Για πρώτη φορά το 45% των Γάλλων βλέπει την Λεπέν στην κυβέρνηση
Η «κανονικοποίηση» της ακροδεξιάς
Κανονικοποίηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία καταγράφει το ετήσιο βαρόμετρο που παρακολουθεί το πώς αλλάζει η εικόνα του Εθνικού Συναγερμού (RN) εδώ και δεκαετίες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν χθες Πέμπτη σε Monde και Franceinfo, αποκαλύπτουν πώς αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι στη Γαλλία την προοπτική να βρεθεί στην εξουσία ένα ξενοφοβικό κόμμα, με αυταρχικό σχέδιο.
Για πρώτη φορά, περισσότεροι Γάλλοι, ποσοστό 45%, εκτιμούν ότι το RN δεν συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία έναντι εκείνων που έχουν αντίθετη άποψη, ποσοστό 41% των ερωτηθέντων.
Για πρώτη φορά, επίσης, περισσότεροι, ποσοστό 43%, «βλέπουν» το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σε κυβέρνηση, συγκριτικά με εκείνους που εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν ως αιώνιο αντίπαλο, ποσοστό 39% των ερωτηθέντων.
Τα ευρήματα προέκυψαν από τα ίδια ερωτήματα που θέτει σταθερά, εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια το ινστιτούτο Verian (πρώην Kantar Public)-EPOKA, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκφράζουν ανησυχία για «φοβική» μετατόπιση της κοινωνίας.
Οπως αναφέρει η Monde σε ανάλυση, η Μαρίν Λεπέν, όπως όλοι οι πολιτικοί της «συγγενείς» ανά την Ευρώπη, εκμεταλλεύεται τις φοβίες πολιτών που συνδέονται με την απειλή κοινωνικής τους υποβάθμισης ή τη μετανάστευση.
Η αύξηση της απήχησής της, ιδίως στους πιο ευάλωτους, έχει γίνει αισθητή εδώ και χρόνια. «Πλέον, επιδιώκει να διευρύνει το κοινό της, εκμεταλλευόμενη τόσο την επιστροφή του πληθωρισμού, όσο και άλλες εξελίξεις, όπως «οι αστικές ταραχές και οι τρομοκρατικές επιθέσεις», προστίθεται στην ανάλυση.
Ενοχη απάθεια
Ωστόσο, η Monde επισημαίνει πως η Μαρίν Λεπέν δεν είναι «άτρωτη». Δεν κυβέρνησε ποτέ, αλλά έχει ήδη κάνει στροφή σε πολλά καίρια πολιτικά ζητήματα.
Η πιο δραματική μεταστροφή της αφορά το ευρώ, από το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήθελε να φύγει και το οποίο τελικά υιοθέτησε.
Επιπλέον, οι 88 βουλευτές του RN από τη μια ζητούν δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση των ενεργειακών, πληθωριστικών και οικολογικών προκλήσεων και από την άλλη ασκούν κριτική για το μέγεθος του δημόσιου χρέους.
«Ποιος μπαίνει όμως σήμερα στον κόπο να αποκαλύψει τις ασυνέπειές της και να αναδείξει την επικινδυνότητα του προγράμματός της;», διερωτάται ο αρθρογράφος της Monde, κάνοντας λόγο για «ένοχη απάθεια απέναντι» στην ακροδεξιά.
Η εξαφάνιση του δημοκρατικού μετώπου, το οποίο για δεκαετίες έπαιξε τον ρόλο του, εντείνει την «ανησυχητική αίσθηση ότι η πορεία της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία είναι αναπόφευκτη».
«Θα χρειαστεί οι βουλευτές του εν λόγω μετώπου να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να μην ειπωθεί κάποτε ότι η Λεπέν ‘έχει τραφεί’ από την αδυναμία των αντιπάλων της», καταλήγει η Monde.
Πηγή: Le Monde