Πολιτική

CNN Turk: Ο Σεπτέμβριος, μήνας έντονης διπλωματικής κίνησης στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας

Η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Parallaxi
cnn-turk-ο-σεπτέμβριος-μήνας-έντονης-διπλωμ-921561
Parallaxi

Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας έντονης διπλωματικής κίνησης στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, οι οποίες έχουν αποκτήσει πρόσφατα θετική δυναμική σύμφωνα με το CNN Turk, το οποίο προσθέτει ότι οι επαφές, που θα ξεκινήσουν με τους υπουργούς Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα, θα συνεχιστούν με τους υπουργούς Άμυνας και τη συνάντηση των ηγετών.

Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης συναντήθηκαν για τελευταία φορά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Μετά τα βήματα εξομάλυνσης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν σειρά κρίσιμων επισκέψεων και συναντήσεων. Πρώτα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και στη συνέχεια οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν τον Σεπτέμβριο. Η εντατικοποίηση των συναντήσεων και των επαφών που θα πραγματοποιηθούν κατά σειρά χαρακτηρίζεται ως «η αρχή μιας νέας εποχής» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το CNN Turk επισημαίνει ότι «ενώ οι διπλωματικές επαφές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κερδίζουν έδαφος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα. Μετά τους υπουργούς Εξωτερικών, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας αναμένεται να συναντηθούν αυτόν τον μήνα. Μαθαίνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γασάρ Γκιουλέρ θα μεταβεί στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια». Υπενθυμίζεται ότι Γκιουλέρ και Δένδιας είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά για τελευταία φορά δύο φορές τον Ιούλιο.

Η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μετά τις επαφές των υπουργών, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζεται να συναντηθούν στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ στις 17-21 Σεπτεμβρίου. Ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον Μητσοτάκη για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στις 12 Ιουλίου.

Όπως σημειώνει το CNN Turk οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες ήταν τεταμένες από το 2019, εισήλθαν σε περίοδο χαλάρωσης μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, μετά την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία με ομάδες διάσωσης. Η επίσκεψη του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Χατάι μετά τους σεισμούς με έδρα το Kahramanmaraş συνέβαλε επίσης στο λιώσιμο των πάγων μεταξύ των δύο χωρών. Οι πρόσφατες εντατικοποιημένες επαφές μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας χαρακτηρίζονται ως «η αρχή μιας νέας εποχής» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το άνοιγμα των διαύλων διαλόγου ενίσχυσε επίσης τις προσδοκίες για την έναρξη των συναντήσεων και των συμβουλευτικών συνομιλιών του «Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου» και των «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», που είχαν καθιερωθεί στο παρελθόν μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί για αρκετό καιρό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα