Επικαιρότητα

Πολύ σημαντικό το σημερινό βράδυ για την Ελλάδα

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ελλάδας με τους δανειστές.

Parallaxi
πολύ-σημαντικό-το-σημερινό-βράδυ-για-τ-315224
Parallaxi

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σήμερα στη συνάντηση της Ελλάδας με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup και κυρίως στην συμφωνία που θα συναφθεί το βράδυ. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω σε συντάξεις και αφορολόγητο, ο διεθνής Τύπος κάνει έντονες αναφορές για την “Ελλάδα που μπορεί να γίνει ένα success story” ενώ κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ελάφρυνση του χρέους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέσσερις Έλληνες οικονομολόγοι μιλούν για όλα ενόψει του Eurogroup

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από υπουργούς στο Λουξεμβούργο σήμερα για να συμβάλλει ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασιστεί σε μια δύσκολη ισορροπία. Οι επενδυτές χρειάζονται να δουν ότι η πορεία χρέους της Ελλάδας είναι αξιόπιστη, ωστόσο, αν προσφέρουν πολλά στην Αθήνα θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης με παρόμοιες δημοσιονομικές προσεγγίσεις.

Πιέρ Μοσκοβισί: σοβαρή εποπτεία για την Ελλάδα – σημαντική η σημερινή συνεδρίαση

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο Politico δήλωσε -όπως δημοσιεύει η Καθημερινή- πως «θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε πως η ελληνική περίπτωση είναι ακριβώς η ίδια με της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου» αλλά και «…Δεν θέλω η τρόικα ή οι θεσμοί να επισκέπτονται την Αθήνα απλά με διαφορετική “αμφίεση”». Μεταξύ άλλων αναφέρει για τη σημαντικότητα της σημερινής συνεδρίασης λέγοντας πως «Όλοι συμπεριφέρονται σαν, να μην είναι μια κανονική συνεδρίαση. Δεν είναι όμως. Φανταστείτε να μην σταθούμε ικανοί να βρούμε μια λύση την Πέμπτη. Τι μήνυμα θα στέλναμε στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου;».

ΕΕ-Eurogroup-Ελλάδα: Σεντένο: «Η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει έναν σταθμό για την ελληνική οικονομία»

«Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα αρωγής. «Η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει έναν νέο σταθμό για την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

EMΣ: Μπορεί να γίνει άλλο ένα «success story»

Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα έχει ενισχυθεί, σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του ΕΜΣ – Μπορεί να γίνει άλλο ένα «success story». H Eλλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα «success story», αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2017, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Βασικό σημείο η επιμήκυνση πληρωμών

Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η επιμήκυνση θα πρέπει να γίνει σε βάθος 15ετίας, η Γερμανία κάνει λόγο για 3ετή επιμήκυνση πληρωμών, ενώ το πιθανότερο σενάριο θέλει να υπάρχει συμβιβασμός στα επτά χρόνια.

Σενάριο για “μαξιλάρι δισεκατομμυρίων” 

Το σενάριο που ακούγεται εδώ και λίγο διάστημα θέλει το ύψος της τελευταίας δόσης του προγράμματος που θα λάβει η Ελλάδα να είναι περισσότερα από 12 δις καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της χώρας για την επόμενη διετία.

Ενισχυμένη και ιδιαίτερα σκληρή η επιτήρηση

Όπως τόνισε και ο Πιέρ Μοσκοβισί, το σίγουρο είναι πως η Ελλάδα θα μπει στη διαδικασία μιας ενισχυμένης και σκληρής επιτήρησης μεταμνημονιακά χωρίς όμως να δίνεται η εικόνα πως παραμένουμε σε πρόγραμμα.

Τα άσχημα σενάρια για την κατάληξη της σημερινής συμφωνίας

Οι εσωτερικές συγκρούσεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας φέρνουν την Μέρκελ σε δυσμενή θέση με τους εταίρους της να μην ασπάζονται το σενάριο για την ελάφρυνση του χρέους. Επίσης, δημοσίευμα της Die Zeit κάνει λόγο για “ανταλλαγή” προσφυγικού – χρέους μεταξύ Γερμανίας – Ελλάδας και δεν είναι απίθανο -όπως αφήνει να εννοηθεί το δημοσίευμα- η Ελλάδα να υποδεχτεί πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία. Το Bloomberg κάνει λόγο για το σενάριο όπου το πρόγραμμα που έρχεται δεν θα΄χει ουσιαστική ελάφρυνση από αυτό που ισχύει σήμερα. Έτσι και αλλιώς η Κομισιόν επιβεβαίωσε πως κόβονται συντάξεις από το 2020 και κατεβαίνει το όριο του αφορολόγητου.

Γερμανικά ΜΜΕ: Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της

Στη συνεδρίαση του Eurogroup και τις επικείμενες αποφάσεις του εστιάζουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικά: faz.net: «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της».  Deutsche Welle: H Ελλάδα περικόπτει το μηχανισμό διάσωσης. Το δράμα ολοκληρώνεται. Εξυγιασμένη στα μισά του δρόμου η Ελλάδα μπορεί τώρα και πάλι να αυτοκαθοριστεί. Ωστόσο δεν περιλαμβάνονται μεγάλα άλματα. Η ΕΕ απαιτεί και πάλι πειθαρχία όσον αφορά τις δαπάνες και ζήλο στις μεταρρυθμίσεις.

Financial Times: Έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα-ένα μεγάλο βήμα προς την προετοιμασία της εξόδου της χώρας από οκτώ και πλέον έτη διεθνών διασώσεων», γράφουν οι Financial Times. Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από υπουργούς στο Λουξεμβούργο σήμερα για να συμβάλλει ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ, Καθημερινή, Die Zeit, Financial Times

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα