Διεθνή

Ολλανδία Πρωτιά του ακροδεξιού Βίλντερς δίνουν τα exit poll

Φανατικός του Grexit - Είναι κατά των μεταναστών, κατά των Βρυξελλών και υποστηρίζει αποχώρηση από την ΕΕ

Parallaxi
ολλανδία-πρωτιά-του-ακροδεξιού-βίλντ-1084983
Parallaxi

Το ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Geert Wilders εμφανίζεται να κερδίζει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα exit polls. Ο Βίλτερς ήταν υπέρμαχος του GREXIT και του BREXIT, φέρνει νέους πονοκεφάλους στην ΕΕ.

Η δημοσκόπηση βγάζει ότι το κόμμα του Wilders θα κέρδιζε 35 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 εδρών, πολύ μπροστά από τη συμμαχία Πρασινοαριστερών-Εργατικών (GL/PvdA) με 26 έδρες και το φιλελεύθερο-συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) της απερχόμενης πρωθυπουργίας του Mark Rutte.

Το New Social Contract (NSC), είναι ένα κόμμα μόλις τριών μηνών που ιδρύθηκε από τον πρώην Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή (CDA), Pieter Omtzigt και τερμάτισε τέταρτο, με τα exit polls να του δίνουν 20 έδρες, ενώ το φιλελεύθερο-προοδευτικό D66 πάει για 10 έδρες. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι το PVV – το οποίο σε προηγούμενες εκλογές τερμάτιζε συχνά στη δεύτερη και τρίτη θέση, αλλά πάντα ήταν εκτός κυβερνητικού συνασπισμού – έκανε μια «έκρηξη» την τελευταία στιγμή, όπως και η αύξηση της υποστήριξης για το αριστερό GL/PvdA.

Καθώς κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει περισσότερο από το 25% των ψήφων, οι διαπραγματεύσεις για έναν κυβερνητικό συνασπισμό θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη πιο μακροχρόνιες και πιο περίπλοκες από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2019, όταν τέσσερις εταίροι του συνασπισμού χρειάστηκαν 271 ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τα περισσότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των GL/PvdA και NSC, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε συνασπισμό με το PVV, και ενώ το VVD του Rutte – με επικεφαλής τώρα τον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης Dilan Yeşilgöz-Zegerius – ήταν ανοιχτό σε μια τέτοια προοπτική, δεν θα δεχτεί τον Wilders ως πρωθυπουργό. υπουργός.

Το σχήμα του νέου συνασπισμού θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μεταναστευτικές και κλιματικές πολιτικές της Ολλανδίας, καθώς και στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η χώρα ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΕ.

Ο τέταρτος και τελευταίος κυβερνητικός συνασπισμός του Rutte κατέρρευσε τον Ιούλιο αφού δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, ένα από τα βασικά ζητήματα της εκστρατείας, μαζί με μια στεγαστική κρίση που επηρεάζει ιδιαίτερα τη νεολαία της Ολλανδίας, το κόστος ζωής και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στους πολιτικούς μετά μια σειρά από κυβερνητικά σκάνδαλα.

Ποιος είναι ο Βίλντερς

Ο Βίλντερς είναι ένας ευρωσκεπτικιστής που έχει κάνει μεγάλη προεκλογική εκστρατεία με σύνθημα η Ολλανδία να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της. Επίσης, προτείνει να μειώσει τις συνεισφορές της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να ασκήσει βέτο στην διεύρυνση της ΕΕ. Ζητά, επίσης, η Ολλανδία να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Ήταν από εκείνους που τάχθηκε υπέρ του BREXIT αλλά και του GREXIT το 2015. Για το GREXIT έλεγε τότε: «Αυτή είναι η αρχή του τέλους του Euro, μιας ελίτ που δεν αντιπροσωπεύει κανέναν πια και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Ο Geert Wilders, είναι κατά των μεταναστών και κατά των Βρυξελλών. Υποστηρίζει ένθερμα την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξή του στους Times, είχε περιγράψει την ψήφο της Μεγάλης Βρετανίας για αποχώρηση ως «ένα φανταστικό αποτέλεσμα».

Προέβλεψε ότι θα ακολουθούσαν και άλλοι. «Η Ολλανδία θα είναι η επόμενη», είχε πει. «Θέλουμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της χώρας μας, των δικών μας χρημάτων, των συνόρων μας, της πολιτικής μας για τη μετανάστευση».

Ωστόσο, αν και ο Wilders προφανώς έχει αμβλύνει τις πιο σκληροπυρηνικές αντι-ισλαμικές απόψεις του με την ελπίδα να εισέλθει σε κυβέρνηση συνασπισμού για πρώτη φορά, οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Wilders θα δυσκολευτεί, αν όχι αδύνατο, να βρει υπουργικούς εταίρους πρόθυμους να στηρίξουν τις περισσότερες από τις πολιτικές του.

Παραδέχτηκε ότι υπήρχαν «μεγαλύτερα προβλήματα» από τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και ότι θα μπορούσε να θέσει ορισμένες από τις αντι-μουσουλμανικές θέσεις του – οι οποίες περιλαμβάνουν το «σταμάτημα» του ασύλου και την απαγόρευση των ισλαμικών σχολείων, Κορανίων και τζαμιών.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποια, εάν υπάρχουν, κόμματα θα μπορούσαν να είναι διατεθειμένα να κυβερνήσουν μαζί του. Αν και το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες συνήθως παρέχει τον επόμενο πρωθυπουργό, δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο ότι θα το κάνει. Ο Ρούτε θα παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο έως ότου εγκατασταθεί μια νέα κυβέρνηση, κάτι που μπορεί να μην γίνει πριν την επόμενη άνοιξη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα