Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Υποχώρηση Κασσελάκη και υποσχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Απέσυρε το αίτημα για στήριξή του έως τις επόμενες Εθνικές Εκλογές, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Parallaxi
συριζα-υποχώρηση-κασσελάκη-και-υποσχ-1113822
Parallaxi

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε την επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και απέσυρε το αίτημα για στήριξή του έως τις επόμενες Εθνικές Εκλογές, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε το αίτημα μετά από συνεδρίαση 5 ωρών είναι ενδεικτικό των οριακών συνθηκών που επικρατούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόλις μια μέρα πριν την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου του.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκίνησε στις 7 χθες το απόγευμα με μία επιθετική κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη που προϊδέασε για γενικευμένη σύγκρουση στην Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ριζικά την ατζέντα της συνεδρίασης που αφορούσε την πρωτοβουλία του να καταθέσει ερωτηματολόγιο στα μέλη για τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Ζήτησε να γίνει αποδεκτό πως θα είναι πρόεδρος του κόμματος έως τις επόμενες Εθνικές Εκλογές που προβλέπεται να γίνουν το 2027. Αξίωσε δηλαδή να μην τεθεί υπό κρίση η ηγεσία του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είπε, μεταξύ άλλων, πως «αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών».

Μάλιστα, χρησιμοποίησε επιτακτικό τόνο αναφέροντας: «Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ τώρα, εδώ που είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Στέφανος Κασσελάκης «προειδοποίησε» με καταφυγή στα μέλη του κόμματος στην περίπτωση που το αίτημα του δεν γίνονταν αποδεκτό. Είτε αυτό εσωτερικό δημοψήφισμα είτε νέα διαδικασία προεδρικής εκλογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλιών των μελών της Π.Γ. αναφέρθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί «λευκή επιταγή». Ενώ επισημάνθηκε πως όλοι θα κριθούν στις επερχόμενες ευρω-εκλογές. Για την ακρίβεια μόλις 3 από τα παρόντα μέλη του οργάνου δεν έκαναν με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο αυτή την επισήμανση.

Ιδιαίτερα σθεναρή ήταν η στάση του Διονύση Τεμπονέρα που μίλησε ευθέως για προσπάθεια εκβιασμού, ενώ προκάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει θέμα προεδρικής εκλογής αν το επιλέξει. Δεν ήταν πάντως ο μόνος που έκανε έντονα επικριτική παρέμβαση.

Παρά τον «τοίχο» που εισέπραξε ο Στέφανος Κασσελάκης, στην καταληκτική ομιλία του δεν έθεσε θέμα προσφυγής στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που θεωρήθηκε πως συνιστά υποχώρηση από τις απαιτήσεις που εξέφρασε στην αρχική του τοποθέτηση.

Έτσι, μετά από πολύωρη διαδικασία εκδόθηκε μία σχετικά λιτή ανακοίνωση που μεταξύ άλλων ανέφερε πως «επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο» και ότι «εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας».

Εξερχόμενα από την Κουμουνδούρου κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας σημείωναν πως ο Στέφανος Κασσελάκης «πήρε πίσω πολλά». Μεταξύ αυτών και την περίφημη επιστολή που απέστειλε την Δευτέρα στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία θεωρήθηκε απαξιωτική.

Τόνιζαν ότι δεν υφίσταται θέμα δέσμευσης για παραμονή του στη προεδρία έως το 2027, ενώ ο ίδιος δεσμεύθηκε πως «θα σταματήσουν οι εκπλήξεις». Επίσης, εκτιμούσαν πως μπορούν πλέον να προχωρήσουν ενωτικά οι συνεδριακές διαδικασίες.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα