Featured

Μητσοτάκης: Δεν αλλάζουμε οικονομική πολιτική, η ανάπτυξη θα φέρει αναδιανομή

«Πάμε βήμα - βήμα δεν θα κινδυνέψουμε την δημοσιονομική σταθερότητα»

Φίλιππος Δεργιαδές
μητσοτάκης-δεν-αλλάζουμε-οικονομική-814353
Φίλιππος Δεργιαδές
Press conference held by Greece’s Prime Minister and president of the New Democracy, Kyriakos Mitsotakis, during the 85th Thessaloniki International Fair (TIF) in Thessaloniki, Greece on September 12, 2021. / Συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της 85ης ΔΕΘ, 12 Σεπτεμβρίου 2021.

Την πίστη και επιμονή του στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και στην οικονομική πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ, την τελευταία διετία στη χώρα, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως μόνο μέσα από την αύξηση του πλούτου, στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς, είναι δυνατό να υπάρξει αναδιανομή.  

«Πλουσιότερη Ελλάδα πρέπει να σημαίνει και πλουσιότεροι Έλληνες», σχολίασε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε νωρίτερα στην 85η ΔΕΘ. Μιλώντας δε για τα μέτρα που εξήγγειλε, εξήγησε πως η κυβέρνηση παίρνει μέτρα με μία συγκεκριμένη λογική. «Να αντιληφθούμε τη σημασία και την έκταση των μέτρων. Δεν είναι απλά κατάλογος μέτρων αλλά πολιτικές που υπακούουν σε λογική. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, το μέρισμα πρέπει να το καρπώνονται οι πολίτες. Όπου χρειάζεται να στηρίξουμε συμπολίτες μας που σήμερα υποφέρουν, θα το κάνουμε. Ανακοίνωσα διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο» είπε και δήλωσε πως δεν θα αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν θα κινδυνέψουμε την δημοσιονομική σταθερότητα

«Πάμε βήμα – βήμα δεν θα κινδυνέψουμε την δημοσιονομική σταθερότητα», σημείωσε, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει για την επόμενη περίοδο και, σε αντιστάθμισμα, πρόσθεσε πως η οικονομική πολιτική της ΝΔ φέρνει καρπούς. «Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και μοιράζει δίκαια το μέρισμα σε όλους τους πολίτες» είπε.

Ειδικά για τις ανατιμήσεις έδειξε πως η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει και πολλές παρεμβάσεις, αλλά θα αφήσει την αγορά να αυτορυθμιστεί, καθώς, όπως εκτίμησε, οι αυξήσεις στις τιμές είναι κάτι παροδικό. Ανάφερε πως θα ανακοινωθούν μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ώστε να υπάρξει συγκράτηση των τιμών τους αλλά και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης αλλά με στοχευμένο τρόπο. Επιχειρώντας μάλιστα μία ιδεολογικού χαρακτήρα προσέγγιση, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αυξάνοντας τα πραγματικά εισοδήματα, των πολιτών, ιδίως της μεσαίας τάξης. «Εμείς ενισχύσαμε πραγματικά τη μεσαία τάξη και δεν την διαλύσαμε όπως έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε και πρόσθεσε πως το 2021 ήταν μία πολύ καλή με πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 5,9% και πως το 2022 θα είναι επίσης μία πολύ καλή χρονιά.

«Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια και ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain» σημείωσε.

«Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό»

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το νέο ασφαλιστικό, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση, ούτε τζογάρισμα των αποθεματικών. «Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό. Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε πως υπάρχει επιτάχυνση απονομής συντάξεων με διπλασιασμό του ρυθμού διεκπεραίωσης και πως «αυτό το ζήτημα, εντός των επόμενων μηνών, θα έχει προχωρήσει δραστικά».

«Έχω τον αγροτικό τομέα κοντά στη καρδιά μου»

Για τον αγροτικό τομέα υπογράμμισε είπε πως έχει τους αγρότες «κοντά στην καρδιά του» και πως αν χρειαστεί θα γίνουν ξεχωριστές παρεμβάσεις, ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. «Έδωσα πολύ σκληρή μάχη για τις ελληνικές επιδοτήσεις» τόνισε και υποσχέθηκε μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, ειδικά στο θέμα του κόστος παραγωγής. Σημείωσε δε, πως η κυβέρνηση προστάτεψε τα ελληνικά προϊόντα από τις «ελληνοποιήσεις», ειδικά στα γαλακτοκομικά, με αποτέλεσμα οι έλληνες αγρότες να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές.

Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε πως «ποτέ δεν έχουμε πει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μείωση με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ» και σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ θα μιλήσει πιο αναλυτικά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός βρήκε ευκαιρία να αφήσει αιχμές και πάλι κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως τελικά δεν «ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου», και όπως εξήγησε, «δεν ήχησαν διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα