Διεθνή

«Πύραυλος, drone, πύραυλος» – Έτσι θα δολοφονούσαν τον Ζελένσκι

Τι αποκαλύπτει ο Guardian

Parallaxi
πύραυλος-drone-πύραυλος-έτσι-θα-δολοφο-890635
Parallaxi

Το σχέδιο της φερόμενης σχεδιαζόμενης δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, αποκαλύπτει ο Guardian, επικαλούμενος πηγές των μυστικών υπηρεσιών (SBU).

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, το σχέδιο αφορούσε σε εναλλαγή πυραύλων και drones και στόχοι αποτελούσαν εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, αλλά και ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών Βασίλ Μαλιούκ.

Όπως αναφέρει ο Guardian την επιχείρηση είχαν οργανώσει οι αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) Μαξίμ Μισούστιν, Ντμίτρο Περλίν και Αλεξέι Κορνέφ ο οποίοι και συνελήφθησαν.

Το σχέδιο ήταν να βρεθεί κάποιος στο περιβάλλον Ζελένσκι για να τον δολοφονήσει ενώ για τον Μπουντάνοφ και τους άλλους στόχους το σχέδιο ήταν να δολοφονηθούν με πυραυλικό χτύπημα, με drone-καμικάζι και τελικά με άλλο ένα χτύπημα με πυραύλους που θα εξαφάνιζε τις αποδείξεις για τα drone.

Σε υποκλαπείσες συνομιλίες ο Perlin αναφέρεται στην πυραυλική επίθεση με στόχο τον Μπουντάνοφ ως «το μεγάλο πουλί» και για το χτύπημα με drone με τη φράση «μικρό πουλί». Ο ίδιος φέρεται να έλεγε ότι «η σειρά είναι πύραυλος, drone, πύραυλος».

Η δολοφονία του Ζελένσκι προοριζόταν ως «δώρο» για τον Πούτιν, τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος εγκαινιάστηκε στο Κρεμλίνο την Τρίτη για πέμπτη φορά, πρόσθεσε.

Ποιοι είναι οι δύο που συνελήφθησαν

Ένας από τους φερόμενους Ουκρανούς πράκτορες ήταν ένας συνταγματάρχης που υπηρετούσε στην κρατική φρουρά της Ουκρανίας. Ο συνταγματάρχης είχε πολλές μυστικές συναντήσεις με τον Κόρνεφ πριν από το 2022, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα, ανέφερε.

Δεν ήταν σαφές πότε αποκαλύφθηκε η συνωμοσία για τη δολοφονία του Ζελένσκι, αλλά η SBU πρότεινε ότι οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει. Ένας από τους Ουκρανούς πράκτορες έλαβε κλήση από τον χειριστή του FSB τον Φεβρουάριο του 2022 και τον επόμενο μήνα έλαβε εντολή να βρει κάποιον που εργαζόταν στο άμεσο περιβάλλον του Ζελένσκι που θα μπορούσε να τον απαγάγει και να τον σκοτώσει.

Η FSB έδωσε επίσης εντολή στο δίκτυό της να συγκεντρώσει πληροφορίες για εξέχοντες Ουκρανούς πολιτικούς, ανέφερε η SBU. Το πρακτορείο δημοσίευσε αυτό που είπε ότι ήταν μια υποκλαπείσα τηλεφωνική κλήση μεταξύ του Πέρλιν και μιας από τις υποτιθέμενες επαφές του στην Ουκρανία. Ο Ρώσος κατάσκοπος σκιαγράφησε ένα περίπλοκο σχέδιο για τη δολοφονία του Μπουντάνοφ.

Η επιχείρηση έπρεπε να γίνει πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Ένας παρατηρητής έπρεπε να παρακολουθεί ένα σπίτι που χρησιμοποιούσε ο Μπουντάνοφ και το οποίο οι Ρώσοι σκόπευαν να χτυπήσουν με πυραυλικό χτύπημα. Στη συνέχεια, ένας πράκτορας που βρισκόταν κοντά θα επιτεθεί σε άλλους ανθρώπους στην τοποθεσία χρησιμοποιώντας drones καμικάζι. Ένα δεύτερο χτύπημα πυραύλων θα κάλυπτε στοιχεία για επίθεση με drone, είπε ο Perlin, σύμφωνα με την αναχαίτιση που δημοσιεύτηκε από την SBU στο Telegram .

Ο αξιωματικός της FSB διαβεβαίωσε την επαφή του στο Κίεβο ότι θα είχε «20 ή 30 λεπτά» για να απομακρυνθεί από τη σκηνή μόλις επιβεβαιωθούν τα «οπτικά». Ο Perlin αναφέρθηκε στον προγραμματισμένο πύραυλο ως «μεγάλο πουλί» και το drone ως «μικρό πουλί». Τόνισε: «Η παραγγελία είναι πύραυλος, drone, πύραυλος».

Η SBU είπε ότι ανέκτησε drones, κεφαλές και νάρκες από έναν από τους συλληφθέντες Ουκρανούς συνεργούς. Αυτός και άλλα μέλη του φερόμενου δικτύου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία και τρομοκρατία. Η FSB υποσχέθηκε να πληρώσει 50.000 δολάρια εάν η «επιχείρηση» πραγματοποιηθεί με επιτυχία, όπως ειπώθηκε.

Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μάλιουκ, φέρεται να είπε από το πρακτορείο του στο Telegram: «Η τρομοκρατική επίθεση, η οποία υποτίθεται ότι ήταν δώρο στον Πούτιν για τα εγκαίνια, ήταν πράγματι μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών». Ο Μάλιουκ πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εχθρός είναι ισχυρός και έμπειρος. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Η Μόσχα δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να πει οτιδήποτε τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη στην Πολωνία ενός άνδρα που κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να προετοιμάσει μια άλλη πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι. Ο πρόεδρος είπε το περασμένο φθινόπωρο ότι υπήρξαν τουλάχιστον πέντε ρωσικές συνωμοσίες για να τον δολοφονήσουν.

Μια πηγή πληροφοριών στο Κίεβο είπε ότι δεν είναι σαφές εάν ανώτατοι αξιωματούχοι στη Μόσχα είχαν δώσει το «πράσινο φως» για το σχέδιo, ενώ ανέφεραν ότι ίσως αυτό να ήταν το αποτέλεσμα μιας επιχείρησης από μεσαίου επιπέδου αξιωματικούς, που προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν τα αφεντικά τους. «Πιθανώς να ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία», είπε η πηγή.

Πηγή: Guardian / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα