ΠΑΣΟΚ: Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων και το εκλογικό παράδοξο

Πώς σχολιάζεται η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των εκλογών από ειδικούς;

Parallaxi
πασοκ-η-ακτινογραφία-των-αποτελεσμ-1224603
Parallaxi

Η χθεσινή εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ έφερε τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα σε «θέση μάχης» για την ερχόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στο δεύτερο γύρο της κάλπης που θα αναδείξει και το νέο πρόεδρο του κινήματος.

Ποια όμως είναι η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων που σημειώθηκαν χθες;

«Το ΠΑΣΟΚ χθες κινητοποίησε το 59,3% της δύναμης που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Αντίστοιχα το 2021, είχε κινητοποιήσει το 59,2% σε σχέση με τους ψηφοφόρους που είχε το 2019», ανέφερε σχετικά η Πολιτική Αναλύτρια, Μαρία Καρακλιούμη.

«Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Παραμένει ένα κόμμα που κινητοποιεί ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του, αλλά είναι ένα κόμμα μηχανισμών ή είναι ένα κόμμα το οποίο έχει “ανοίξει” στην κοινωνία;»

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει πως λειτούργησαν περισσότερο τα συντηρητικά ανακλαστικά των ψηφοφόρων, καθώς έχει μεγαλύτερο ποσοστό σε πιο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι νοσταλγούν το παρελθόν της ευημερίας που βίωσαν», συνέχισε.

Μάλιστα, όπως σημειώθηκε στην εκπομπή Newsroom από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τζιοβάρα, ένα από τα παράδοξα της κάλπης ήταν ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα οι νικητές που πάνε στο δεύτερο γύρο, ήταν μειοψηφία.

Στην Αττική, το ΠΑΣΟΚ έχει ένα μεγάλο κενό ψήφου, όμως στην Περιφέρεια, “χτύπησε” τη δεύτερη θέση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τον κόσμο με το μέρος του στην Περιφέρεια και όχι τόσο στα αστικά κέντρα.

Λιγότεροι ψηφοφόροι στο δεύτερο γύρο

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο γύρο;
«Παραδοσιακά, στο δεύτερο γύρο συμμετέχουν λιγότεροι ψηφοφόροι. Εδώ, έχουμε τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι δεν κατάφεραν να πάνε στον δεύτερο γύρο, που σημαίνει πως υπάρχουν απογοητευμένοι ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν θα πάνε να ψηφίσουν.
Όσο μικραίνει η κλίμακα, τόσο καλύτερα είναι για τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος θεωρείται πως ελέγχει τον μηχανισμό και είναι ήδη πρόεδρος”, εξήγησε η κα. Καρακλιούμη για την επόμενη Κυριακή και συμπληρώνει:
«Ακόμη, μια βασική προϋπόθεση για τον επόμενο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, είναι να ασκεί βουλευτικά καθήκοντα, την οποία πληρεί μόνο ο κ. Ανδρουλάκης. Τώρα απομένει να αποδειχτεί πόσο δημοφιλής είναι και ο κ. Δούκας σε όσους παραμένουν στο κόμμα και θα ξαναψηφίσουν», συνέχισε.
“Οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να κρίνουν και με ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης. Όσοι ψήφισαν τον κ.Γερουλάνο θα μπορούσαν να κάνουν τη δεύτερη σκέψη, ότι ο κ.Δούκας είναι από την Α’ Αθηνών, από όπου είναι και ο κ.Γερουλάνος, οπότε είναι όμορροι χώροι, οπότε ίσως θεωρήσουν ότι προκαλέσουν πολιτική ασφυξία στον κ. Γερουλάνο. Η κα. Διαμαντοπούλου προέρχεται από το παλιό εκσυγχρονιστικό μπλοκ, οπότε νομίζω ότι μπορεί να έχει πιο εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες με τον κ.Ανδρουλάκη”, ολοκλήρωσε.
Σε κάθε περιπτωση όλα θα φανούν την επόμενη Κυριακή, που είναι πιθανό να βγάλει πάλι ντέρμπι.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα