Πολιτική

Π. Κόκκαλης: Με περισσότερη Ευρώπη και πράσινες πολιτικές να αντισταθούμε στην άνοδο της ακροδεξιάς

Τις βασικές θέσεις του «Κόσμος» ενόψει των ευρωεκλογών, παρουσίασε ο γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής.    

Φίλιππος Δεργιαδές
π-κόκκαλης-με-περισσότερη-ευρώπη-και-π-1142022
Φίλιππος Δεργιαδές

Ανοιχτός στις συνεργασίες με τις προοδευτικές δυνάμεις για μία πολιτική που θα θέτει τα περιβαλλοντικά και δημοκρατικά ζητήματα στο επίκεντρο, δηλώνει ο επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος «Κόσμος» Πέτρος Κόκκαλης, που εκτιμά πως το κόμμα του, στις ευρωεκλογές είναι εφικτό να εκπροσωπηθεί στο νέο ευρωκοινοβούλιο με ένα ευρωβουλευτή.

«Μπορούμε να εκλέξουμε ένα ευρωβουλευτή και να είμαστε στη νέα Ευρωβουλή, γιατί οι πολίτες και στην Ελλάδα, πλέον αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ενισχυθούν οι φωνές που θέτουν το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο», τόνισε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.

Ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του «Κόσμος», επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ταύτισε με τις συντηρητικές και ακροδεξιές τάσεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και προτάσσουν τον παράλογο λαϊκισμό έναντι της ανάγκης να ληφθούν άμεσα μέτρα για την θωράκιση έναντι των περιβαλλοντικών κινδύνων που ήδη κάνουν αισθητοί την παρουσία τους με ξηρασία και πυρκαγιές, μολυσμένο αέρα και κάθε είδους μολύνσεων.

Όπως είπε το περιβαλλοντικό και οικολογικό κίνημα μέσα από τους Ευρωπαίους Πράσινους, ομάδα στην οποία έχει ενταχθεί και ο ίδιος, συμμετέχοντας σε 5 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στη διοίκηση 500 δήμων σε όλη την Ευρώπη, έχει δώσει δείγματα γραφής, προωθώντας εφικτές λύσεις και πολιτικές για το περιβάλλον κάτι που στην χώρα μας δεν συμβαίνει. «Η Ελλάδα είναι αθωράκιστη απέναντι στην κλιματική κρίση και αυτό φαίνεται και από την πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη στην Πιερία και ακόμα δεν μπήκαμε στο καλοκαίρι», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πράσινων, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται μία εθνική πράσινη συμφωνία, η οποία θα ξεκινάει από το κράτος δικαίου και θα φτάνει στην οικονομία και την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή».

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία ανάσχεση της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, λέγοντας ότι οι Πράσινοι λειτουργούν στην Ευρώπη ως ανάχωμα στις ακροδεξιές τάσεις που αναπτύσσονται και παρατηρούνται ακόμα και στο κίνημα των αγροτών. «Η ακροδεξιά θέλει λιγότερη Ευρώπη και για αυτό προωθεί πολιτικές ακόμα και κατά των αμβλώσεων και βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με περισσότερη Ευρώπη και να εδραιώσουμε στην Ελλάδα ένα σύγχρονο Πράσινο Κόμμα που θα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία», τόνισε και αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο της αυτοδιοίκησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως μετά τις εξελίξεις του καλοκαιριού, που οδήγησαν στη διάσπαση, διαμορφώθηκε μία κατάσταση στην οποία όπως είπε «δεν μπορούσα να συμφωνήσω», ενώ σημείωσε πως δεν «μπήκα στην πολιτική για να γίνω πλούσιος ή γνωστός ή να κάνω καριέρα, αλλά για να συμβάλω στις ανάπτυξη πολιτικών λύσεων» και πρόσθεσε πως ήταν τιμή του που υπηρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, «παρότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στη χώρα εμείς ξεκινήσαμε και σήμερα είμαστε εκατοντάδες και αύριο θα είμαστε χιλιάδες διότι η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό είναι πραγματικότητα και χρειάζεται ένα κόμμα που να προσφέρει πράσινες λύσεις διακυβέρνησης. Η αρχή γίνεται με τις ευρωεκλογές».

Τόνισε επίσης την ανάγκη της συνεργασίας του τόξου των προοδευτικών δυνάμεων έναντι του «τόξου του παραλόγου της ακροδεξιάς- δεξιάς», ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συντηρητική συνεργασία στην Ε.Ε. στην οποία συμμετέχει και η ΝΔ, ενάντια στο «Νόμο για τη Φύση».

Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση της ΝΔ ότι πολιτεύεται ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, επικαλούμενος μία σειρά από καταδίκες για τη μη εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών, όπως για το κράτος δικαίου αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μίλησε για συγκάλυψη και τόνισε ότι «θα θέλαμε η Ευρωπαία εισαγγελέας, που επέρριψε ευθύνες σε δύο υπουργούς, να μπορεί να κάνει τη δουλειά της».

Ενόψει των ευρωεκλογών ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα κυρίως σε περιοχές που πλήττονται περιβαλλοντικά όπως η Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία όπου λόγω των πλημμυρών χάθηκε το 20% της αγροτικής παραγωγής της χώρας.  Όπως είπε «αύριο θα βρεθώ στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά και δυτική Μακεδονία που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα αποβιομηχάνισης και το Σάββατο , θα παραστώ στη διαβούλευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα για τον ανασυγκρότηση της περιοχής» τονίζοντας πως τα ευρωπαικά κονδύλια θα πρέπει να δαπανώνται για την πρόληψη και όχι για την επούλωση των πληγών από τις καταστροφές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Παρών στην συνέντευξη Τύπου και ο υποψήφιος  ευρωβουλευτής του «ΚΟΣΜΟΣ» και καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής, που αναφέρθηκε κυρίως στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Υγεία των πολιτών τονίζοντας πως λόγω της ρύπανσης χιλιάδες είναι. πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω κλιματικής αλλαγής ενώ σημείωσε ότι πλέον το 70% των ευρωπαίων πολιτών είναι εκτεθειμένοι σε ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Ο Φίλιππος Γκανούλης, συντόνισε τη συνέντευξη Τύπου ενώ στο πάνελ ήταν και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του «Κόσμος» Χρύσα Χατζηθεοδώρου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα