ΣΥΡΙΖΑ: Το θερμό επεισόδιο Κασσελάκη – Πολάκη και ο εσωκομματικός πόλεμος μεταξύ «νεοπροεδρικών»
Οι διαπιστώσεις Τζάγκρη περί ...κατάποσης, τα μαγειρέματα της επιτροπής προσυνεδριακού διαλόγου και οι δύο βασικές εσωκομματικές γραμμές
Το προχθεσινό θερμό επεισόδιο στον ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μεταξύ του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και του υπερτομεάρχη Παύλου Πολάκη, δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, ούτε μία ένταση και διαφωνία της στιγμής.
Η ρήση του Σ. Κασσελάκη, «Παύλο αν δεν σου αρέσει μπορείς να φύγεις», ακόμα και αν δεν ειπώθηκε έτσι ακριβώς – καθώς χθες ο βουλευτής Χανίων, το διέψευσε και μίλησε για «ιστορίες επιστημονικής φαντασίας – και αποτελεί προϊόν διαρροής, πρόκειται για μία ευθεία βολή των “νεοπροεδρικών” του Σ. Κασσελάκη, σε βάρος του Π. Πολάκη, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του χάσματος που υφίσταται μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.
Ο εκνευρισμός άλλωστε χθες το Π. Πολάκη, κατά την προσέλευση του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ήταν αρκούντως ενδεικτικός για τις διαθέσεις του αψύ Κρητικού. «Γιατί πρέπει να είμαι απολογούμενος για την κάθε ανοησία που γράφει ο κάθε συνάδελφος σας που διεκδικεί Όσκαρ ηλιθιότητας; Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Αυτό ό,τι του έρχεται του καθενός στο κεφάλι κάτι, θα το διαψεύδουμε;» ρώτησε τους δημοσιογράφους ο συντονιστής της Επιτροπή Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος.
Από την Κουμουνδούρου χθες μετά τον ντόρο, προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα διαρρέοντας ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο οξυμένα, κάνοντας λόγο για «καπνό και όχι για φωτιά».
Ωστόσο αυτό το επεισόδιο μεταξύ Κασσελάκη και Πολάκη δεν είναι το μοναδικό. Ούτε είναι ο Π. Πολάκης ο μόνος που διαφωνεί με την τακτική που ακολουθεί αυτήν περίοδο η ηγεσία του κόμματος. Ο λόγος της διαφωνίας Κασσελάκη – Πολάκη δεν ήταν μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα και η αντίθεση του στη συναινετική στάση που επιδεικνύει για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο Σφακιανός βουλευτής για το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και ένας εξ αυτών είναι και ο Π. Πολάκης, που όμως τολμά να το εκφράζει ανοιχτά, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται όσο και όπως πρέπει με τα μείζονα προβλήματα της πραγματικής κοινωνίας, αλλά δίνει βάρος και έμφαση σε δευτερεύοντα θέματα ή στην επικοινωνία.
Αυτό που υποστηρίζει ο Π. Πολάκης, αλλά και άλλα ηγετικά πρόσωπα όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, όπως και πολλά συνδικαλιστικά, κοινωνικά και αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία φάση απομείωσης της δύναμης του μέσα στην ελληνική κοινωνία, γεγονός άλλωστε που καταγράφουν και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Χωρίς να απορρίπτουν ή να υποβαθμίζουν τα μερικά ή παράπλευρα ζητήματα, όπως το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, τονίζουν την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να πυκνώσει τις πολιτικές και κοινωνικές του πρωτοβουλίες, ιδίως στην συγκεκριμένη συγκυρία, ανασύνταξης και ανάταξης και πριν από ένα κρίσιμο συνέδριο, προκειμένου να θεμελιώσει με αξιοπιστία την εναλλακτική του πρόταση. Ζητούν συμπερίληψη και σύνθεση απόψεων και όχι περιχαράκωση προκειμένου να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι εσωκομματικοί συσχετισμοί υπό τον φόβο των εξελίξεων της επόμενης ημέρας.
Αυτή η κριτική προκαλεί την αντίδραση της ηγετικής ομάδας των νεοπροεδρικών και φέρνει στην επιφάνεια επεισόδια και τριβές που διαχέουν μία εικόνα διάλυσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναζητεί λόγο και ρόλο μεταξύ ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς και φιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, μετά και τις προτάσεις Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου και Ζαχαριάδη.
Αυτή η «αυτογνωσία» της περιδίνησης του κόμματος, μάλιστα μερικές φορές μπορεί να εκφράζεται και με ένα πηγαία λαϊκό τρόπο. Μόλις πρόσφατα η βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάγκρη, που ανήκει στο στενό κύκλο των «νεοπροεδρικών», θέλοντας να περιγράψει την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει στα αγροτικά ζητήματα, δήλωσε με ειλικρίνεια δημοσίως ότι στα αγροτικά θέματα «τον ήπιαμε».
Ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος των «προεδρικών», ο βουλευτής Νίκος Παππάς που στήριξε ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και θεωρείται εκ των διεκδικητών της ηγεσίας, αν η ηγεσία Κασσελάκη δεχτεί ισχυρά πλήγματα στις ευρωεκλογές, προχθές ερωτώμενος για την πορεία το ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε καταφέρει να προβάλλουμε εναλλακτική πρόταση».
Παράλληλα διαμήνυσε πως «όλες οι ηγεσίες όλων των κομμάτων θα κριθούν από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία και την πολιτική του ισχύ μέσα από πρωτοβουλίες για την πολιτική αλλαγή ενώ έθεσε ευθέως και το θέμα των αποκλεισμό στελεχών από τις διαδικασίες. Όπως είπε «χρειάζεται οργανωμένη εξωστρέφεια και αξιοποίηση όλων των στελεχών».
Καταγγέλλουν αποκλεισμούς από τις εκδηλώσεις
Αυτή βέβαια η πρόταση του Νίκου Παπά περί «αξιοποίησης όλων των στελεχών» εντός του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλούς ακούγεται ως ανέκδοτο.
Το κόμμα οδεύει προς ένα συνέδριο και βρίσκεται εν μέσω προσυνεδριακού διαλόγου, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι η ηγεσία επιχειρεί με κάθε τρόπο να ελέγξει τις διαδικασίες με προφανή στόχο τον έλεγχο του συνεδρίου.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο μέχρι και για αποκλεισμό στελεχών από πολιτικές εκδηλώσεις και κατηγορούν την επιτροπή που έχει αναδειχθεί για να ορίζει τους εισηγητές στις συνεδριάσεις των κομματικών οργανώσεων για “πόλεμο χαρακωμάτων και μαγειρέματα”. Η συγκεκριμένη επιτροπή να αναφέρουμε ότι αποτελείται από τους Π. Ρήγα, Γ. Βουλγαράκη, Ε. Συμεωνίδου, Ι. Μπελώνη και Χ. Σπίρτζη.
«Αντί να κάνουν εκδηλώσεις συμπεριληπτικές που να φαίνεται ότι υπάρχει σύνθεση και τα διάφορα πολιτικά ρεύματα να συναντώνται και να αλληλοσυμπληρώνονται, αντί να επιδιώκουν μία έκφραση πολυσυλλεκτική, στήνουν εκδηλώσεις προωθώντας ο καθένας στελέχη της αρεσκείας του αποκλείοντας όσους δεν ανήκουν στον οικείο εσωκομματικό χώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Parallaxi μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν όντως συμβαίνουν αυτά, τότε τα «περί καπνού και όχι φωτιάς» που διαρρέει η Κουμουνδούρου δεν ισχύουν. Πιο κοντά στην αλήθεια είναι αυτό που είπε περί κατάποσης, η Θ. Τζάγκρη…