Πολιτική

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Προβάδισμα Ανδρουλάκη στο 83% της ενσωμάτωσης

Όλες οι εξελίξεις από το β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Parallaxi
εκλογές-στο-πασοκ-προβάδισμα-ανδρουλ-1228296
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Προβάδισμα Ανδρουλάκη με 59,92% δείχνουν τα αποτελέσματα στο 83% της ενσωμάτωσης του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Δούκας ακολουθεί με 40,08%.

Σημειώνεται πως οι κάλπες έκλεισαν στις 19:30, μισή ώρα μετά το προκαθορισμένο, ενώ μειωμένη  ήταν η συμμετοχή σε σχέση με τον α’ γύρο, τη δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης, ΕΔΕΚΑΠ,  214.000 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψήφισαν στο β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Η αποχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο εκτιμάται σε περίπου 27%.

Το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα

Για μία ακόμη φορά, το Μεγανήσι έκανε την αρχή δίνοντας το πρώτο αποτέλεσμα του δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν οι μισοί ψήφισαν αυτή τη φορά συγκριτικά με τις εκλογές του πρώτου γύρου της περασμένης Κυριακής.

Αυτή τη φορά, δηλαδή, ψήφισαν 35 σε αντίθεση με την πρώτη φορά, οπότε ψήφισαν 63 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ – περίπου 45% αποχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Οκτωβρίου το Μεγανήσι είχε αναδείξει πρώτο τον Παύλο Γερουλάνο.

Στον δεύτερο γύρο, τα αποτελέσματα στο Μεγανήσι διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 22 ψήφοι
  • Χάρης Δούκας: 12 ψήφοι
  • Άκυρα: 1

Προηγείται ο Ανδρουλάκης στον Δήμο Αθηναίων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στον δήμο Αθηναίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 66,5%, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας 33,5% σε 3 από 43 εκλογικά τμήματα.

Αντίπαρος

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 111 ψήφοι
  • Χάρης Δούκας: 25 ψήφοι

Φολέγανδρος

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 44 ψήφοι
  • Χάρης Δούκας: 6 ψήφοι

Σκόπελος

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 20 ψήφοι
  • Χάρης Δούκας: 20 ψήφοι
  • 2 λευκά

Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Συνολικά 52 άτομα ψήφισαν στο εκλογικό κέντρο του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 39
  • Χάρης Δούκας: 13

Συγχαρητήρια Δούκα σε Ανδρουλάκη για τη νίκη του

Ο Χάρης Δούκας συνεχάρη τηλεφωνικά τον κ. Ανδρουλάκη. Τον ευχαρίστησε λέγοντας του ότι «προχωράμε όλοι μαζί».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι συνεργάτες του Χάρη Δούκα

Ο Χάρης Δούκας αναμένεται να μεταβεί στο γραφείο του, προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα. Οι συνεργάτες του δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι και πως δεν θα είναι η πρώτη φορά ενδεχομένως που μπορεί να σημειωθεί μία ανατροπή.

Το κλίμα που κυριαρχεί στο «στρατηγείο» του Νίκου Ανδρουλάκη

Από την άλλη, στο «στρατηγείο» του Νίκου Ανδρουλάκη, στη Χαριλάου Τρικούπη που βρίσκονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κυριαρχεί κλίμα αναμονής, αλλά και ικανοποίηση για το πώς εξελίχθηκε ολόκληρη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου, όπως μεταδίδει η πολιτική ρεπόρτερ του ΕΡΤNews, Λίνα Μπεθάνη.

Οι ψήφοι σε 200 εκλογικά τμήματα

Στα πρώτα 200 εκλογικά τμήματα, σε απόλυτο αριθμό, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 18.000 ψήφους και ο Χάρης Δούκας 12.000.

«Φυσιολογικό φαινόμενο» η μείωση των ψηφοφόρων

Η μείωση είναι αισθητή σε σχέση με τους 303.2023 που προσήλθαν στην κάλπη της προηγούμενης Κυριακής. 

Όμως, η μείωση της συμμετοχής είχε καταγραφεί και στην εκλογική διαδικασία του 2021, όπου είχαν ψηφίσει 270.000 στον πρώτο γύρο για να μειωθούν σχεδόν στις 200.000 στον δεύτερο γύρο.

Πότε θα μάθουμε τον νικητή

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι μια πρώτη σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα θα έχει σχηματιστεί περί τις 20:30, όταν και το ποσοστό ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων θα φτάνει περίπου στο 60%.

Ανδρουλάκης και Δούκας μοιράστηκαν Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Τα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα της Αυστραλίας δείχνουν πως Χάρης Δούκας και Νίκος Ανδρουλάκης μοιράζονται Μελβούρνη και Σίδνεϊ αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στο Σίδνεϊ άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 47 ψηφοφόροι με το Νίκο Ανδρουλάκη να λαμβάνει 38 και τον Χάρη Δούκα 9 ψήφους. Στον πρώτο γύρο ο πρόεδρος του κόμματος είχε λάβει 19 ψήφους ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων 9 και είχαν ψηφίσει 53 άτομα.

Από την άλλη, στη Μελβούρνη ψήφισαν 30 άτομα και έλαβε 22 ψήφους ο Χάρης Δούκας και 8 ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στον πρώτο γύρο ο δήμαρχος Αθηναίων είχε λάβει 1 ψήφο, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 6. Συνολικά είχαν ψηφίσει 35 άτομα.

Λονδίνο

Συνολικά 103 άτομα ψήφισαν:

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 71 ψήφοι
  • Χάρης Δούκας: 28 ψήφοι
  • Άκυρα: 4

Βρυξέλλες

Συνολικά ψήφισαν 136 άτομα:
  • Νίκος Ανδρουλάκης: 78 ψήφοι
  • Χάρης Δούκας: 51 ψήφοι
  • Άκυρα: 7

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος

Ο μέχρι πρότινος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, διεκδικούν σήμερα, την ηγεσία του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στις 10:30 και στις δηλώσεις του ζήτησε τη στήριξη του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Και αυτό δεν μας χαρίστηκε. Το πετύχαμε με αγώνα, κόπο και προσπάθεια. Και θέλω να ευχαριστήσω γι’αυτό τους χιλιάδες ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που πάλεψαν τα πιο δύσκολα χρόνια σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας. Σήμερα ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας για την μεγάλη, προοδευτική δημοκρατική παράταξη, που θα ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες του ελληνικού λαού, για μια πατρίδα πιο ισχυρή και μια κοινωνία πιο δίκαιη», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης, στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ήρθε πρώτος με 29,64% ενώ ο κ.Δούκας πέρασε οριακά δεύτερος, με 21,41% έναντι του Παύλου Γερουλάνου με 21,12%, μετά το πολύωρο θρίλερ της καταμέτρησης των ψήφων.

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί, ο Χάρης Δούκας έφτασε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Βγαίνοντας υπογράμμισε στους δημοσιογράφους πως «σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή».

«Η συμμετοχή είναι η δύναμή μας και σήμερα έχουμε μια ευκαιρία, να αλλάξουμε πορεία αρκεί να το κάνουμε όλοι μαζί για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, νικηφόρο. Σήμερα αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ, δίνουμε ελπίδα στη χώρα, σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα