Πολιτική

“Η Ελλάδα τηρεί συνεπή στάση” – Γεραπετρίτης «αδειάζει» Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από «στάση αρχής. Ποτέ δεν θα εμφανιστούμε ασυνεπείς»

Parallaxi
η-ελλάδα-τηρεί-συνεπή-στάση-γεραπ-1000821
Parallaxi

Με διακριτικό αλλά σαφή τρόπο ο Γιώργος Γεραπετρίτης κράτησε αποστάσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη και την εισήγηση της υπέρ του Κοσόβου στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η στάση μας είναι διαυγής και καθαρή. Είπαμε ότι δεν θεωρούμε ότι θα μπορέσει υπό τις παρούσες συνθήκες να ενταχθεί το Κόσοβο σε διεθνείς οργανισμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσόβου, μολονότι διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Το τι έπραξε κάθε βουλευτής είναι θέμα βουλευτικής ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα όμως εκφράζεται από την κυβέρνηση της» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της Σίας Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από «στάση αρχής. Ποτέ δεν θα εμφανιστούμε ασυνεπείς» και πρόσθεσε: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως σταθερή στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία δεν αφορά κυβερνήσεις. Η Ελλάδα τηρεί συνεπή στάση. Όπως απείχαμε από την διαδικασία κατά την οποία αποπέμφθηκε η αίτηση Κοσόβου για ένταξη του στο συμβούλιο ασφάλειας, έτσι θα ψηφίσουμε στο επόμενο συμβούλιο υπουργών. Η αποχή λογίζεται ως άρνηση».

Οργισμένος με Μπακογιάννη ο Βούτσιτς

Σημειώνεται πως πριν από σχεδόν ένα μήνα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς οργίστηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, δήλωνε τότε ότι η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της για το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως είπε, αυτό έγινε έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από το γεγονός ότι η Πρίστινα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει την «Ένωση Σερβικών Δήμων» (ZSO).

Σε διάγγελμά του από το Παλάτι της Σερβίας, ο Βούτσιτς είχε πει ότι γνωρίζει ποιος το έκανε. Όπως είπε:

«Ξαφνικά μετάνιωσε που ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας», είπε ο Βούτσιτς αναφερόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη.

«Στη συνέχεια έλαβαν μια επιστολή από τον Κούρτι και τον Οσμάνι με την οποία αναλαμβάνουν να σχηματίσουν το ZSO, μόλις γίνουν δεκτοί ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», σημείωσε. «Λένε ψέματα για χιλιοστή φορά. Και η ουσία είναι ότι όσοι το εγκρίνουν, ξέρουν ότι λένε ψέματα. Και δείτε το παράδοξο, όπως και με το πρώτο ραντεβού», σημείωνε και πρόσθεσε: «Είναι πιθανό η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να πραγματοποιηθεί την 11η επέτειο, στις 18 ή 19 Απριλίου, 11 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών και τη μη συγκρότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακριβώς για να δείτε ότι το παιχνίδι με τα «ραντεβού» δεν είναι τυχαίο: Νομίζουν ότι μπορούν να ταπεινώσουν τους Σέρβους για πάντα», όπως είπε.

Κράτησε αποστάσεις ο Αλέξης Τσίπρας

Με το βλέμμα στη δύσκολη «γειτονιά» που ορίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, στις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή, στις γεωπολιτικές σχέσεις της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα του Κοσόβου κράτησε αποστάσεις, δηλώνοντας πριν από αρκετές ημέρες παρών στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας από τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας καθώς, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές του ζητήματος, η στάση που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας αποτρέπει την σερβική πλευρά να θεωρεί πως υπάρχει εχθρική στάση της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι αποστάσεις που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση που έκανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απομάκρυνε, σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές, την σκέψη της σερβικής πλευράς για την ύπαρξη συντονισμένης προσπάθειας της Ελλάδας να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη του Κοσόβου χωρίς ουσιαστικούς όρους.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα έφερε τότε ιδιαίτερα θερμά λόγια από τα σερβικά ΜΜΕ για τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό. «Ο Τσίπρας καταψήφισε την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά τον σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων», σημείωσε χαρακτηριστικά το glassrpske.com. «Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστήριξε την έκθεση για την εισδοχή του αυτοανακηρυχθέντος Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης», ανέφερε το blic.rs.

Πηγη – ieidiseis / Μιχάλης Χαριάτης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα