Πολιτική

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Ψήφισαν περισσότερα από 10000 μέλη μέχρι τις 10 π.μ.

Ο ρυθμός της ψηφοφορίας, αυτή τη στιγμή, είναι 150 ψήφοι ανά λεπτό.

Parallaxi
εκλογές-συριζα-πσ-ψήφισαν-περισσότερ-1058018
Parallaxi

Εικόνες: Κώστας Τζούμας/ Eurokinissi 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 10 το πρωί είχαν ψηφίσει τουλάχιστον 10.000 μέλη.

Από το 25% έως 30% όσων έχουν ψηφίσει έως τώρα φέρονται να είναι νέα μέλη.

Ο ρυθμός της ψηφοφορίας, αυτή τη στιγμή, είναι 150 ψήφοι ανά λεπτό.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 20:00 και, μέχρι αυτή την ώρα, σε 513 εκλογικά τμήματα που έχουν ανοίξει, έχουν ψηφίσει 10.000 μέλη στην Ελλάδα και 500 στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή ξεπερνούν, με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αφού – όπως όλα δείχνουν – θα ψηφίσουν πάνω από 100.000 άτομα.

Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ποιοι και πώς ψηφίζουν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν οριστεί πάνω από 500 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμα και αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή βίζα ή μπλε βεβαίωση.

Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17, οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Επισημαίνεται πως για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έχουν εγγραφεί στον iSyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα με όλα τα εκλογικά κέντρα ανά την Ελλάδα.

Πότε και πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροι

Η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1) στις 10:00.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), στις 12:30.

Ο Νίκος Παππάς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής (Δημαρχείο Καισαριανής, αίθουσα εκδηλώσεων, Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας) στις 8:45.

Ο Στέφανος Τζουμάκας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας (Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Νικολάου, Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 175) στις 12:00.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Κρήτης 77, Νέα Ιωνία) στις 13:00.

Η στρατηγική των πέντε υποψηφίων

Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε το στίγμα της όταν, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, τόνισε πως «δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική», εξηγώντας πως «η πολιτική είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και ως τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να τη διαφυλάξουμε».

Και έχει μιλήσει για έναν ΣΥΡΙΖΑ ως «ένα κόμμα κοινωνικό, ένα κόμμα σύγχρονο και παρεμβατικό, ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα που θα νιώθει άνετα να ακούει και να συνομιλεί, ένα κόμμα που θα νιώθει πάνω από όλα υποχρεωμένο να συγχρονίζεται με τις διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας, του νεανικού ριζοσπαστισμού, των νέων κοινωνικών κινημάτων, των πιο ελπιδοφόρων ρευμάτων σκέψης και επιστημονικής αναζήτησης. Αυτή είναι η κοινωνική δυναμική που μπορεί να μας εξοπλίσει για τις μάχες που έρχονται. Ή που μάλλον ήδη είναι εδώ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με δυναμική είσοδο στο παιχνίδι της διεκδίκησης της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, έδειξε να απευθύνεται, με την αξιοποίηση στο μάξιμουμ των social media, σε νέους αλλά και σε όλους εκείνους τους πρώην και νυν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που για τους δικούς τους λόγους σκέφτονταν να μην πάνε στις κάλπες της εσωκομματικής αναμέτρησης. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του είναι η ανάπτυξη της άποψης πως αυτός μπορεί από την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αντιταχθεί και να συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μίλησε για ένα νέο κόμμα από την αρχή με την αξιοποίηση των ικανών στελεχών. «Δεν θα αρχίσω καινούργιο κόμμα. θα αρχίσω καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στο μήνυμα του για τις εσωκομματικές εκλογές, απαντώντας σε όσους τον «σκιαγράφησαν» ως μη ενωτικό και ως ένα πρόσωπο που δημιουργεί αναταράξεις. ««Καθαρές κουβέντες. Αν κερδίσω στις εκλογές του κόμματος, θα έχω για όλα τα στελέχη ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τη σύγχρονη Αριστερά του μέλλοντος. Αν χάσω, θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσφέρω όσο μπορώ» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε με την υποψηφιότητα του ως το πρόσωπο εκείνο που είναι το πιο κατάλληλο προκειμένου να κάνει πράξη τη στρατηγική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο που είχε χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς που εκτείνεται από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο» δήλωνε ο ίδιος, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να αναδιπλωθούμε και να στείλουμε σήμα ότι δεν επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε τους κεντρώους ψηφοφόρους».

Στο μήνυμα για την εκλογική μάχη ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του Νίκου Παππά: «Επιβεβαιώνουμε την ταυτότητα που αποτυπώσαμε από το 2019. Είμαστε η αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Η πλουραλιστική ταυτότητά μας πάει από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Δε θα κάνουμε τη χάρη στους πολιτικούς μας αντιπάλους να αυτοπεριοριστούμε και να αναδιπλωθούμε».

Ο Στέφανος Τζουμάκας με την υποψηφιότητα του, σε μεγάλο βαθμό με συμβολικά χαρακτηριστικά, θέλησε να δηλώσει την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός πολιτικού μηνύματος που θα περιέχει πολιτικό περιεχόμενο, μιλώντας για πολιτική ενότητα, πολιτική αυτονομία αλλά και το να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα λαϊκό κόμμα.

«Χρειαζόμαστε σωστές επιλογές, επάρκειες και αρχές, ως μέρος λύσεων και όχι ως παράγοντες συνέχισης των πολιτικών της ήττας και των κρίσεων» τονίζει ο ίδιος στο μήνυμα του για την εσωκομματική κάλπη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε στην παραγωγή πολιτικής μιλώντας για «ένα κόμμα συγκροτημένο, δημοκρατικό, με όργανα που λειτουργούν, με συλλογική λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Ένα κόμμα με καθαρή ταυτότητα, υπερήφανο για τις ιδέες του». Το τρίπτυχο «Αξιόπιστα, Ενωτικά, Αριστερά» αντικατοπτρίζει την ουσία της υποψηφιότητας του, τονίζοντας ο ίδιος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς».

Στο μήνυμα του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει λόγο για την ανάγκη της χώρας για «ένα μεγάλο θεσμικό, οικονομικό και πολιτισμικό άλμα». Για πράγματα που «δεν μπορεί να γίνουν χωρίς εμάς, χωρίς την επιστροφή ενός ανανεωμένου ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», υπογραμμίζοντας «παρά τα λάθη μας, εμείς είμαστε το νέο» και τονίζοντας: «Υπερασπιζόμαστε την αριστερή μας ταυτότητα και επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο αλλαγών με πλειοψηφική δυναμική».

Πηγή: ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα