Συνέντευξη-Γιώργος Παπανδρέου: Επιδιώκω την ισχυροποίηση του Κινήματος για να επιβάλει μία προοδευτική ατζέντα
«Η ΝΔ είναι διαχρονικά η ιδεολογική δύναμη του συντηρητισμού κι ο ΣΥΡΙΖΑ την αβαντάρει διότι αδυνατεί να διαμορφώσει μία πειστική εναλλακτική»
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και φυσικά πρόεδρος του Κινήματος και πρωθυπουργός της χώρας. Επίσης το όνομα Παπανδρέου από μόνο του είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο της νεώτερης ιστορίας της χώρας, με παππού τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον πρωθυπουργό της προδικτατορικής Ελλάδας και πατέρα τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή της μεταπολίτευσης, της περιόδου που άλλαξε και καθόρισε την πρόσφατη ιστορία και πορεία της χώρας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου όμως έχει χαράξει την δική του πορεία και όπως ο ίδιος λέει «όταν έχει ένας ηγέτης μια διαδρομή κρίνεται από τις πράξεις του». Για κάποιους, κυρίως της συντηρητικής παράταξης, είναι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα: πολλοί τον θαυμάζουν και τον πιστεύουν άδολα και ειλικρινά και άλλοι τον απεχθάνονται ή τον απορρίπτουν ως αφελή ιδεολόγο που μιλά για συμμετοχική δημοκρατία, πράσινη ανάπτυξη και διαφάνεια, ή κατά τη γνώμη τους, που προκαλεί με προτάσεις όπως η αποποινικοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης και η πολυμετοχικότητα του facebook.
Σήμερα επιχειρεί το come back στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας την αρχηγία, μέσα από τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ, και μιλά και πάλι για αλλαγές και νέα προοδευτική ατζέντα. Όσο για τα δύο μεγάλα κόμματα, κρατά αποστάσεις κι επιμένει πρώτα στην ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ και μετά στην όποια συζήτηση για συναινέσεις ενώ όπως επισημαίνει, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αναπαράγουν «μία κοκορομαχία που εντείνει τη δυσπιστία του πολίτη απέναντι στο πολιτικό σύστημα».
- Κύριε πρόεδρε, σε πρόσφατη ανακοίνωση σας μιλάτε για παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων της δεξιάς στην εσωκομματική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της παρέμβασης; Φοβούνται την «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας ή επιθυμούν έναν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ πιο «διαχειρίσιμο» και πιο κοντά στη ΝΔ;
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο στην ιστορία μας. Όμως τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο και την Ευρώπη παρατηρούνται παρεμβάσεις διάφορων παραγόντων που προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική ζωή και τις εκλογικές διαδικασίες. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει πολύ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Είναι γεγονός ότι ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής θα αλλάξει τη βολική για κάποιους, αλλά καθηλωτική για τη χώρα και τους πολίτες, ισορροπία, που επικρατεί σήμερα στο πολιτικό σκηνικό.
Μην ξεχνάμε ότι η παράταξή μας ποτέ δεν δίστασε να συγκρουστεί, να βάλει μπροστά το συμφέρον της πατρίδας, να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει τη χώρα. Βρισκόμαστε τώρα σε ένα κομβικό σημείο. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει από την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την έλλειψη σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Για αυτό βλέπουμε αυτό το ρεύμα προς το ΚΙΝΑΛ. Αυτό το φαινόμενο λογικά ανησυχεί κάποιους.
Η άνοδος της παράταξής μας όμως, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με το αξιακό πλεονέκτημα της για τη μετάβαση της χώρας στο μέλλον, να κυριαρχεί στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής του τόπου. Η ανταπόκριση του προοδευτικού κόσμου που αξιώνει την επιστροφή μίας ισχυρής και αυτόνομης προοδευτικής παράταξης, θα δώσει την απάντηση στις 5 Δεκεμβρίου. Τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη της Παράταξης μας και όχι οποιοσδήποτε άλλος.
- Πάντως βλέπουμε ότι σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις τους κ.κ. Λοβέρδο και Ανδρουλάκη να προηγούνται, παρότι εσείς διατηρείται ένα σαφές προβάδισμα στην παράσταση νίκης. Είναι όλες οι δημοσκοπήσεις στημένες; Ακόμα κι εκείνες που καταγράφουν για το ΚΙΝΑΛ άνοδο ποσοστών;
Οι ίδιοι οι ειδικοί που φτιάχνουν τις δημοσκοπήσεις παραδέχονται ότι τα δείγματα πάνω στα οποία δουλεύουν για τις εσωκομματικές εκλογές, δεν είναι αξιόπιστα. Χρήσιμο είναι να διαβάζει κανείς τα ψιλά γράμματα κάτω από τις έρευνες. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής που θα ελέγχει επιστημονικά την αρτιότητα των μετρήσεων όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Δεν μπορεί να κάνει κανείς μια έρευνα με ένα δείγμα διακοσίων ατόμων και αυτό να προβάλλεται ως δημοσκόπηση. Οι δημοσκοπήσεις που αφορούν την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές βασίζονται σε πιο αξιόπιστα δείγματα και άρα μπορούνε να τις λάβουμε πιο σοβαρά υπόψη.
- Είπατε ότι τα «έχω δει όλα» και πράγματι είστε από νεαρή ηλικία στο Κοινοβούλιο, με μακρά θητεία σε κυβερνητικά πόστα και διατελέσατε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κυρίως, πρωθυπουργός της χώρας. Τι καινούργιο έχετε να δώσετε; Γιατί ιδίως η νέα γενιά να εμπιστευτεί έναν πρώην πρωθυπουργό;
Από πότε η εμπειρία είναι μειονέκτημα; Οι χιλιάδες φίλοι που δίνουν μαζί μου αυτόν τον αγώνα, δίνουν αξία στο συνδυασμό μιας μεγάλης εμπειρίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, και της προσήλωσής μου στην ανάγκη αλλαγής της χώρας. Πολλοί εκτιμούν ότι είμαι ιδεολόγος, πράγμα μάλλον σπάνιο στην εποχή μας. Όταν έχει ένας ηγέτης μια διαδρομή κρίνεται από τις πράξεις του. Σε ό,τι με αφορά, από τότε που μπήκα στην πολιτική ως ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, έδωσα αγώνες για τη δημοκρατία, αγώνες για να αλλάξει το κόμμα και η χώρα δημοκρατικά και συμμετοχικά.
Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άνοιξα τις πόρτες του κόμματος σε νέα πρόσωπα από όλο το φάσμα της κοινωνίας, σε νέες ιδέες και καινοτόμες πρακτικές ακριβώς για να αντιπαρατεθούμε στον συντηρητισμό. Το ίδιο έπραξα και ως πρωθυπουργός με μία σειρά τολμηρών αλλαγών στη διοίκηση του κράτους με ένα σύστημα αξιοκρατικής διαδικασίας για την επιλογή στελεχών.
Ξέρετε δεν βλέπω τους νέους ως μια ενιαία κατηγορία που σκέφτεται με ηλικιακά κριτήρια. Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να τους υποτιμώ. Οι νέοι όπως και οι πιο μεγάλοι έχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές αντιλήψεις και οφείλουμε να σεβόμαστε κάθε άνθρωπο ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα.
- Το ΠΑΣΟΚ επί Ε. Βενιζέλου συνεργάστηκε με τον Α. Σαμαρά; Εσείς θα συνεργαζόσασταν με άλλο κόμμα για τη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας; Και μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με ποιο κόμμα θα συζητούσατε το ενδεχόμενο συνεργασίας;
Επί των ημερών μου υπήρξε πρόσκληση σε όλα τα κόμματα για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας λόγω των έκτακτων συνθηκών. Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου γεγονός που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση. Εκ των υστέρων, βλέπουμε ότι η συνεργασία αυτή δεν ήταν θετική για το κίνημά μας και κυρίως γιατί ο κ. Σαμαράς δεν επέτρεψε να γίνουν οι αλλαγές που είχαμε αρχίσει εμείς ως κυβέρνηση.
Το διακύβευμα σε αυτές της εκλογές είναι η οικοδόμηση μίας μεγάλης και κατ΄επέκταση αυτόνομης προοδευτικής παράταξης. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγές που θα τον οδηγήσουν στο μέλλον με ασφάλεια και καινοτόμες ιδέες. Το σημερινό δίπολο του συντηρητισμού επιθυμεί μόνο την εναλλαγή του στην εξουσία και η κοινή επιβίωσή τους είναι βολική συνθήκη. Η συζήτηση περί συνεργασιών εξυπηρετεί ακριβώς αυτή τη συνθήκη. Κι άλλωστε με ποιο κριτήριο να επιτευχθεί συνεργασία;
Οι συνεργασίες απαιτούν προγραμματική συμφωνία και στη σημερινή συγκυρία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται απέναντι σε όσα πρεσβεύει η φιλοσοφική βάση του κινήματός μας. Η ΝΔ είναι διαχρονικά η ιδεολογική δύναμη που επιθυμεί τον συντηρητισμό. Στην άσκηση πολιτικής συνεχίζει με τακτικές αδιαφάνειας και σκοπιμότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, είχε τη δική του ευκαιρία, αλλά βολεύτηκε στην ίδια συντηρητική τακτική και μόνο κατ΄επίφαση επικαλέστηκε τις προοδευτικές αλλαγές. Επιδιώκω την ισχυροποίηση του κινήματός μας για να μπορεί να επιβάλει μία πραγματική προοδευτική ατζέντα και έπειτα, από άλλη θέση, θα δούμε τα ζητήματα εκείνα που χρειάζονται συναινέσεις.
- Η ΝΔ βαρύνεται με αποτυχίες όπως στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν δείχνει ικανή να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά της κυβέρνησης. Πως το σχολιάζετε και γιατί χαρακτηρίζετε συντηρητικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ;
Έχουμε το εξής παράδοξο: Η μεν ΝΔ θέλει σώνει και ντε να μας πείσει ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν πετυχημένη. Αυτό το άγχος, όταν αμφισβητείται από την πραγματικότητα, μετατρέπεται σε δυσανεξία στην κριτική, σε αλαζονεία και αυταρχισμό. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ επενδύει μονοθεματικά στην αποτυχία, υιοθετώντας πολλές φορές μία επαμφοτερίζουσα στάση, πότε με το ζήτημα του εμβολιασμού, πότε με την έκταση και την σκοπιμότητα των περιοριστικών μέτρων, ακροβατώντας ανάμεσα στην επιδίωξη συναίνεσης και την άκρατη σύγκρουση.
Δεν θέλω να σταθώ στη φθορά της κυβέρνησης που δεν κεφαλαιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη φθορά που προκαλούν και οι δύο στους θεσμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναπαράγοντας μία κοκορομαχία που εντείνει τη δυσπιστία του πολίτη απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Από την αρχή της πανδημίας το Κίνημα Αλλαγής με πρόεδρο της Φώφη Γεννηματά, επέδειξε μία άψογη θεσμικά στάση, με την άσκηση υπεύθυνης, προγραμματικής, αλλά και δομικής αντιπολίτευσης, χωρίς κραυγές και εργαλειοποίηση του πόνου. Αυτή η στάση αναγνωρίζεται τώρα από τους πολίτες και πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε, ανατρέποντας αυτό το ταγκό της συντήρησης που συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και αβαντάρει τη ΝΔ. Αδυνατεί να διαμορφώσει μία πειστική εναλλακτική, διότι πολύ απλά είναι βολικό συμπλήρωμα της υφιστάμενης κατάστασης.
- Έχετε δηλώσει ότι δεν θα πάρετε μέρος σε debateκαι πολλοί λένε ότι φοβάστε την δημόσια αντιπαράθεση με τους συνυποψήφίους σας. Γιατί αποκλείετε μία ανοιχτή δημόσια πολιτική συζήτηση που ενδεχομένως να βοηθήσει τους πολίτες να έρθουν πιο κοντά στις θέσεις του ΚΙΝΑΛ;
Έχω συμμετάσχει σε πλήθος debate κατά το παρελθόν. Και έχω δώσει σκληρές μάχες στην πολιτική μου διαδρομή, άρα τα περί φόβου, μάλλον αφορούν όσους τα διακινούν. Το ζήτημα, αφορά τον τρόπο που βλέπει κανείς την πολιτική και την άσκηση της πολιτικής. Κατέθεσα μία συγκεκριμένη πρόταση για τη διεξαγωγή όχι ενός, αλλά τριών debate, με συγκεκριμένες θεματικές, όπου ο κάθε υποψήφιος θα είχε επάρκεια χρόνου να αναπτύξει τις θέσεις του. Να γνωρίζει ο πολίτης πια είναι η στρατηγική μας πρόταση με τις αναγκαίες επιμέρους θέσεις, Αυτή η πρόταση δυστυχώς, ούτε καν συζητήθηκε, κάτι που προσωπικά με στεναχώρησε.
Αλίμονο, αν προσφέρουμε στο τηλεοπτικό κοινό ένα debate με όρους reality show, όπου ο κάθε υποψήφιος θα διαγωνίζεται για την ατάκα και το τσιτάτο. Αυτή η εικόνα πέρα από απωθητική, είναι και βαθιά τραυματική για την παράταξή μας. Και να σας πω και κάτι ακόμη. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου δεν δίνω μόνο ομιλίες, αλλά διοργανώνω και ανοιχτές πολιτικές συζητήσεις με φίλους και συντρόφους συζητώντας ανοιχτά για όλα τα ζητήματα. Και πιστέψτε με, εκεί τα ερωτήματα είναι πολύ σκληρά και ενίοτε αμείλικτα.
- Αν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο, τι θα πράξετε και πολλοί αναρωτιούνται τι θα απογίνει το ΚΙΔΗΣΟ; Θα παραμείνετε στο ΚΙΝΑΛ;
Θα είμαι στο δεύτερο γύρο. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών μετέχει στο Κίνημα Αλλαγής. Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα είμαι εδώ για να στηρίξω την παράταξή μας από όποιο μετερίζι.
- Πως σχολιάζετε την απόφαση του Α. Λοβέρδου να υπερψηφίσει το νέο ποινικό κώδικα ενώ το ΚΙΝΑΛ είχε επιλέξει το παρών; Είναι θεμιτές και ανεκτές αυτές οι διαφοροποιήσεις;
Με την ομιλία μου στη Βουλή των Ελλήνων εξήγησα γιατί είναι λάθος η υπερψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, ιδίως ως προς τα fake news. Το σημείο αυτό του νομοσχεδίου περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, δεν ταιριάζει σε μια δημοκρατία. Επίσης και άλλοι συνάδελφοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που έλαβαν το λόγο, εξήγησαν με στερεή νομική επιχειρηματολογία την εντελώς λάθος φιλοσοφία που υιοθέτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα θέματα σωφρονισμού και αποσυμφόρησης των φυλακών.
Με βάση το Σύνταγμα ο κάθε βουλευτής έχει μία ψήφο, η οποία υπαγορεύεται από μία συνείδηση, που κρίνεται δημόσια από τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο και της ένταξής του σε κοινοβουλευτική ομάδα. Συνεπώς, ο καθένας από εμάς κρίνεται για τα λόγια και τα έργα του αυστηρά.
- Έχετε μιλήσει συχνά για το θέμα της διαφάνειας, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα είναι ο βασικός κορμός του ΚΙΝΑΛ χρωστά πολλά εκατομμύρια και τα οικονομικά του είναι ένα θέμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει. Το θέμα έχει απασχολήσει και τις εισαγγελικές αρχές ενώ για το θέμα έχετε δεχτεί κριτική και από τον κ. Βενιζέλο. Τι λέτε επ’ αυτών των ζητημάτων;
Το ζήτημα αυτό έχει απαντηθεί πολλές φορές με επάρκεια αρμοδίως. Εξάλλου τα χρέη του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούνται κανονικά. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο, πως ερωτάται μόνο το ΠΑΣΟΚ, και όχι άλλα κόμματα, γιατί υπάρχει κόμμα, που όταν εγώ έφυγα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χρωστούσε όχι απλώς τα ίδια άλλα και περισσότερα. Προφανώς κάποιοι από σκοπιμότητα, για να επιφέρουν πλήγμα στην παράταξή μας, προσπαθούν να καλλιεργούν διαρκώς εντυπώσεις.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ