Πολιτική

Γάμος ομόφυλων: Βάζει «φρένο» ο Μητσοτάκης

Εξαιτίας των αντιδράσεων σε Νέα Δημοκρατία και Εκκλησία - Πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Parallaxi
γάμος-ομόφυλων-βάζει-φρένο-ο-μητσοτ-920671
Parallaxi

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από την Εκκλησία, έχουν φρενάρει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχετική ερώτηση χθες, έδωσε μάλιστα λαβή για ερμηνείες περί παγώματος του ζητήματος.

«Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα», είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απέφυγε έτσι να ξεκαθαρίσει εάν και πότε θα έρθει τελικά η ρύθμιση για την οποία ο ίδιος έχει δεσμευτεί σε συνέντευξη του στο Bloomberg αμέσως μετά τις δεύτερες εκλογές, αλλά και σε ερώτηση του NEWS24/7 στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

Το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη εξάλλου, όποτε τίθεται το ζήτημα στο briefing, διαβεβαιώνει μεν ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τη δέσμευση του, αλλά αποφεύγει να προσδιορίσει το χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι από το φθινόπωρο ήδη κυβερνητικά στελέχη επιμένουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα έρθει μέχρι το καλοκαίρι. Η φράση αυτή όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ρύθμιση να κατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές. Το σκεπτικό όσων υποστηρίζουν το σενάριο αυτό είναι πως έτσι δεν θα κινδυνεύσει η ΝΔ από διαρροές προς τα δεξιά στις ευρωκάλπες.

Από την άλλη υπάρχει και η άποψη πως όσο το ζήτημα μένει ανοιχτό, οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της ΝΔ και πάλι μπορεί να επιλέξουν ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά ώστε ο γάμος των ομόφυλων να αποσυρθεί οριστικά. Για αυτό είχε τεθεί στο τραπέζι και το σενάριο το νομοσχέδιο να ερχόταν άμεσα στη Βουλή, δηλαδή πριν την άνοιξη.

Σημειωτέον ότι ακόμη και βουλευτές της ΝΔ που δεν διαφωνούν ουσιαστικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναρωτιούνται γιατί ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το ζήτημα, ενώ ήδη έχει κερδίσει το κέντρο και κινδυνεύει να χάσει προς τα δεξιά.

Ιδίως οι βουλευτές της επαρχίας δέχονται πιέσεις από συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ενώ η Εκκλησία πιέζει όλους τους βουλευτές, στην επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση πάντως έχει διαμηνύσει ότι η Εκκλησία δε νομοθετεί. Το “εκσυγχρονιστικό προφίλ”, που θέλει άλλωστε να προβάλλει ο κ. Μητσοτάκης, δεν συνάδει με υποχώρηση στις πιέσεις των ιεραρχών. Από την άλλη, το πολιτικό κόστος φαίνεται πως τρομάζει το Μαξίμου, έξι μήνες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Φοβάστε εσείς κ. Μητσοτάκη, δεν φοβόμαστε εμείς», λέει ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε γνωστό νωρίς σήμερα το πρωί, με ανάρτησή του στα social media, πως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο, μετά τη χθεσινή παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια μπαίνει στο «συρτάρι».

«Οι κοινωνίες ποτέ δεν είναι έτοιμες αν δεν είναι έτοιμοι οι ηγέτες τους. Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς. Φοβάστε εσείς, δε φοβόμαστε εμείς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μόλις επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, και του ζήτησα, με το που ανοίξει η Βουλή, να καταθέσουμε εκ νέου το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Μετά τη χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού να αναβάλει το δικό του νομοσχέδιο, είναι η μόνη μου επιλογή. Κι όσο εκείνος θα αναβάλλει, θα διστάζει, θα κωλυσιεργεί, θα μετράει αντιδράσεις συντηρητικών βουλευτών του και θα καθησυχάζει τ’ αυτιά ακροδεξιών ψηφοφόρων του, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει.

Κύριε Μητσοτάκη, μας κάνετε να αισθανόμαστε β’ κατηγορίας πολίτες. Όταν ένας άνθρωπος διψά για ισότητα και συμπερίληψη, δεν του λες «περίμενε να εξηγήσω», όπως δηλώσατε χθες. Δεν υπάρχει τίποτα να «εξηγήσετε» στον κόσμο σε σχέση με τον γάμο για όλους. Όπως δεν υπήρξε τίποτα να εξηγήσουν στις κοινωνίες τους στον καιρό τους, οι ηγέτες που προχώρησαν στην κατάργηση της δουλείας, στην ψήφο των γυναικών, στην ισότητα των φύλων, στον πολιτικό γάμο, στο σύμφωνο συμβίωσης», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης και προσθέτει: «Οι κοινωνίες ποτέ δεν είναι έτοιμες αν δεν είναι έτοιμοι οι ηγέτες τους. Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς. Φοβάστε εσείς, δε φοβόμαστε εμείς. Το μόνο που έχετε να πείτε είναι το εξής: Ναι ή όχι στην ισότητα στον γάμο; Είστε αληθινά υπέρ, κ. Μητσοτάκη; Αν ναι, θα υπερψηφίσετε. Αν όχι, θα κρυφτείτε πίσω από τον κ. Βορίδη για άλλη μια φορά».

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά φέρνει πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο

Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, με την οποία γνωστοποίησε την πρόθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακαταθέσει την πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο, το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Χτες ο κύριος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι έχει διαλέξει πλευρά: ανακοίνωσε ότι το αυτονόητο αίτημα της νομικής αναγνώρισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μετατίθεται για το ασαφές μέλλον. Αυτή είναι η επιθυμία της αντιδραστικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, των ομοφοβικών προκαταλήψεων και των θρησκόληπτων αντανακλαστικών», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και προσθέτει: «Η κοινωνία θα προχωρήσει. Η Νέα Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης υπαναχωρησει, όπως τελικά έγινε, θα προχωρήσουμε στην κατάθεση δική μας νομοθετικής πρότασης για τη νομική κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται φυσικά και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Αυτή τη δέσμευση μας θα την κάνουμε πράξη».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς καλεί τα κόμματα να στηρίξουν την πρότασή του. «Καλώ τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση ώστε να γίνει κτήμα της ελληνικής κοινωνίας και νόμος του ελληνικού κράτους», δηλώνει και συνεχίζει: «Η Νέα Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την προσπάθεια. Για να γίνει το αυτονόητο, νόμος. Για να προχωρήσουμε μπροστά σε μια κοινωνία συμπερίληψης, ισότητας και δικαιοσύνης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα