Πολιτική

Ευρωεκλογές: Παρά τη φθορά και τις γκρίνιες, εφικτό για τη ΝΔ το 33% των εκλογών του 2019

Οι χρεώσεις των υπουργών, οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, ο Μπελέρης, η Φλέσσα και ο Μαρινάκης.   

Φίλιππος Δεργιαδές
ευρωεκλογές-παρά-τη-φθορά-και-τις-γκρί-1152085
Φίλιππος Δεργιαδές

Στη ΝΔ αναμένουν απώλειες στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά εκτιμούν ότι θα κινούνται εντός λογικών και αναμενόμενων ορίων και στο πλαίσιο της χαλαρής ψήφου της κάλπης για την ευρωβουλή. Εκτιμούν ότι το ποσοστό σαφώς θα κινείται μακριά από το 41% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023, αλλά θα ικανοποιεί την επίτευξη του στόχου του 33% των ευρωεκλογών του 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως υποστηρίζουν όλοι σχεδόν οι πολιτικοί αναλυτές, προς το παρόν και στην παρούσα συγκυρία, δηλαδή 45 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ουσιαστικά δεν έχει αντίπαλο, ούτε βρίσκεται αντιμέτωπος με κάποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ευρωεκλογές θα είναι περίπατος για το κυβερνών κόμμα, ούτε ότι το αποτέλεσμα δεν θα περιέχει πολιτικά μηνύματα.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι το 33% των εκλογών του 2019 δεν είναι ένα απίθανο σενάριο, ενώ θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα άνετα θα υπερβεί το 30%. «Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία που πρέπει να κερδηθεί» τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην παρούσα φάση κυρίως στα στελέχη του κόμματος τα οποία καλεί να δώσουν τον «αγώνα τον καλό», από όλες τις επάλξεις.

Μάλιστα στην Πειραιώς έχουν θέσει και μετρήσιμους στόχους, ώστε οι προεκλογικές επιδόσεις, υπουργών και βουλευτών, να μετρηθούν βάσει αποτελεσμάτων ανά εκλογική περιφέρεια και χρέωση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέχρι τις ευρωεκλογές θα περιοδεύσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, τις οποίες έχει χρεώσει σε συγκεκριμένους υπουργούς.

Οι υπουργοί αναλαμβάνουν συγκεκριμένο συντονιστικό ρόλο και θα πραγματοποιήσουν σε κάθε περιφέρεια περιοδείες και δράσεις για την ανάδειξη των θέσεων του κόμματος. Μάλιστα οι χρεώσεις είναι συγκεκριμένες και με ειδικό πολιτικό βάρος και νόημα. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε την Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να προσεγγίσει τους κεντρώους και φιλελεύθερους «καραμανλικούς» και ο Μάκης Βορίδης την Πελοπόννησο για να επιδοθεί σε «μασάζ» των «σαμαρικών» που αλληθωρίζουν προς την άκρα δεξιά. Εξαιρείται η Αττική όπου την ευθύνη θα έχει ο κεντρικός σχεδιασμός και θα υπάρξει «πανστρατιά» του κόμματος.

Οι χρεώσεις των υπουργών είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Κρήτης: Κυριάκος Πιερρακάκης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μάκης Βορίδης
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Χρήστος Σταϊκούρας
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Νίκος Δένδιας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Δημήτρης Καιρίδης
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Άδωνις Γεωργιάδης
  • Περιφέρεια Ηπείρου: Κώστας Σκρέκας
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κωστής Χατζηδάκης
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Λευτέρης Αυγενάκης
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Σοφία Ζαχαράκη
  • Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: Όλγα Κεφαλογιάννη
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι κίνδυνοι και τα αγκάθια

Η ΝΔ, όπως άλλωστε δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, με τις τελευταίες μετά και την ανακοίνωση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος, όπως της Opinion Poll, να καταγράφουν τάση ανάκαμψης, παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό παιχνίδι.

Τα ποσοστά της μπορεί να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ακόμα και κάτω από το 30%, αλλά κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν δείχνει να μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία της. Μάλιστα τα ποσοστά του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ και του τρίτου ΠΑΣΟΚ, αθροιστικά δεν πλησιάζουν το 30%. Επίσης σε ότι αφορά τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απειλείται μόνο από τον «κανένα», με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά.

Συνεπώς το πρόβλημα της ΝΔ είναι ο εαυτός της. Η πολιτική που ασκεί σε συγκεκριμένους τομείς και ο τρόπος που αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και υποθέσεις, όπως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που μαζί με την ακρίβεια και το γάμο των ομόφυλών ζευγαριών, εκτιμάται ότι θα κοστίσουν ακριβά στη ΝΔ.

Το καθένα από τα τρία αυτά ζητήματα, επηρεάζουν, βάσει των εξελίξεων συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων με την οικονομία και την ακρίβεια να διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά, στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και στους χαμηλόμισθους. Το δυστύχημα των Τεμπών, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και θέτει υπό άμεση αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης, που κατηγορείται για συγκάλυψη, ενώ ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει διαταράξει τις παραδοσιακές σχέσεις του κόμματος με τον συντηρητικό χώρο και την πτέρυγα της λαϊκής δεξιάς, όπως και με την Εκκλησία.

Γκρίνιες για τους… Πασόκους και τον Μπελέρη

Ένα ακόμα μέτωπο, το οποίο όμως σε μεγάλο βαθμό δεν αφορά τους εκλογείς αλλά κυρίως τις εσωκομματικές ισορροπίες, και πιθανά να επηρεάσει την προεκλογική συνοχή του κόμματος, είναι οι συνεχείς μεταγραφές που προωθεί ο Κ. Μητσοτάκης από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ένταξη στο ευρωψηφοδέλτιο, του ακροδεξιού εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Αλβανίας, Φρέντη Μπελέρη.

Οι επιλογές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, σαφώς σηματοδοτούν το άνοιγμα που επιχειρεί, σταθερά εδώ και καιρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πολιτικό κεντρώο χώρο, ενώ η επιλογή Μπελέρη παρά τις επιφυλάξεις των «καραμανλικών», ήρθε ως αντιστάθμισμα στην προσπάθεια του κόμματος να ανακόψει τη διαρροή ψήφων προς την άκρα δεξιά.

Η ΝΔ στην παρούσα φάση δεν κινδυνεύει από την κεντροαριστερά, αλλά από τα κόμματα στο δεξιό της άκρο, την Ελληνική Λύση που πλασάρεται ακόμα και για την τρίτη θέση αλλά και τη «Νίκη», που μετά την «απομάκρυνση» από τις ευρωκάλπες των «Σπαρτιατών», αναμένει ενίσχυση των ποσοστών της.

Η άκρα δεξιά, προς το παρόν, στην Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανιστεί ως κυβερνητική, δύναμη αλλά, ένα ποσοστό που αθροιστικά θα υπερβαίνει το 15%, θα δημιουργήσει αναταράξεις και θα θέσει σε άλλη διάταξη την δεξιά πολυκατοικία ενώ θα τροφοδοτήσει τις αντιδράσεις για τις «κεντρώες» επιλογές Μητσοτάκη.

Ήδη οι γκρίνιες στη ΝΔ για τα 11 στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με προεξάρχοντες τους Χρυσοχοίδη, Φλωρίδη, Πιερρακάκη, Γεραπετρίτη, Σκέρτσο και Μενδώνη, είναι πολλές και κάνουν λόγο για πασοκοποίηση της ΝΔ ενώ η είσοδος στο ευρωψηφοδέλτιο των Π. Δήμα, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Β. Πατουλίδου και Σ. Καρανικόλα, αλλά και του πρώην «κνίτη» Δ. Τσιόδρα, αναμόχλευσε τα εσωκομματικά πάθη και τη δυσφορία για την «λατρεία του Κυριάκου στον κεντρώο χώρο», όπως τονίζει στην Parallaxi έμπειρο στέλεχος της ΝΔ από τον καραμανλικό χώρο.

«Αυτό δεν είναι η ΝΔ που ξέραμε. Πέρα από τον Μειμαράκη και μερικούς άλλους, το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος είναι ένας αχταρμάς» τονίζει χαρακτηριστικά ενώ για «τον Φρέντη Μπελέρη» αναφέρει ότι «στους κύκλους του κόμματος ξέρουμε πολύ καλά ότι έχει σχέσεις με την άκρα δεξιά».

Ωστόσο ο αντίλογος στη λογική που θέλει το κόμμα να μην είναι τόσο πολυσυλλεκτικό και να πλέει σε «καθαρά νερά», είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στους λαϊκισμούς του Βελόπουλου και της Νίκης» και πως οφείλει να κερδίσει, ακόμα και με τον Μπελέρη, πρόσθετες ψήφους και να μην αφήσει παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους της δεξιάς να «ταλαντεύονται στα δεξιά της».

Οι αστοχίες τύπου Φλέσσα και η κόντρα με τον Μαρινάκη

Πάντως μέχρι τις ευρωεκλογές έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και «αστοχίες» όπως της Β. Φλέσσα για τα Τέμπη που είπε «το κράτος όλο νοσεί. Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί. Αυτή είναι η γνώμη μου», μπορεί να αλλάξουν το σκηνικό.

Επίσης η κόντρα της κυβέρνησης με τον εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, που ξεκίνησε με τις υποκλοπές, συνεχίστηκε με την διαιτησία και κορυφώνεται μετά τις αποκαλύψεις του «Βήματος» για το μοντάζ σε υλικό που αφορούσε τα Τέμπη, με τις συλλήψεις 67 οπαδών του Ολυμπιακού, που φέρεται να εμπλέκονται στην δολοφονία του αστυνομικού Γ. Λυγγερίδη, έχει ανοίξει μία κόντρα που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη κυβέρνηση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα