Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Τι προβλέπει το καταστατικό του κόμματος για τις διαγραφές μελών

Ποια είναι τα τρία στάδια μέχρι την οριστική αποπομπή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Parallaxi
συριζα-πσ-τι-προβλέπει-το-καταστατικ-1040011
Parallaxi

Τη διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις διαγραφές μελών και στελεχών του κόμματος ανέπτυξε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, στον απόηχο της παραπομπής των κυρίων Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο κ. Κοτσακάς μιλώντας στο Action24 επισήμανε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο, καθώς είναι το μόνο όργανο που εξελέγη από το Συνέδριο του κόμματος και αποτελείται από 15 μέλη και προσέθεσε ότι αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελόμενος/η, και διευκρίνισε πως η κρίση του προέδρου του κόμματος πως κάποιος είναι εκτός της γραμμής είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν.

Τα βήματα

1. Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους ή οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος.

2.Άμεσα συστήνεται Τριμελές Γραφείο το οποίο προχωρά την προδικασία, και μιλά με τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελόμενο. Η κάθε πλευρά έχει δυνατότητα να προτείνει δύο μάρτυρες ή τρεις αν χρειάζεται.

3. Ακολουθεί η εισήγηση του Τριμελούς Γραφείου στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και ύψος της ποινής εάν αυτή πρέπει να επιβληθεί, πχ επίπληξη, παρατήρηση, αναφορά ή πιο αυστηρή αναστολή ιδιότητας για κάποιους μήνες έως και ένα χρόνο.

Διευκρίνισε πως για το ερώτημα της διαγραφής χρειάζεται η ειδική πλειοψηφία των δυο τρίτων της Επιτροπής, δηλαδή οι δέκα στους 15.

«Στην προκειμένη περίπτωση έχουν γίνει καταγγελίες και την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε» είπε και προσδιόρισε τη σύσταση του τριμελούς γραφείου έως το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.

πηγη ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα