Πολιτική

Ευρωεκλογές: Πώς θα κινηθούν τα κόμματα στη Θεσσαλονίκη

Η στρατηγική και οι στόχοι - Πότε και που θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις.

Φίλιππος Δεργιαδές
ευρωεκλογές-πώς-θα-κινηθούν-τα-κόμματ-1024780
Φίλιππος Δεργιαδές

Ένα μήνας ή 31 ημέρες έχουν απομείνει μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, και τα κόμματα, σιγά – σιγά, εισέρχονται στη φάση υλοποίησης του προεκλογικού τους σχεδιασμού, προετοιμάζοντας κατάλληλα το στελεχικό τους δυναμικό προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμο για μια εκλογική μάχη, που όπως φαίνεται δεν θα είναι εύκολη για κανένα.

Τα κόμματα μετά την περιφέρεια Αττικής, όπου συγκεντρώνεται ο μεγάλος όγκος των εκλογέων, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα πάντα εξαρτάται από τα «ειδικά προβλήματα» και τις «ιδιαιτερότητες» της πόλης.

Αυτό άλλωστε ήταν εμφανές και στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Α Θεσσαλονίκης: Η ΝΔ απείχε πάνω από 5% από το πανελλαδικό της ποσοστό, παρότι είχε «τσιμπήσει» μία μονάδα σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την καθοδική πορεία του με ποσοστό κάτω του 20%  ενώ 3 κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, κατέγραψαν ποσοστά κοντά και γύρω στο 8%, συγκεντρώνοντας, όλα, πάνω από 23.000 σταυρούς ενώ άλλα 4 κόμματα, Νίκη, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και ΜΕΡΑ25, είχαν υπερβεί το εκλογικό μέτρο του 3%.

Υπάρχει δηλαδή μία ρευστότητα, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, που πιθανά μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές ιδίως στην κορυφή της εκλογικής πυραμίδας. Η κεντροαριστερά και η αριστερά φαίνεται να κερδίζουν πόντους, αλλά ο κίνδυνος για το κυβερνών κόμμα έρχεται από την άκρα δεξιά, που σ΄αυτές τις πιο «χαλαρές» εκλογές, φιλοδοξεί διευρύνει κι άλλο την απήχηση της.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αποτύπωσε στην Α Θεσσαλονίκης, η εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών του 2019, κατά τις οποίες η απόσταση των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, από τα μικρότερα κόμματα ήταν εμφανής, ενώ συνολικά μόλις 7 κόμματα είχαν πιάσει το 3%, εκ των οποίων τα 2 είναι πλέον εκτός Βουλής.

ΝΔ: Καμπάνια με 43 κλιμάκια σε όλη την πόλη      

Στο κυβερνών κόμμα στις οργανώσεις και στη Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης, οι διαθέσεις είναι ετοιμοπόλεμες και ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση.

Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, που έχει αναλάβει να συντονίσει την προεκλογική δραστηριότητα στην Κεντρική Μακεδονία, θεωρείται καθοριστική ενώ την προσπάθεια του κόμματος από τα κεντρικά θα ενισχύσουν με συχνή συμμετοχή τους στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία και οι Μάκης Βορίδης και Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 4 ή Ιουνίου, σε ανοιχτό χώρο και όπως αναφέρουν από τη Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο χώρος. Επίσης έχει προταθεί να προηγηθεί μία ακόμη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στα Δυτικά, στα τέλη Μαΐου, πιθανά στη Νεάπολη με ομιλητή τον Νίκο Δένδια.

Παράλληλα θα γίνονται θεματικές εκδηλώσεις από υπουργούς και φυσικά από υποψήφιους ευρωβουλευτές. Επίσης κάθε τοπική οργάνωση του κόμματος έχει αναλάβει να συγκροτήσει 3 κλιμάκια στελεχών, που θα αποτελούνται από 10 άτομα περίπου, ενώ η Διοικούσα έχει αναλάβει να συγκροτήσει άλλα 10 κλιμάκια.

Τα 43 αυτά κλιμάκια θα αναλάβουν να υποστηρίξουν έμπρακτα όλες τις  προεκλογικές δράσεις του κόμματος, τις περιοδείες και τις επισκέψεις σε φορείς και συλλόγους, όπως και να στηρίξουν, σε κάθε περιοχή, όλες τι εκδηλώσεις και τις περιοδείες των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να οργώσουμε την πόλη και να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους πολίτες και να αναδείξουμε το κυβερνητικό έργο» αναφέρει το στέλεχος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, Δ. Βασιλειάδης, τονίζοντας πως «η ΝΔ θα πετύχει το στόχο να διατηρήσει και να αυξήσει τα ποσοστά που είχε καταγράψει στις εθνικές εκλογές».

Πάντως στη ΝΔ θεωρούν ότι τα θέματα της οικονομίας θα κοστίσουν στο κόμμα, αλλά όπως υποστηρίζουν, όλα θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Θεωρούν δε, πως ο κίνδυνος να χαθούν ψήφοι λόγω διαμαρτυρίας προς την άκρα δεξιά, είναι ορατός ενώ εκτιμούν πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρουν να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους.

ΣΥΡΙΖΑ: Το βάρος στις Οργανώσεις Μελών

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι προεκλογικές διαδικασίες ήδη τρέχουν και το βάρος θα δοθεί στην κινητοποίηση των Οργανώσεων Μελών, που θα αναλάβουν να στηρίξουν τοπικές εκδηλώσεις και προεκλογικές δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζονται θεματικές εκδηλώσεις, όπως για την Υγεία, πιθανά στις 20 Μαΐου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην οποία δεν αποκλείεται να παραστεί και ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Επίσης στις 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στο θεατράκι στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, όπου θα μιλήσουν υποψήφιοι ευρωβουλευτές αλλά και κεντρικά στελέχη του κόμματος.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση ακόμα δεν έχει αποφασιστεί και αυτό θα εξαρτηθεί από το πλάνο των περιοδειών του προέδρου Σ. Κασσελάκη. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει μία μεγάλη περιοδεία του προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από ομιλίες και συναντήσεις και περιοδείες σε μαζικούς χώρους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιήσει κεντρικό εκλογικό κέντρο, αλλά θα διαθέτει περίπτερα σε κεντρικές πλατείες και πεζοδρόμους σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. «Εμείς ως ΝΕ παίζουμε διαχειριστικό ρόλο. Κάθε ΟΜ μπορεί να διοργανώσει περιοδείες και εκδηλώσεις σε συντονισμό πάντα με το οργανωτικό του κόμματος, ώστε να υπάρχει ίση συμμετοχή όλως των υποψήφιων ευρωβουλευτών μας» αναφέρει ο Βασίλης Μπουλούκος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τα θέματα που θα «σηκώσει» προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, είναι τα θέματα της Υγείας και της ακρίβειας αλλά και θέματα για την καθημερινότητα όπως το συγκοινωνιακό – Fly Over, το περιβάλλον κ.α.

ΠΑΣΟΚ: Η σκυτάλη στους υποψήφιους ευρωβουλευτές

Το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, σ’ αυτές τις εκλογές θα επιδιώξει να αλλάξει το «παράδειγμα» και να ακολουθήσει μία διαφορετική διαδρομή, δίνοντας έμφαση όχι τόσο στα κομματικά κλιμάκια και στις κλασσικές περιοδείες π.χ στις λαικές αγορές, αλλά στην δράση και παρουσία των ίδιων των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Το σκεπτικό είναι ότι προωθώντας στο προσκήνιο τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, ενδεχομένως να κινητοποιηθούν πολίτες, πέρα από τα κομματικά όρια, που διατηρούν προσωπικές σχέσεις και συμπάθειες με το κάθε υποψήφιο, ο οποίος μπορεί «να κινηθεί πιο εξωστρεφώς από το κόμμα», όπως αναφέρει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, δεν θα συγκροτήσει μία κεντρική εκλογική επιτροπή για τη Θεσσαλονίκη, αλλά σε κάθε δήμο θα συγκροτήσει τοπικές εκλογικές επιτροπές, οι οποίες σε συνεργασία με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τη συνδρομή των τοπικών στελεχών, θα «ξεδιπλώσουν» την προεκλογική καμπάνια σε τοπικό επίπεδο.

Οι εκδηλώσεις – ομιλίες των υποψήφιων ευρωβουλευτών ήδη έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν αμείωτα μέχρι και τις ευρωεκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα διοργανώσει ανοιχτή συγκέντρωση με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

«Υπάρχει και κεντρικός σχεδιασμός βάσει του οποίου προσπαθούμε να αναδείξουμε και τα προτερήματα, τις γνώσεις και τα πλεονεκτήματα του κάθε υποψήφιου ευρωβουλευτή», τονίζει ο Ε. Ελευθεριάδης, και σημειώνει ότι «θα δώσουμε επίσης βάρος στην επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ και των social media» ενώ επισημαίνει πως «ακόμα το προεκλογικό κλίμα είναι υποτονικό και λείπει από το δημόσιο διάλογο η ευρωπαϊκή ατζέντα».

Το ΠΑΣΟΚ, θα στήσει περίπτερα σε κεντρικά σημεία της πόλης ενώ σε ότι αφορά τις περιοδείες, αυτό που θα επιδιώξει να πετύχει είναι να έρθει σε επαφή με τους πολίτες στις γειτονιές της πόλης. Όπως αναφέρει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, «θέλουμε να πάμε στα στενά των συνοικιών. Να μη πάμε μόνο στην κεντρική πλατεία π.χ. του Ευόσμου ή της Καλαμαριάς, αλλά να επισκεφτούμε και 10 γειτονιές της περιοχής. Αυτό θα μας φέρει σε πιο άμεση επαφή με τον κόσμο».

ΚΚΕ: Έμφαση στα θέματα εργασίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, και σ’ αυτές τις εκλογές θα δώσει τον προεκλογικό αγώνα αναδεικνύοντας τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και συνταξιούχους αλλά και τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Στην προεκλογική μάχη της Θεσσαλονίκης, ζωτικής σημασίας θεωρείται η παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, σε τρεις ανοιχτές μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις: οι πρώτες δύο θα γίνουν περιφερειακά, δηλαδή δυτικά και ανατολικά, το διήμερο 16 και 17 Μαίου ενώ η τρίτη ομιλία που θα είναι η κεντρική, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μάιου στην πλατεία του Ευόσμου στις 8μμ και η δεύτερη την επομένη, Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 7.30μμ στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας. Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, θα γίνει στις 4 Ιουνίου στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Θανάσης Σγουρός, «πέρα από τις ομιλίες του γραμματέα της ΚΕ, στην πόλη θα διοργανώσουμε και άλλες επισκέψεις και ομιλίες με βουλευτές και στελέχη του κόμματος, όπως η Λ. Κανέλη που θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την πόλη. Έχουμε επίσης προγραμματίσει και σειρά επισκέψεων και περιοδειών σε εργασιακούς χώρους, σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα επισιτισμού, ενώ θα γίνουν και εκδηλώσεις και συσκέψεις για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες».

Επίσης το ΚΚΕ θα διοργανώσει μέχρι τις ευρωεκλογές και θεματικές εκδηλώσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμος της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα, στα οποία κυρίως απευθύνεται και επιδιώκει να εκφράσει. Τα γραφεία του κόμματος, όπου υπάρχουν, θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα ενώ θα δημιουργηθούν και εκλογικά περίπτερα σε πολλά σημεία μέσα στην πόλη, σε κεντρικά σημεία σε όλους τους δήμους.

Νέα Αριστερά: Ξεκίνημα με περιοδεία Χαρίτση στη Θεσσαλονίκη

Για τη Νέα Αριστερά αυτές οι ευρωεκλογές είναι ένα μεγάλο στοίχημα καθώς είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα συμμετέχει ως νέος πολιτικός και κομματικός σχηματισμός. Οπότε ένα καλό αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη, που θα υπερβαίνει το εκλογικό όριο για την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Ως νέο κόμμα που ακόμα δεν διαθέτει δοκιμασμένες δομές, το βάρος της προεκλογικής μάχης αναπόφευκτα και στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλο βαθμό, θα πέσει στα κεντρικά στελέχη που είναι γνωστά στο εκλογικό σώμα.

Η προεκλογική καμπάνια της Νέας Αριστεράς, ξεκινά και επισήμως τη Δευτέρα 13 Μαΐου, με την επίσκεψη – περιοδεία στη Θεσσαλονίκη του προέδρου της ΚΟ του κόμματος Αλέξη Χαρίτση, η οποία θα έχει στο επίκεντρο της τα περιβαλλοντικά θέματα ενώ έχουν προγραμματιστεί και σειρά συναντήσεων κυρίως με δημάρχους και αυτοδιοικητούς.

Επίσης, μέχρι τις 20 Μαΐου, αναμένονται στην πόλη και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Κωστής Καρπόζηλος, οι οποίοι θα μιλήσουν σε πολιτικές εκδηλώσεις του κόμματος.

Η Νέα Αριστερά, θα λειτουργήσει κεντρικό εκλογικό κέντρο στην οδό Εγνατία 142 απέναντι από την Καμάρα, ενώ φιλοδοξεί να αναπτύξει μία εξωστρεφή προεκλογική καμπάνια μέχρι τις 9 Ιουνίου, με παρεμβάσεις και εξορμήσεις σε μαζικούς χώρους και λαϊκές αγορές και περιοδείες σε χώρους εργασίας, σε νοσοκομεία και σε γειτονιές της πόλης.

Στο τέλος της προεκλογικής περιόδου θα διοργανώσει κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, με ομιλητή τον Αλέξη Χαρίτση. Όπως τονίζει ο Κώστας Αμπατζάς, μέλος της προσωρινής Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, «στόχος μας στις ευρωεκλογές, ως νέο κόμμα, είναι να έρθουμε σε επαφή με όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε και να πετύχουμε ένα ποσοστό που θα μας επιτρέψει να εκπροσωπηθούμε στην Ευρωβουλή. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα επιδιώκουμε ένα αποτέλεσμα που θα συμβαδίζει με αυτό το στόχο».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα