Η άγρια κόντρα Σημίτη-Μαλβίνας Κάραλη και η λογοκρισία
Το «ΙΕΚ Τάπερμαν» και μία ιστορία που είχε αποκαλύψει η Parallaxi
Με το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, τα ξημερώματα της Κυριακής (5/1), αρκετοί ήταν αυτοί που μεταξύ άλλων θυμήθηκαν και την άγρια κόντρα που είχε με την δημοσιογράφο, Μαλβίνα Κάραλη, στη διάρκεια της θητείας του.
Η Μαλβίνα Κάραλη τη δεκαετία του ’90 ήταν ήδη επιτυχημένη δημοσιογράφος, αρθρογραφώντας σε περιοδικό Τύπο, ως παρουσιάστρια σε εκπομπές στην τηλεόραση, σε ταινίες στο σινεμά ως σεναριογράφος αλλά και στη λογοτεχνία.
Την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, δέχθηκε σκληρή κριτική και σάτιρα μέσα από τα γραφόμενα, αλλά και από τις εκπομπές της Κάραλη, το Μαλβίνα LIVE στο ΣΚΑΪ, αλλά και το Μαλβίνα Hostess στο MEGA.
Ειδικά μετά από το 1996 και την υπόθεση των Ιμίων, η σάτιρά της έγινε πολύ αιχμηρή, ενώ πολλές φορές αντικείμενο αυτής ήταν και τα λεκτικά λάθη που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός.
Η Μαλβίνα Κάραλη, δεν συμμερίστηκε ποτέ τον ενθουσιασμό από τις υποσχέσεις ευδαιμονίας της κυβέρνησης Σημίτη. Θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ το «δεξιότερο κόμμα όλων» και τον πρόεδρό του χαρακτήριζε «Τάπερμαν».
Το «ΙΕΚ Τάπερμαν» ήταν ένα σατιρικό σχόλιο με το οποίο περιέγραφε σκάνδαλα που είχαν συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1997 και στη συνέχεια έγινε σατιρική αποστροφή σε γεγονότα όπως η υποτίμηση της δραχμής, η εισαγωγή εταιρειών – «φαντάσματα» στο Χρηματιστήριο, τις καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά έργα, και όχι μόνο.
Η σάτιρά της την έκανε personna non gratta για την κυβέρνηση, τον τότε πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.
Η κόντρα αυτή οδήγησε στην απομάκρυνσή της από το Mega.
Το 1999 μετακόμισε για έναν χρόνο στο Star, μετά όμως η τηλεοπτική της πορεία πήρε φθίνουσα πορεία, καθώς τα «συστημικά κανάλια» δεν την προτιμούσαν και έκανε εκπομπή στο κανάλι Extra, πια.
Το 2002 όμως ασθένησε από καρκίνο και το καλοκαίρι του ίδιου έτους έφυγε από τη ζωή.
Το κείμενο του Γιώργου Τούλα στην Parallaxi στις 4 Νοεμβρίου του 2018 φώτισε μια άγνωστη ιστορία λογοκρισίας:
«Εργάζομαι στην ΕΡΤ 25 χρόνια. Μια και μόνη φορά δέχτηκα λογοκρισία ή παρέμβαση στη δουλειά μου και μάλιστα από ψηλά. Με τηλεφώνημα από το Μαξίμου. Ήταν την εποχή που η Μαλβίνα Κάραλη διώκονταν ανελέητα από παντού, λόγω της έντονης κριτικής που έκανε μέχρι τη στιγμή που απομακρύνθηκε από το Mega, με το φοβερό ΙΕΚ Τάπερμαν.
Η κριτική αφορούσε για όσους δεν θυμούνται ή δεν το πρόλαβαν με τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σημίτη. Η Μαλβίνα ήταν απολαυστικότατη κάθε βράδυ αλλά η αποκαθήλωση των όσων συνέβαιναν και κυρίως της εικόνας του πρωθυπουργού ήταν τόσο έντονη που ξεκίνησε έναν αγώνα εξαφάνισης της, από παντού.
Ο μοναδικός άνθρωπος που τόλμησε στην εποχή που έπρεπε, την εποχή της παντοδυναμίας και του μύθου του εκσυγχρονιστή, να μιλήσει δημόσια για όσα συνέβαιναν υπόγεια. Για τη σαπίλα και τη διαφθορά που σήμερα έρχεται στο φως και φέρνει στη δημοσιότητα μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έγιναν ποτέ.
Το χειμώνα του 2000 λοιπόν έκανα ένα ζωντανό μαγκαζίνο κάθε βράδυ στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 που λέγονταν Viewmaster με καλεσμένα διάφορα πρόσωπα. Μια τέτοια νύχτα λοιπόν είχα καλέσει τη Μαλβίνα που θα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για μια παρουσίαση των συνταγών μαγειρικής της και θεώρησα καλό να την έχω στο στούντιο.
Είχαμε κανονίσει τα πάντα από μέρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, λίγες ώρες πριν έρθει στο στούντιο, η εκπομπή ξεκινούσε στις 9 το βράδυ, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τους προϊσταμένους μου που μου μετέφεραν την εντολή ”άνωθεν”, και όταν λέμε άνωθεν εννοώ την τότε διοίκηση της ΕΡΤ και το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, που έλεγε πως η Μαλβίνα δεν έπρεπε να φιλοξενηθεί στην εκπομπή… έρθει δεν θα βγει στον αέρα.
Ήταν τέτοια η λύσσα του πρωθυπουργού εναντίον της που η εντολή ήταν ρητή και δεν σήκωνε κανενός είδους διαπραγμάτευση. Της τηλεφώνησα και της εξήγησα, μου είπε καταλαβαίνω καλά τι μου λες, μη νιώθεις άσχημα, παντού το ίδιο συμβαίνει τελευταία, δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, είμαι κομμένη από παντού.
Η Μαλβίνα ”έφυγε” δυο χρόνια αργότερα, άγρια διωγμένη από διάφορα ΜΜΕ που δέχτηκαν να τη στεγάσουν επιχειρηματικά από ένα κύκλο προσώπων που αργότερα επιχειρήθηκε η αγιοποίηση τους με τη βοήθεια πρόθυμων αγιογράφων. Αφιερωμένο σε όσους τότε έκαναν πως δεν καταλάβαιναν και σε αυτή τη γενναία γυναίκα που τόλμησε τον καιρό που δεν τολμούσε κανείς».
*Με στοιχεία από wikipedia και το reader.gr