Σε κινούμενη άμμο η κεντροαριστερά, αναζητεί σανίδα σωτηρίας για την επόμενη ημέρα
Τα κυρίαρχα σενάρια – Βγήκαν μαχαίρια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Μετέωρη η Νέα Αριστερά.
Σε κινούμενη άμμο «αιωρείται» η κεντροαριστερά μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, το οποίο καταβύθισε μεν τα ποσοστά, αλλά και την αλαζονεία της ΝΔ, όμως δεν δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος για την, εξ αριστερών, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Η απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να έχει καταγραφεί με ηχηρό τρόπο στο 28,31%, που συγκέντρωσε το κυβερνών κόμμα, πολύ μακριά από το 40,56% των εθνικών εκλογών του 2023, αλλά και η κεντροαριστερά δεν έδρεψε δάφνες. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αθροιστικά, συγκέντρωσαν 27,71% και χρειάζεται και το ισχνό 2,45% της Νέας Αριστεράς, για να υπερβούν, όλοι μαζί, το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ, με 30,16%.
Αυτή η αδιέξοδη ,χωρίς μακρινό ορίζοντα προοπτική, προκαλεί σεισμικές αναταραχές στα κόμματα του χώρου, που αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, ως τρίτος πόλος στο πολιτικό σύστημα, πιθανά να αναδειχτεί η «λαϊκή – ακροδεξιά» και όχι ο λεγόμενος προοδευτικός δημοκρατικός χώρος, που πολιτικά πνέει τα λοίσθια.
Πολιτικά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ, ήδη έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε μία κούρσα προτάσεων και σχεδίων για την επόμενη ημέρα, προτείνοντας την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κομμάτων για την ανασύνθεση του χώρου, είτε με τη δημιουργία ενός μετώπου πολιτικού δυνάμεων, είτε με την δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα.
Γιατί μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα, πολιτικά, να «απονομιμοποιεί» την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά, ταυτόχρονα, αναδεικνύει και την πολιτική αναξιοπιστία και το τέλμα των τριών κομμάτων, εκ των οποίων κανένα δεν πέτυχε τον εκλογικό του στόχο.
Να σημειωθεί πως ήδη στο ΠΑΣΟΚ, έχει τεθεί ευθέως θέμα ηγεσίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται νέο κύμα παραιτήσεων στελεχών από τα κομματικά όργανα και οι «κόντρες» εντός του κόμματος, πλέον είναι καθημερινές.
Αυτή η αναταραχή, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις και τα κόμματα ήδη προγραμματίζουν συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων τους ώστε να συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να διατυπωθούν θέσεις και προτάσεις για την επόμενη ημέρα.
Ποιες προτάσεις είναι στο τραπέζι – Το κυρίαρχο σενάριο
Με δεδομένο ότι 6 στους 10 πολίτες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, η διατύπωση πρότασης για το μέλλον της κεντροαριστεράς, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, τα όρια για τα κόμματα της κεντροαριστεράς έχουν στενέψει επικίνδυνα και η αναζήτηση διεξόδου είναι η μόνη λύση, μάλιστα με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μετά από έναν χρόνο, να μη μπορεί να αποκλειστεί.
Οι σχετικές συζητήσεις περιλαμβάνουν, κυρίως, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως τη Νέα Αριστερά και τον «Κόσμο» του Π. Κόκκαλη, ενώ εκτός κάδρου, προς το παρόν, λόγω πολλών αντιρρήσεων, μένουν το ΜΕΡΑ25 και η Πλεύση Ελευθερίας.
Το χορό των προτάσεων άνοιξαν, ως ήταν αναμενόμενο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν με την στρατηγική Κασσελάκη, και το “νέο κόμμα” που σχεδιάζει.
- Οι Αντώνης Κοτσακάς και Διονύσης Τεμπονέρας, πρότειναν τη δημιουργία ενός μετώπου κομμάτων του χώρου, με ενιαίο συντονιστικό όργανο και εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Ακολούθως ,το συντονιστικό όργανο εκκινεί προγραμματικό διάλογο για την διαμόρφωση “minimum συμφωνίας” και δημιουργούνται συντονιστικά όργανα που συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
- Ανάλογη πρωτοβουλία εκδηλώθηκε από τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο, οι οποίοι πρότειναν ανοιχτό δημοψήφισμα για τη συγκρότηση ενιαίου κόμματος της κεντροαριστεράς. Θα κληθούν να ψηφίσουν μέλη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και αν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, να πρέπει να εκδηλωθεί πρωτοβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο ενιαίο φορέα. Ανάλογες θέσεις κατέθεσαν και οι Όλγα Γεροβασίλη, Χάρης Τσιόκας και Κώστας Ζαχαριάδης.
- Νέο κόμμα της κεντροαριστεράς πρότεινε και ο Χρήστος Σπίρτζης, που φέρεται να εκπροσωπεί μερίδα των πρώην προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, με την διαφορά πως προτείνει την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του επικεφαλής. Νέο συνασπισμό κομμάτων πρότεινε επίσης και ο Νίκος Παππάς, χωρίς να αποκλείει κανένα κόμμα η σχήμα από τη συμμετοχή, στα βήματα του γαλλικού λαϊκού μετώπου, όπου μετέχουν σοσιαλιστές, αριστεροί και οικολόγοι, αλλά και η ριζοσπαστική και κομμουνιστική αριστερά.
Ανάλογες βέβαια πρωτοβουλίες έχουν εκδηλωθεί και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παλιοί «παπανδρεικοί» συλλέγουν υπογραφές, προτείνοντας ένα νέο «Επινέ» της κεντροαριστεράς, μία ανασύνθεση δυνάμεων, όπως είχε γίνει στη Γαλλία το 1971, που οδήγησε στη συνεργασία του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κ.Κ. Γαλλίας, που τελικά έφερε τους σοσιαλιστές στην εξουσία, με πρόεδρο τον Φ. Μιτεράν.
Την πρόταση για ένα «ελληνικό Επινέ», πρώτος κατέθεσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης. Σύμφωνα με την πρόταση, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, συνθέτουν μια νέα μεγάλη παράταξη, που θα διαθέτει δικά της όργανα αλλά και συνιστώσες τα κόμματα που την συγκροτούν.
Ωστόσο, το κυρίαρχο σενάριο, που προέρχεται από το σοσιαλιστικό χώρο, είναι η ενοποίηση δυνάμεων σε πολιτικό μέτωπο, με επικεφαλής ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο στην παρούσα φάση εντοπίζεται στο πρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Η πρόταση μάλιστα, από κάποιους γίνεται και πιο συγκεκριμένη και περιλαμβάνει τα τρία κόμματα: ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Σύμφωνα με την πρόταση, ο Χάρης Δούκας, όπως συνέβη και στις δημοτικές εκλογές, αναλαμβάνει, ως διακομματικό πολιτικό πρόσωπο, το ρόλο του επικεφαλής, ο Νίκος Ανδρουλάκης την θέση του προέδρου της νέας ενιαίας Κ.Ο. και ο Αλέξης Χαρίτσης τη θέση του γενικού γραμματέα του νέου πολιτικού μετωπικού φορέα.
Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ – Το νέο κόμμα Κασσελάκη
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, βέβαια έχουν γνώση για τα σενάρια που κυκλοφορούν και ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Χθες συνεδρίασε η ΚΟ του κόμματος για να αποτιμήσει το αποτέλεσμα ενώ σύντομα θα συγκληθούν η Πολιτική Γραμματεία και η Κ.Ε του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, την επομένη των εκλογών έδειξε ότι προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες. Πρότεινε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στη Βουλή σε συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία με τους αποστάτες της ΝΕ.ΑΡ. και πέταξε το γάντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, λέγοντας ότι «όποιος δεν θέλει, δεν μένει στον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ ανακοίνωσε και την ίδρυση ινστιτούτου κατά της ακροδεξιάς.
Μίλησε επίσης για το επικείμενο καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβρη, και τις καταστατικές αλλαγές που εισηγείται και οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μετατρέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμα πιο αρχηγικό και προεδροκεντρικό κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμορφώνονται και αποδυναμώνονται τα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα, δηλαδή Κ.Ε και Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ καταργούνται οι Νομαρχιακές Επιτροπές, και το βάρος μεταφέρεται στα «γραφεία προέδρου» σε κάθε νομό και στις Οργανώσεις Μελών, που συντονίζονται άμεσα από τον πρόεδρο μέσω των «γραφείων προέδρου».
Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός του κόμματος, γεγονός που έχει προκαλέσει και προκαλεί παραιτήσεις από τα όργανα.
Πάντως, επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα του και σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου Βούλα Κεχαγιά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστική δύναμη της Κεντροαριστεράς, με ορίζοντα το καταστατικό Συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου. Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε το ΠΑΣΟΚ υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ένα άνοιγμα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων. Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενώσει όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, που νιώθουν ότι εφάπτονται αξιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμπορευτούν μαζί του. Το ζήτημα αυτό θα αποσαφηνιστεί πλήρως στο καταστατικό Συνέδριο του κόμματος».
Μένει ωστόσο να καταγραφεί πόσοι θα συμμετέχουν στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος, αν και όποτε γίνει.
Πολλά στελέχη πάντως δεν εμφανίζονται καθόλου ικανοποιημένα από το αποτέλεσμα. Ο Χάρης Τσιόκας, μέχρι πρότινος μέλος του Οργανωτικού, σχολίασε πως «η πολιτική γραμμή με την οποία απευθύνθηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κοινωνία δεν βρήκε αποδοχή» και σημείωσε «ο κύκλος των εσωκομματικών περιχαρακώσεων και του άνευ όρων εξουσιοδοτισμού των αρχηγών ηττήθηκε. Η κάλπη κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη δημιουργίας μετώπου κατά της Δεξιάς. Από τις επόμενες μέρες οφείλουμε να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες και διεργασίες για την συνάντηση μια πλατιάς κοινωνικοπολιτικής Προοδευτικής συμμαχίας».
Απάντηση στον Στ. Κασσελάκη έστειλε και ο Διονύσης Τεμπονέρας σχετικά με την προτροπή για αποχώρηση των διαφωνούντων. Όπως είπε, «ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τις διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα» ενώ σχολίασε πως «δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων».
Κασσελάκης: Δεν φεύγω είμαι εδώ, όχι στις συγκλήσεις κορυφής
Πάντως χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην Κ.Ο του κόμματος τόνισε ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει και να παραδώσει την ηγεσία στο όνομα της συγκρότησης ενός νέου φορέα. Ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος και ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα”.
«Παροτρύνω τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν μαζί μας για την παραγωγή προτάσεων νόμου», τόνισε στη συνέχεια.
Μύλος στο ΠΑΣΟΚ: Νίκο ήρθε η ώρα να φύγεις…
Την ίδια ώρα και στο ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα λόγω της δυσφορίας πολλών στελεχών για το 12,8% και την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, που απέχουν πολύ από τον αρχικό στόχο της δεύτερη θέσης. Την αναστάτωση επίσης πυροδότησε παραπέρα, και το σενάριο συνένωσης με την Νέα Αριστερά, προκειμένου η νέα Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑΡ να αναλάβει καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να διαψεύσουν αυτό το ενδεχόμενο της συγκόλλησης με τη ΝΕΑΡ, αλλά αντιμετώπισαν με αμηχανία την «ομοβροντία» δηλώσεων βουλευτών και στελεχών του κόμματος που ζήτησαν αλλαγή ηγεσίας, θεωρώντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να παραδώσει την αρχηγία μέσω νέων εσωκομματικών διαδικασιών.
Με δηλώσεις τους οι βουλευτές, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ζήτησαν αλλαγή ηγεσίας γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε το στόχο της δεύτερη θέσης. Δίπλα σ΄ αυτούς παρατάχθηκε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, αντιδρώντας στην απόφαση Ανδρουλάκη να θέση επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Μανιάτη, αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης που διεκδικεί την ηγεσία. Ανάλογα κινούνται και οι Μάνος Χριστοδουλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Ευαγγελία Λιακούλη και Μιλένα Αποστολάκη ενώ ο Χάρης Δούκας, δεν εμπλέκεται ο ίδιος στα σενάρια διαδοχής, παρότι η υποψηφιότητα του θα συγκέντρωνε πολλές θετικές γνώμες.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που τόνισε πως «πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς εκφράζει το 12,8% που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτό όμως δεν θα το αποφασίσω εγώ, θα πρέπει να συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή και στα αρμόδια όργανα. Το θέμα ηγεσίας τέθηκε από συναδέλφους, κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη». Επίσης ο Χάρης Καστανίδης, σχολίασε πως «εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης φυσικά δεν μένει αδρανής: την ερχόμενη εβδομάδα συγκαλεί συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ενώ προτίθεται αν χρειαστεί να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέμα όμως που ακόμα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί σε συγκεκριμένη πρόταση. Άλλωστε, ο ίδιος προεκλογικά, επανειλημμένα, είχε τονίζει την ανάγκη συγκρότησης μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων.
Σχετικά με τις συνεργασίες πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας, ανέφερε πως «πρέπει να δούμε ποιες συμμαχίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε τις δυνάμεις μας. Αυτά όλα πρέπει να γίνουν με πολιτικό διάλογο πάνω σε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο» ενώ σχολίασε πως «νομίζω πως μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία επαφής με δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με τις οποίες θα συζητήσουμε σε πολιτικό πλαίσιο. Δεν επιδιώκουμε απλές συγκολλήσεις εξουσίας».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, η εκλογή νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί, όπως είναι προγραμματισμένη, το Φθινόπωρο του 2025.