Πολιτική

Εντάσεις και δεκάδες αποχωρήσεις στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Τι δήλωσαν Ευκλ. Τσακαλώτος, Έφ. Αχτσιόγλου και Δ. Τεμπονέρας

Parallaxi
εντάσεις-και-δεκάδες-αποχωρήσεις-στη-1080444
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η «Ομπρέλα» και οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η “βάση” σε πολλά εισαγωγικά». Πρόσθεσε πως «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία». «Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε». «Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ’ ό,τι μάθαμε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Οτιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ».

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγώντας ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική». Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής», για να τονίσει πως «στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία». Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Όλα ανοικτά».

Εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα». Ειδικότερα, επεσήμανε πως όσον αφορά την πρόταση που απηύθυνε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος», πρόκειται για «μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι έθεσε στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, «γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα». «Αν αυτό το θέμα δεν αποσαφηνιστεί, είτε δηλαδή να το αποσύρει ο πρόεδρος είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος», σχολίασε. Ακόμη, ανέφερε ότι είπε στην τοποθέτησή της πως «η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο πρόεδρος είπε χθες στο διάγγελμά του ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως τού τι θα πει η ΚΕ». «Υπ’ αυτήν την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για μας και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή, αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία». Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ζήτησε ακόμα και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο «να συζητήσουμε πρώτα γι’ αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε», όμως «υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης». Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη της «κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης, πλειοψηφικά, τα μέλη της ΚΕ ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί». «Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα, άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα», υποστήριξε. Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση γι’ αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση» και πως «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ούτε διαδικαστικό, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή». Στην ερώτηση εάν «αυτό ανοίγει και την πόρτα εξόδου από το κόμμα», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Όχι. Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτήν τη διαδικασία που όπως σας είπα είναι άνευ αντικειμένου».

Το χρονικό των αποχωρήσεων από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Η αποχώρηση της τάσης «6+6», της «Ομπρέλας» και της τάσης Τεμπονέρα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άρνηση του προεδρείου να μπει οποιοδήποτε θέμα σε ψηφοφορία σημάδεψε την σημερινή συνεδρίαση. Ενδεικτικό της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί είναι πως για την στάση του προεδρείου ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε μομφή κατά του προεδρείου, ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε και δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή έφερε την αποχώρηση από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής των τριών ομάδων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και, πλέον, η συνεδρίαση συνεχίζεται με τα μέλη της ΚΕ που παρέμειναν στην αίθουσα.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιογλου, αλλά και των άλλων ομάδων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, το περιβάλλον των «6+6» αποδίδουν τη δίκη τους αποχώρηση από το σώμα της συνεδρίασης και εγκαλούν την ηγεσία Κασσελακη για το γεγονός πως δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε σε ψήφιση το αιωρούμενο, κατά εκείνους, ζήτημα του δημοψηφίσματος, ενώ από την ομάδα Αχτσιόγλου ξεκαθάριζαν πως αποχώρησαν μόνο από την διήμερη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την άλλη πλευρά, καταγράφηκαν απόψεις υπέρ του να γίνει ψηφοφορία για το δημοψήφισμα στο τέλος του διημέρου, συγκεκριμένα από στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την δική του πλευρά του είχε ζητήσει να γίνει «άμεσα ψηφοφορία», αν «δεν αποσύρει ο Στέφανος Κασσελάκης την πρόταση για δημοψήφισμα».

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της εκρηκτικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να γίνει ψηφοφορία, για την πρόταση που απέσυρε επί της ουσίας από την σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος, τώρα, πριν προχωρήσει η συνεδρίαση. Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ανέβηκε μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα στο βήμα, στην τοποθέτηση της σημείωσε σε έντονο ύφος ότι «ο πρόεδρος αποκάλεσε “άρρωστο” το κόμμα που μας έφερε στην εξουσία». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του είπε ότι ο πρόεδρος κάλεσε σε λιντσάρισμα απέναντι σε στελέχη του κόμματος κάτι με το οποίο συντάχθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σε ανάλογο έντονο ύφος και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζήτησε «εδώ και τώρα ψηφοφορία αλλιώς το κόμμα δεν υπάρχει πλέον».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε πλήρη διαφωνία με το δημοψήφισμα, ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης, αύριο ενώ το ίδιο φέρεται να ζήτησε και ο Νίκος Παππάς. Να μην τεθεί καθόλου σε ψηφοφορία το δημοψήφισμα ζήτησε ο επικεφαλής του προεδρείου Παναγιώτης Ρήγας, ενώ σημειώνεται πως την διαφωνία τους με το δημοψήφισμα εξέφρασαν και οι δύο Γραμματείας Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης στις ομιλίες τους.

Σημειώνεται ότι μαζί με τους αποχωρήσαντες ήταν και γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Γεροβασίλη: Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά – Μιλήστε ειλικρινά, χωρίς κόλπα

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», τόνισε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και των μελών της «Ομπρέλας» από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

Συγκεκριμένα στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά, αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας».

Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

Πάνω από 100 οι αποχωρήσεις

Περίπου στα 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία, σύμφωνα με την πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα άτομα που αποχώρησαν είναι περί τους 100.

Συνεχίζεται η Κεντρική Επιτροπή

Η διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίζεται κανονικά, παρά τη μαζική αποχώρηση στελεχών. Πλέον με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη.

Αποχώρησαν κάτω από το 1/3 των μελών της ΚΕ

Η κίνηση της αποχώρησης των τριών τάσεων, των «6+6», της «Ομπρέλας» και της τάσης Τεμπονέρα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σημάδεψε την σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας αποχώρησε λιγότερο από το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «σόου» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις αποχωρήσεις των τριών ομάδων, «6+6», «Ομπρέλα» και ομάδα Τεμπονέρα, κάνοντας μάλιστα λόγο για εκ των προτέρων συμφωνημένη κίνηση. Σημειώνουν μάλιστα χαρακτηριστικά πως αν είχαν την πλειοψηφία όπως διατείνονται εντός της Κεντρικής Επιτροπής θα έβαζαν θέμα μομφής και θα το κέρδιζαν.

Π. Πολάκης: Τάχθηκε υπέρ των διαγραφών – Θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο Παύλος Πολάκης. Δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Έκκληση Παππά να πέσουν οι τόνοι

«Κανω έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι. Διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο» σημείωσε ο Νίκος Παππάς από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ieidiseis, in.gr, ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα