Πολιτική

Μητσοτάκης: «Δεν φεύγω, εδώ θα μείνω» – Το Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκινά κάπου στα τέλη του 2024

Όλα βαίνουν καλώς στη χώρα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό  - Θρίαμβος το επιτελικό κράτος – Επελαύνει η ελληνική οικονομία   

Φίλιππος Δεργιαδές
μητσοτάκης-δεν-φεύγω-εδώ-θα-μείνω-1058117
Φίλιππος Δεργιαδές

Νέα παράταση για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Β΄ εξάμηνο του 2024, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξη του στη 87η ΔΕΘ, μέσω της οποίας παρουσίασε μία σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα, χωρίς να διαπιστώσει κανένα σοβαρό πρόβλημα στο λεγόμενο επιτελικό κράτος και υποστηρίζοντας ότι σε όλους  τους τομείς, όλα τα ζητήματα βαίνουν σχεδόν τέλεια.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, πέρα από μία καχυποψία των πολιτών για τα έργα που εκκρεμούν ή δεν γίνονται, αλλά και το νέο φιάσκο με το Μετρό, όπου τη νέα καθυστέρηση απέδωσε στην ανάγκη της δοκιμαστικής λειτουργίας, θέμα που έγκαιρα είχε επισημανθεί από όλες τις πλευρές αλλά η κυβέρνηση, επιδεικτικά αγνόησε, ο πρωθυπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, τα βρήκε όλα καταπληκτικά. Μίλησε για μία πόλη σε «κίνηση», με ανάπτυξη και τουρισμό, και ανέφερε ότι θα αναβαθμίσει την παρουσία του στην πόλη με συγχώνευση του γραφείου του πρωθυπουργού με το βουλευτικό του γραφείο.

Ωστόσο, ακόμα για το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο, ενώ χθες στην ομιλία του είπε ότι θα ξεκινήσει στα τέλη του 2023, στη συνέντευξη του το άλλαξε, και μίλησε για αρχές του 2024. Δηλαδή ή δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός ή για μία ακόμη φορά εμπαίζει την πόλη και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όπως και για το αντικαρκινικό για το οποίο, γενικώς και αορίστως, είπε ότι ακολουθεί.

Επίσης για την πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, που κάηκε τον Απρίλιο του 2022, ανάφερε ότι αποκαταστάθηκε μόλις «σε μερικούς μήνες» όταν έχει περάσει 1,5 χρόνος από την τραγική πυρκαγιά, όπου ένα άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Προφανώς για τη κυβέρνηση ο χρόνος κυλά διαφορετικά.

Για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, επανέλαβε ότι το επιτελικό κράτος της ΝΔ, σχεδόν έκανε θαύματα. Παρά τα αναπόφευκτα λάθη που απέδωσε στην τιτάνια θεομηνία, όλα τα συναρμόδια υπουργεία λειτούργησαν άψογα και σώθηκαν ζωές. Είπε δε πως η αποκατάσταση θα προχωρήσει άμεσα, χωρίς όμως να αναφερθεί έστω σε μία γενική εκτίμηση των ζημιών, όταν υπάρχουν εκτιμήσεις για καταστροφές κόστους 20 ή 30 δισεκατομμυριών ευρώ. «Θα διεκδικήσουμε από την ΕΕ αυξημένα κονδύλια», τόνισε αλλά απέφυγε να πει ποιος είναι ο στόχος και που η κυβέρνησης θέτει τον πήχη.

Ενδεικτικά μάλιστα δικαιολόγησε την έλλειψη πλωτών μέσων τις πρώτες κρίσιμες ημέρες στα πνιγμένα χωριά της Καρδίτσας, λέγοντας πως τα φερτά υλικά δεν επέτρεπαν να κινηθούν βάρκες με μηχανές.

«Όποιος νομίζει ότι μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση με το νερό που έπεσε, είναι βαθιά νυχτωμένος» είπε και δήλωσε ότι το επιτελικό κράτος λειτούργησε άψογα, διότι άμεσα δημιουργήθηκε το κέντρο συντονισμού. «Δεν έκανε λάθη το επιτελικό κράτος» είπε και κάλεσε όσους ασκούν κριτική να το κάνουν τεκμηριωμένα.

Για την ακρίβεια, διέγνωσε ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και πως δεν υπάρχουν δομικές λύσεις, παρά μόνο μέσω των αυξήσεων των εισοδημάτων, τις οποίες η κυβέρνηση έχει πετύχει με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. «Το σούπερ μάρκετ είναι πράγματι ακριβό», παραδέχτηκε αλλά τόνισε πως τα επιδόματα δεν είναι η λύση και πως είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις εταιρίες που κερδοσκοπούν αλλά και πάλι απέφυγε τις “λεπτομέρειες”.

Οι υπουργοί αλλάζουν αλλά όχι η πολιτική

Δεν θα κάνει ανασχηματισμό, αλλά σημείωσε πως δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί, παρά μόνο αμετακίνητες πολιτικές, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι το μείγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί δεν πρόκειται να αλλάξει.

Μάλιστα δήλωσε και υπερήφανος για τις επιτυχίες της κυβέρνησης, καθώς σε τρεις μήνες η κυβέρνηση πέτυχε την επενδυτική βαθμίδα, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι οι πιο υψηλοί στην Ευρώπη και έχει εφαρμοστεί το 50% του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ.

«Γι αυτό άλλωστε αυξήσαμε το ποσοστό μας στο 41%», δήλωσε, θέλοντας να θυμίσει την πρόσφατη εκλογική νίκη της ΝΔ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό και ο βασικός στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης παραμένει το άρθρο 16 για την παιδεία.

Για τη φορολογία είπε ότι πρέπει να γίνουν άλματα και να παταχτούν όσοι φουσκώνουν τα έξοδα τους, ώστε να εμφανίζονται να ζουν με 200 και 300 ευρώ, παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, την αποτυχία της κυβέρνησης και της πολιτείας να περιορίσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της φοροαπαλλαγής.

Σχετικά με το νέο χαράτσι που ετοιμάζει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της υποχρεωτικής ασφάλισης, είπε ότι δρομολογείται και θα εφαρμοστεί, διότι το κράτος πλέον δεν θα μπορεί να πληρώνει αποζημιώσεις, τα «σπασμένα» δηλαδή, των φυσικών καταστροφών, λόγω κλιματικής αλλαγής.

Για τις νέες ταυτότητες, είπε ότι θα είναι υποχρεωτικές για όλους μετά το καλοκαίρι του 2026 και πως η κυβέρνησης δεν κάνει πίσω, αποφεύγοντας όμως οποιαδήποτε νύξη, πέρα από τα ακροδεξιά κόμματα που επενδύουν στην άγνοια, να θίξει το ρόλο μερίδας του κλήρου, που ανοιχτά ρίχνει λάδι στη φωτιά της συνομωσιολογίας.

Στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, είπε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί, αλλά έριξε το φταίξιμο της καθυστέρησης στους πρυτάνεις των ΑΕΙ που δεν συνεργάζονται ενώ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε ότι θα θεσμοθετηθεί σε βάθος τετραετίας χωρίς να δώσει κάποια ένδειξη σε τι φάση βρίσκεται.

Δεν φεύγω παρότι κάποιοι θέλουν να με ξεφορτωθούν

Τέλος διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη να εγκαταλείψει τη χώρα και τη θέση του πρωθυπουργού για ένα αξίωμα στην Ευρώπη. « “Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω”, παρότι κάποιοι θέλουν να με ξεφορτωθούν» είπε, χρησιμοποιώντας μία φράση από μουσικό σουξέ και ξεκαθάρισε ότι «θα παραμείνω πρωθυπουργός είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για μένα».

Επίσης απέφυγε κάποια νύξη εμπλοκής στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε πως όποιος – όποια εκλεγεί αρχηγός του κόμματος θα τον καλέσει σε συνάντηση ενώ άφησε αιχμή κατά του Ν. Ανδρουλάκη προέδρου του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόκληση διαλόγου που του απεύθυνε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα