ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικοποιούνται οι υποψήφιοι για την ηγεσία- Σήμερα η συνεδρίαση της Κ.Ε

Πότε αναμένεται η εκλογή προέδρου.

Parallaxi
συριζα-οριστικοποιούνται-οι-υποψήφι-876525
Parallaxi

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και κάπως έτσι πιθανόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το πόσες και ποιες θα είναι οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την προεδρία.

Το χορό των υποψηφιοτήτων άνοιξε η Αχτσιόγλου- Όσα είπε

Επισημαίνεται ότι τον χορό των υποψηφιοτήτων άνοιξε την Τετάρτη (12/07) η Έφη Αχτσιόγλου με μια δήλωσή της στους δημοσιογράφους από το Ωδείο Αθηνών, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα της για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε: «Η υποψηφιότητά μου, ωστόσο, για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα και την κοινωνία, αφορά την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη. Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας για να μην καθορίζονται οι συνθήκες του καθενός και της καθεμίας από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του. Αφορά το δικαίωμα στα κοινωνικά αγαθά, στη μόρφωση, στην εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Αφορά τους νέους ανθρώπους για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας».

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα. Βήματα που θα κάνουμε όλοι μαζί όχι με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική παράδοση. Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα “προς το Κέντρο ή προς την Αριστερά;”. Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο».

Στη μάχη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- Οι δηλώσεις του 

Από την πλευρά του, την Παρασκευή (14/07) στην κούρσα της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπήκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, κάνοντας λόγο για «τομή και συνέχεια με καθαρή ταυτότητα».

Χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε σε εκδήλωση στου Ψυρρή: «Όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά, υπάρχουν πράγματα που δεν έχεις κατανοήσει, ίσως δεν πιάσαμε τη ψυχολογία όσων ήθελαν μια σταθερή συνέχεια, ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και παρεμβάσεις μας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς».

Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τα ντελίβερι μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό. Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που καθορίζεται το μέλλον των παιδιών από τη στιγμή που έχουν γεννηθεί. Αλλά θελουμε να απευθυνθούμε και σε έναν νέο με μια μικρή επιχείρηση, σε έναν νέο επιστήμονα που θέλει ένα αναπτυξιακό Κράτος με κανόνες. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους με αναπηρία και από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο. Είναι άλλη ερώτηση σε ποιον απευθύνεσαι και άλλη ερώτηση ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Όσο ακούμε τον κόσμο πρέπει να εξηγήσουμε τις αξίες μας, τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας».

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι – Πότε αναμένεται η εκλογή προέδρου

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρόκειται να επισημοποιηθεί και η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, ενώ δεν αποκλείεται τη δική τους πλατφόρμα για την ηγεσία του κόμματος να παρουσιάσουν τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και η Ρένα Δούρου.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου, υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 26 – 27 Αυγούστου και εσωκομματική κάλπη για νέα ηγεσία στις 3 και στις 10 Σεπτεμβρίου (προβλέπονται δύο γύροι εφόσον υπάρχουν πέραν της μίας υποψηφιότητες). Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξουν σχετικές τροποποιήσεις σε αυτόν τον «οδικό χάρτη» αφού αρκετοί υποστηρίζουν πως οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να γίνουν μετά τις κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα