Πολιτική

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Μεταφορά ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία

Tι είπε επίσης ο πρωθυπουργός περί ανασχηματισμού.

Parallaxi
μητσοτάκης-από-δεθ-μεταφορά-εμυ-και-ασ-1058044
Parallaxi

Eικόνα: Βασίλης Βερβερίδης/ Eurokinissi

Ερώτημα για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έθεσαν για αρχή οι δημοσιογράφοι στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Το καιρικό φαινόμενο στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα που κρίνουν προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ.

Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών», ανέφερε και χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει. Σώσαμε ανθρώπινες ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία είπε.

Πρέπει να εμπλέκουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατία, να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρειες και Δήμους. Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αντιπυρική προστασία αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε στη συνέχεια.

Για την επόμενη μέρα, είπε ότι το μεγάλο θέμα της Θεσσαλίας είναι η διαχείριση των υδάτων της: «Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία περνά απο την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της» είπε καθώς και ότι έχει ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

Το Ταμείο Ανάκαμψης προσωπικά το διαπραγματεύτηκα και έφερα 31 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν. Έχουμε δυνατότητα να προσθέσουμε ευελιξία και πόρους που δεν μετράνε στο έλλειμμα και το χρέος για να κάνουμε παρεμβάσεις σε υποδομές. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ. Τα λίγα αδιάθετα που είχαμε 250-300 εκατ. ευρώ, θα τα απορροφήσουμε πλήρως. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης το 2024. Και φυσικά να πάρει η Ελλάδα ότι της αναλογεί για τη Θεσσαλία, είπε ακόμη.

Χρειάζονται περισσότερες προσομοιώσεις για φυσικές καταστροφές είπε ακόμα.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να αμφιβάλλει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπά και την πατρίδα μας. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι αναδείξαμε το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, είπε και συνέχισε: «Αλλά για αυτό επιμένω να ξαναδούμε τη διαχείριση των υδάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Έχω την απαίτηση να κάνω αυτοκριτική. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη το φετινό καλοκαίρι, αλλά προτιμώ να μιλήσω για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία».

Επιπλέον είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα