Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανοίγουν την πόρτα – Στα σκαριά νέες αποχωρήσεις από τα όργανα

Ο αναβρασμός συνεχίζεται – Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Φίλιππος Δεργιαδές
συριζα-πσ-ανοίγουν-την-πόρτα-στα-σκ-1125992
Φίλιππος Δεργιαδές

Μπορεί όλα τα επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά το συνέδριο, να υπερτονίζουν την ανάγκη για ενότητα και συλλογικότητα αλλά το κλίμα στη βάση του κόμματος, στα μέλη, τους οπαδούς και φίλους, όσοι έχουν απομείνει, είναι κλίμα απογοήτευσης, δυσπιστίας και θλίψης, για την πορεία του κόμματος, που εδώ και 9 μήνες, μετά τις εθνικές εκλογές, ομφαλοσκοπεί σε μία άνευ προηγουμένου εσωστρέφεια για τις κομματικές καρέκλες.

Από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, όπως πολλά στελέχη του κόμματος εκτιμούν, δεν υπάρχουν νικητές, παρά μόνο ηττημένοι. Ο μεγάλος χαμένος είναι συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την «εμπρηστική» παρέμβαση Τσίπρα, και το σκάκι μεταξύ Κασσελάκη και Γεροβασίλη, το συνέδριο όχι μόνο δεν κατόρθωσε να συζητήσει τα μείζονα πολιτικά ζητήματα, αλλά επιδόθηκε για μία ακόμη φορά σε μία ολέθρια περιδίνηση, που το αποτέλεσμα της, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καταστροφικό, αν δεν ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την ενότητα και συσπείρωση ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι πληροφορίες που έρχονται πάντως από το εσωτερικό του κόμματος δεν είναι ελπιδοφόρες. Υπάρχουν στελέχη που περίμεναν από το συνέδριο να δώσει απαντήσεις και να ορίσει τον οδικό χάρτη για την επόμενη περίοδο, πράγμα που δεν συνέβη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη πολλοί σκέφτονται την αποχώρηση και αποχή από τις κομματικές διεργασίες, γεγονός που ανοίγει την πόρτα για ένα ακόμη κύμα φυγής κι αποστασιοποίησης ή μετακίνησης σε άλλο πολιτικό φορέα.

Πληροφορίες της Parallaxi αναφέρουν ότι ήδη περίπου 10 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και 30 περίπου «μεσαία» στελέχη του κόμματος, μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών, Συντονιστές και μέλη συντονιστικών των ΟΜ, συντονίζουν τα βήματα τους προκειμένου, να αποχωρήσουν από τις κομματικές θέσεις που κατέχουν.

Ο τρόπος ακόμη δεν έχει μορφοποιηθεί, αν δηλαδή οι αποχωρήσεις από τα όργανα θα γίνουν, μαζικά ή σταδιακά ή ακόμα και ατομικά, διότι υπάρχουν στελέχη που ίσως δεν θα ήθελαν να ταυτιστούν με ευρύτερες η συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις.

Πρόκειται κυρίως για στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά παρόμοιες κινήσεις καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις είναι και στελέχη που διατηρούν σχέσεις και επαφές με τη Νέα Αριστερά και μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πειστεί ότι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και αλλάξουν κομματικό και πολιτικό περιβάλλον.

Στην παρούσα φάση, συντονίζονται κυρίως στελέχη που κατέχουν θεσμικές θέσεις στο κόμμα και όχι απλά μέλη. Οι συσκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα καταγράψουν προβληματισμούς, σκέψεις, θέσεις και προτάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει το δυναμικό για κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ποιο θα είναι αυτό; Ακόμα δεν υπάρχει με σαφήνεια στον ορίζοντα. Υπάρχει μία ομόθυμη συμφωνία ότι με «αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει άλλο». «Το κόμμα όπως το κατάντησαν, δεν τραβάει, δεν υπάρχει στην κοινωνία, δεν έχει λόγο και ρόλο» υποστηρίζουν και αναφέρουν ότι «σ’ αυτή τη φάση, φεύγουμε από τις κομματικές θέσεις και όχι από το κόμμα».

Οι περισσότεροι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε, μετά τις εθνικές εκλογές, να καταφύγει σε εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή προέδρου, αλλά σε συντεταγμένο συνέδριο που θα συζητούσε, τις αιτίες της ήττας, θα όριζε την νέα στρατηγική και θα εξέλεγε πρόεδρο, νέα Κ.Ε. και κομματικά όργανα.

Σ’ αυτή τη συγκυρία προέκριναν, ο ΣΥΡΙΖΑ να διοργάνωνε το συνέδριο του μετά τις ευρωεκλογές, σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, ώστε να αποφύγει τις εσωκομματικές εντάσεις.

«Όσο ρίχνεις λάδι στη φωτιά τα πράγματα γίνονται χειρότερα» αναφέρει μέλος της ΚΕ και χρεώνει το χάος στο συνέδριο του κόμματος συνολικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον Α. Τσίπρα, που αντί να προφυλάξει το κόμμα, το άφησε έρμαιο σε προσωπικές στρατηγικές, φιλοδοξίες και αδιέξοδους αρχηγισμούς. «Η εικόνα ήταν τραγική, δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα, τέτοιο πολιτικό χάος, χωρίς πολιτικό συζήτηση για τις ευρωεκλογές, τις πολιτικές θέσεις, την πολιτική στρατηγική» τονίζει το μέλος της ΚΕ και επισημαίνει ότι «αυτός ο χώρος πλέον δεν παράγει πολιτική, είναι ένας απολίτικος οργανισμός που εκφράζει τοξικότητα και διχασμό. Και αυτό δεν αντέχεται».

Επίσης τονίζουν ότι ακόμα και αν ο Σ. Κασσελάκης προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα, χωρίς νέες εκλογές για Κεντρική Επιτροπή και Νομαρχιακές – Τοπικές Οργανώσεις, που θα ανανεώσουν το πολιτικό προσωπικό του κόμματος, οι «από τα πάνω» αλλαγές του προέδρου, θα είναι μία ανακύκλωση των ίδιων προσώπων που ευθύνονται για τις παταγώδεις αποτυχίες και ήττες στις εθνικές εκλογές και στην καταβύθιση του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο οι συζητήσεις και ζυμώσεις είναι έντονες. Πιθανά μέχρι τις ευρωεκλογές δεν αναμένονται ριζικές ή θεμελιώδεις αλλαγές και ανατροπές, αλλά τα σενάρια για συγκλίσεις και αποκλίσεις γιγαντώνονται, ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ όπου η ρευστότητα παραμένει ως το κύριο χαρακτηριστικό του κόμματος στην παρούσα φάση.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η συζήτηση που άνοιξε στο πλαίσιο της  εκδήλωσης με ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και την Έφη Αχατσιόγλου από τη «Νέα Αριστερά», στην οποία παρενέβη όχι τυχαία ο Στέφανος Κασσελάκης, ήταν ο προθάλαμος ζυμώσεων και διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα μας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση η συζήτηση περιλαμβάνει τους παλιούς προεδρικούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ και την λεγόμενη αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ με στόχο την σύγκλιση δυνάμεων σε ένα κοινό σχήμα, τύπου «ΕΛΙΑ», στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το «σχέδιο» περιλαμβάνει και τον Α. Τσίπρα, αλλά οι ενστάσεις για τον πρώην πρωθυπουργό, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, φρενάρουν αυτή την προοπτική σύγκλισης ανανεωτικής αριστεράς και σοσιαλδημοκρατικού χώρου, παρά την προετοιμασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα από τους Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο, Ζαχαριάδη, με την πρόταση να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωσοσιαλιστές.

Οι κινήσεις αυτές είναι γνωστές στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη και αποτέλεσαν το έναυσμα για τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, να σπάσουν τον πάγο και να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας για να προλάβουν ή να μπλοκάρουν εξελίξεις.

Το πως θα εξελιχθούν βέβαια αυτές οι διεργασίες και προς ποια κατεύθυνση και στόχο, μάλλον θα κριθεί μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου η μάχη στην κεντροαριστερά θα είναι βέβαια για την δεύτερη θέση…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα