τις τοπικές κυβερνήσεις.

Τώρα, πιέζουν για μια μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ). Η αρχή έγινε από τον επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος ÖVP August Wöginger, ο οποίος σημείωσε τις διαφορετικές συνθήκες σήμερα, σε σύγκριση με «μερικές δεκαετίες πριν», όταν γράφτηκε για πρώτη φορά η ΕΣΔΑ, ζητώντας μια «επικαιροποίηση».

Τον υποστήριξαν συντηρητικοί πολιτικοί που κυβερνούν ορισμένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

«Ναι, έχει δίκιο. Όταν πρόκειται να επιτραπεί να συζητήσουμε και για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», εξήγησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Christoph Drexler, κυβερνήτης του ÖVP στη Στυρία. «Θα πρέπει να ρίξει κανείς μια ματιά στο τι θα κάλυπτε μια σύγχρονη έκδοση του κειμένου», δήλωσε στην Kleine Zeitung.

«Κανείς δεν θέλει να αλλάξει αυθαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά για μένα είναι αρκετά σαφές – η πάνω από 70 ετών Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χρειάζεται μια επικαιροποίηση στο θέμα της μετανάστευσης», δήλωσε ο Christian Sagartz, επικεφαλής του ÖVP-Burgenland, το οποίο συνορεύει με την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Ο Sagartz είναι συμπρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κυβερνήτης του Σάλτσμπουργκ, ο συντηρητικός Wilfried Haslauer, ήταν πιο προσεκτικός.

«Οι αρχές του ασύλου είναι σαφείς και υπάρχουν για όσους χρειάζονται άσυλο. Αλλά χρειαζόμαστε μια λύση για τους οικονομικούς πρόσφυγες που επικαλούνται τις αρχές του ασύλου – χωρίς όμως να έχουν καμία απολύτως προοπτική ασύλου», δήλωσε στο ΑΡΑ, σημειώνοντας ότι δεν προτίθεται να μεταρρυθμίσει το ΕΣΔΑ.

Ο Ottmar Karas, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν έξαλλος. Όσοι αμφισβητούν το ΕΣΔΑ, απειλούν τη δημοκρατία, έγραψε στο Twitter.

«Η αμφισβήτηση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν λύνει προβλήματα, αλλά κλονίζει τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η δημοκρατία μας», σχολίασε ο Αυστριακός πρόεδρος Alexander van der Bellen.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα