Θυελλώδης η συνεδρίαση στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Αποχώρησε Τζουμάκας, παραμένει ο Τεμπονέρας, προς έξοδο η "Ομπρέλα".
Εικόνα: Eurokinissi
Εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποχώρηση του Στέφανου Τζουμάκα, νέο μέτωπο Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, τροπολογία κατά του δημοψηφίσματος από «προεδρικούς» και στο… βάθος αποχώρηση της Ομπρέλας.
Νωρίς το μεσημέρι και ενώ είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αποχώρησε με δήλωση του στη γραμματέα του κόμματος ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ στην πόρτα της εξόδου φαίνεται πως βρίσκονται και τα στελέχη της Ομπρέλας -με σχετική ανακοίνωση να αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες.
Την ίδια ώρα, κατατέθηκε τροπολογία με πρωτοβουλία της Όλγας Γεροβασίλη, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Αλέκου Φλαμπουράρη, οι οποίοι αναφέρουν ότι δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.
Κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα που λέει πως ναι μεν παραμένει στο κόμμα, αλλά «δεν είναι η ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών».
Το… επίμαχο τηλεφώνημα
Σήμερα έγινε ξεκάθαρο πως το χάσμα μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Έφης Αχτσιόγλου είναι βαθύ και -όπως όλα δείχνουν- δεν πρόκειται να γεφυρωθεί. Οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο εάν έγινε προσπάθεια επικοινωνίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την κα Αχτσιόγλου το Σάββατο, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Όλα ξεκίνησαν όταν με μια διαρροή στο ieidiseis.gr η πλευρά του προέδρου υποστήριξε ότι ο κ. Κασσελάκης έκανε το πρωί του Σαββάτου απόπειρα να επικοινωνήσει με την κ. Αχτσιόγλου όμως η κλήση του δεν βρήκε ανταπόκριση.
Η Έφη Αχτσιόγλου διέψευσε «κατηγορηματικά» τα δημοσιεύματα: «Αναφορικά με το δημοσίευμα του “ieidiseis.gr”, διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης».
«Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», πρόσθεσε.
Κύκλοι κοντά στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη ως απάντηση ανέφεραν πως «δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο».
Προφανώς, η αναφορά σε αφόρτιστο τηλέφωνο αφορά τη δήλωση της κα Αχτσιόγλου για έλλειψη ενέργειας με την οποία αιτιολόγησε την απόφασης της να μην δεχθεί κάποιο ρόλο στην ΚΟ. Το ύφος και οι «μπηχτές», σε συνδυασμό με τους βαρείς χαρακτηρισμούς στη χθεσινή ΚΕ κάνουν απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης.
Μετά τα παραπάνω, κύκλοι της Έφης Αχτσιόγλου δήλωσαν πως δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του. Η κα Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν, οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «ακέφαλο σώμα» λέει ο Τζουμάκας
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «ακέφαλο σώμα», τονίζει στη δήλωσή του ο Στέφανος Τζουμάκας, που αποχώρησε από το κόμμα. Παράλληλα, κρίνει ακατάλληλο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν κάνει ο άνθρωπος» και «μας πήγε σε μία πολιτική ήττα και θα μας πάει σε μία δεύτερη».
Ολόκληρη η δήλωση αποχώρησης του Στέφανου Τζουμάκα:
«Πριν από λίγο δήλωση την αποχώρησή μου από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο επίπεδο του μέλους και στο επίπεδο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και στο επίπεδο του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας. Ταυτόχρονα κατέθεσα την ομιλία μου και επίσης την παραίτησή μου στη γραμματέα του κόμματος.
Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, δεν είναι της τρέχουσας περιόδου. Διότι στα μέρη μου λένε “το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”. Και ο ΣΥΡΙΖΑ Είναι ένα “ακέφαλο σώμα”. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ηττα σε πολιτική ηττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος. Για να μην πω νωρίτερα…
Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με τη χώρα έχει σχέση με την Ελληνική κοινωνία. Η Προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα. Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα υπάρχει μία ιστορική προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατη δεν έχουν όρια και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες τις οποίες μπορούμε να αντιστρέψουμε. Δηλαδή για παράδειγμα: ποιοι έφεραν μαθήματα από την goldman sachs στην Ελλάδα.
Ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξανά δουλέψουν; Ποιοι ήταν στον οργανισμό csis που εποπτεύεται από το Πεντάγωνο και της CIA; Ποιοι ήταν τη μία μέρα στο ένα κόμμα του Τραμπ και την άλλη μέρα στο δημοκρατικό κόμμα;
Με αυτή την έννοια λοιπόν θεωρώ ότι κάθε στέλεχος κάθε βουλευτής κάθε μέλος της κεντρικής επιτροπής κάθε μέλος των νομαρχιακών επιτροπών κάθε μέλος σε κάθε οργάνωση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Εγώ το έκανα πριν μιλήσω στα κανάλια. Είχαμε πολιτική γραμματεία και αυτή η ομάδα δεν έφερε το πολιτικό θέμα ότι είχε ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές για να μη μιλήσει πολιτικά. Άρχισαν τα οργανωτικά θέματα. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει με την πολιτική μηχανισμοί είναι που ένας αναπαράγει τον άλλον για να πάρουν ένα πόστο. Για να βρεις το ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους που να θέλουν να έχουν πολιτικές επιδιώξεις είναι πολύ δύσκολο πράγμα.
Να βρεις για προσωπικές επιδιώξεις για αξιώματα και για πόστα γεμάτος ο τόπος. Έτσι λοιπόν τότε έθεσα θέμα αλλαγής πολιτικής ηγεσίας. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
Διότι Μας πήγε σε μία πολιτική ηττα και θα μας πάει σε μία δεύτερη. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είναι ζήτημα που αφορά πια όλο το δημοκρατικό κόσμο, όλο τον προοδευτικό κόσμο και το κυριότερο: αφορά τους καλόπιστους. Υπάρχουν άνθρωποι που τους λένε διάφορα και τα πιστεύουν.
Εγώ αυτό το έζησα γιατί ήμουν και σε ένα άλλο κόμμα που είχε τους “Αυριανιστες”. Ότι τους λέγανε…. χόρτο τρώγανε…”χόρτο”.
Ο καθένας να αναζητήσει, να ψάξει να αναρωτηθεί να ψάξει να είναι οπαδός, να γίνει πωλητής να γίνει μέλος και στέλεχος, να δώσει μάχη. Γιατί η χώρα είναι σε δύσκολη θέση. Όπως όλοι οι κύκλοι λένε η χώρα μπαίνει σε ύφεση. Και Θα ξαναμπεί θέμα να τελειώσει η ποσοτική χαλάρωση και να ξαναπάμε σε νέα λιτότητα. Η περιοχή μας είναι σε πολύ μεγάλη ένταση, το βλέπουμε όλοι με μία κρίση η οποία έχει πολλαπλές επιδιώξεις και η χώρα μας πρέπει να είναι σε μία ορισμένη θέση.
Με αυτά όλα, πρώτον: με αυτή την ομάδα υπάρχει θέμα ασφάλειας για τη χώρα υπάρχει θέμα Δημοκρατίας και συντάγματος υπάρχει θέμα κοινωνίας και υπάρχει θέμα συνολικότερο που αφορά και την πολιτική και τη δημοκρατία».
Η παρέμβαση της ομάδας Τεμπονέρα
Την ίδια ώρα, η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα σε κείμενό της τονίζει ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων».
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος», υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της παρέμβασης.
Η δήλωση:
«Α. Μετά την εκλογή του Προέδρου, με δημόσια δήλωση, καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε. Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες. Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.
Β. Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί:
– Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος σ.Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια
– Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα.
Δεν είναι τώρα η ώρα για “δημοψηφίσματα” διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων.
Γ. Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση! Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα. Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος.
Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.
Τεμπονέρας Διονύσης
Λαμπρινίδης Φώτης
Τσιόκας Χάρης
Λαμπρίδης Χρήστος».
«Όχι» Ραγκούση στις διαγραφές
Στο θέμα των διαγραφών αναφέρθηκε από την πλευρά και ο Γιάννης Ραγκούσης στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ.
«Η γνώμη και η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος. Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού.
Ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με δημοψηφίσματα. Γι αυτό καταθέσαμε την τροπολογία, 6 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας» σημείωσε.
Για την ομιλία Κασσελάκη, υποστήριξε πως δεν ήταν ομιλία Πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
«Ήταν ομιλία μεροληπτική και μονομερής γι αυτό και ανακριβής που οδηγεί σε μια διαστρέβλωση του παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος μας».
Τέλος έκλεισε την ομιλία του με μία ευχή. «Είπε ο σ.Πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε. Σωστά. Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Έστω και άρρωστη. Εύχομαι λοιπόν,όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη».
Επιχείρηση κατάσβεσης από προεδρικούς – Καταδικάζουν δημοψηφίσματα και δηλώσεις
Επιχείρηση κατευνασμού εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιχειρούν με την τροπολογία που κατέθεσαν τα έξι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η τροπολογία επιθυμούν να ενταχθεί στο τελικό κείμενο που θα πάει προς ψήφιση από την Κεντρική Επιτροπή, ώστε να καταδικαστούν εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος και το δημοψήφισμα που επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στις 5 το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ομιλίες στην ΚΕ
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις 5 το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ομιλίες των στελεχών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν αναμένεται να υπάρξει ομιλία από τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Να επιστρέψουν τις έδρες όσοι φεύγουν»
Κάλεσμα σε όσους φεύγουν να επιστρέψουν την έδρα τους, απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους. Σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας».
«Υπάρχει μια επιστολή που έχει λάβει η γραμματεία για την οποία δεν πρέπει κανείς να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της Ομπρέλας. Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 45 άτομα που έχουν ήδη παραιτηθεί αλλά γιατί πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βασιζόταν και κάποτε σε εκείνους» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Χαρακτήρισε την ομπρέλα πρώην τάση του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η μόνη τάση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η βάση.
Μιλώντας για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Πέτη Πέρκα και τον Στέλιο Κούλογλου, τους κάλεσε να επιστρέψουν την έδρα τους, «που ανήκει σοτ κόμμα».
«Επιτέλους σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας που και εσείς συνυπογράψατε» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορεί όσοι εκτοξεύουν συκοφαντίες να εκπροσωπούν το κόμμα. Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ομάδα Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης επέλεξε τον δρόμο της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού – Οι 11 υπογραφές
«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς», αναφέρει η ομάδα Αχτσιόγλου.
«Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στ. Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην «κομματίλα», το «πουμαρό», την «πέμπτη φάλαγγα».
Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε. Πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Ακόμα χειρότερα, ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή από την ομιλία του απουσίαζε, με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και εκείνους που τον υποστηρίζουν, κάθε αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας και στα συγκεκριμένα βήματα για τη μάχη ενάντια στην ηγεμονία της Δεξιάς στη χώρα μας. Έτσι, η «πατριωτική αριστερά» δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο Πρόεδρος που επαγγέλλεται την «κυβερνώσα αριστερά» δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τον αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιδόθηκε σε έναν κατάλογο συνθημάτων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε κατηγορίες περί «φλυαρίας» σε ανθρώπους που έχουν ασκήσει και παράξει εφαρμοσμένη πολιτική.
Το πλαίσιο που διαμόρφωσε το διάγγελμα και η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη δεν άφησε περιθώρια για μια συζήτηση επί της ουσίας. Αποφασίσαμε, ύστερα από επίμονες προσπάθειες για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση όταν έγινε σαφές ότι ο πρόεδρος δεν επιθυμούσε την ψηφοφορία και απόφαση του σώματος για την πρωτοφανή και αντικαταστατική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή τεσσάρων στελεχών. Η δημοκρατία που διαρκώς επαγγέλλεται ο Στ. Κασσελάκης δεν έδωσε το δικαίωμα στα 300 εκλεγμένα από τη βάση του κόμματος να ψηφίσουν αν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να παραβιάζει το καταστατικό και τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν είναι ένα τεχνικό ή διαδικαστικό ζήτημα. Είναι πολιτικό και ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού για την αριστερά και για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο σεβασμός σε δημοκρατικά δικαιώματα είναι θεμελιώδες στοιχείο ταυτότητας. Το «δημοψήφισμα» καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών «δημοψηφισμάτων». Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό.
Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά.
Από την πλευρά μας, καταθέσαμε χτες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης. Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Οι 11 υπογραφές
Σία Αναγνωστοπούλου Έφη Αχτσιόγλου Νάσος Ηλιόπουλος Κωστής Καρπόζηλος Δανάη Κολτσίδα Νίκος Μπίστης Μιχάλης Σαμπατακάκης Δημήτρης Τζανακόπουλος Μερόπη Τζούφη Θεανώ Φωτίου Αλέξης Χαρίτσης