Πώς «κοκκίνισε» η Αττική- Οι ειδικοί προειδοποιούν για ολικό lockdown τύπου Μαρτίου
Η Αττική είχε συμπεριφορά και εξέλιξη αύξησης των ενεργών κρουσμάτων όπως και η Θεσσαλονίκη.
Ανακοινώθηκαν 795 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.Eκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156473, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5936 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48939 (63.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
257 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 185 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1106 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 15 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5779 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3397 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μειωμένα παρουσιάζονται σήμερα τα κρούσματα στη χώρα, τα οποία ωστόσο παραμένουν σε υψηλά ποσοστά. Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 795 μολύνσεις. Και σήμερα η Αττική συγκεντρώνει την πλειοψηφία των κρουσμάτων, ενώ στη δεύτερη θέση με πολύ λιγότερα κρούσματα, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει 384 κρούσματα του φονικού ιού, με τη συμπρωτεύουσα μόλις 68.
Πώς «κοκκίνισε» η Αττική -Οι ειδικοί προειδοποιούν για ολικό lockdown τύπου Μαρτίου
Στοιχεία για το πώς «κοκκίνισε» όλη η Αττική και το πώς η διαδρομή των τελευταίων 15 ημερών παραπέμπει στην πορεία της Θεσσαλονίκης του Οκτωβρίου παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα και με τα όσα λένε οι επιδημιολόγοι και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.
Η Αττική είχε συμπεριφορά και εξέλιξη αύξησης των ενεργών κρουσμάτων όπως και η Θεσσαλονίκη, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση των ενεργών κρουσμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι όσα άτομα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πήγαν για αγορές έκαναν επίσης και κάποιες επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Όπως, μάλιστα, εξήγησαν οι ειδικοί τα άτομα αυτά πιθανόν μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν.
Υπήρξε ακαριαία διασπορά, ενώ ο συνωστισμός ήταν κυρίως έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα.
Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία ότι τα κρούσματα στα νησιά θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία της Αθήνας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα στην Αττική συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ένα ολικό lockdown τύπου Μαρτίου.
Επίσης, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι 66, όμως οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα.
Τα έκτακτα μέτρα έως τις 8 Φεβρουαρίου -Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ
Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα έως τις 6 το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που επανέρχεται με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα φέρνει αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.
Η Ελλάδα χωρίζεται σε «κίτρινες» (Επίπεδο Α- Επιτήρησης) και σε «κόκκινες» (Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου) περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που φέρουν. Στο κόκκινο επίπεδο μπορούν να μπουν, τόσο τοπικές κοινότητες και δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.
Με τα τωρινά δεδομένα τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια για όλη την επικράτεια είναι τα εξής:
- Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους
- Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
- Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
- Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
- Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
- Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
- Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
- Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης (κίτρινες περιοχές).
Κορωνοϊός: Τα μέτρα στο επίπεδο Α
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
- Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) από 1η Φεβρουαρίου
- Λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
- Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
- Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 1η Φεβρουαρίου
Κορωνοϊός: Οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο Β’ -Ποια μέτρα ισχύουν
Όσον αφορά το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, σε αυτό κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.
Στις περιοχές αυτές από σήμερα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής μέτρα:
- Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ωστόσο ότι στους δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.
- Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
- Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
- Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
- Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Σχολεία : Ανατροπή στο παρά πέντε – Γιατί κάποια Γυμνάσια στην Αττική δεν μπορούν να ανοίξουν
Μπορεί, χθες να ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι τα Γυμνάσια θα ανοίξουν ανεξαρτήτως χρώματος περιοχής, σε αντίθεση με τα Λύκεια, τα οποία στις «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα προέκυψαν ήδη τα πρώτα προβλήματα.
Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα κάποια Γυμνάσια, σε «κόκκινες» περιοχές να παραμείνουν κλειστά.
Ποια Γυμνάσια δεν θα ανοίξουν στις «κόκκινες» περιοχές
Πρόκειται για τα Γυμνάσια που συστεγάζονται με Λύκεια, τα οποία «μοιράζονται» τους ίδιους καθηγητές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, σήμερα κάποιοι μαθητές Γυμνασίων ενημερώθηκαν πως θα συνεχίσουν τα μαθήματα από τα σπίτια τους, αφού οι καθηγητές θα πρέπει να διδάξουν με τηλεκπαίδευση, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει και εκείνοι να βρίσκονται στο σπίτι τους.
Ο λόγος είναι ότι στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν οι υποδομές για να σηκώσει το σύστημα πολλούς καθηγητές, ούτως ώστε να μπορούν τη μια ώρα να διδάσκουν στα Γυμνάσια δια ζώσης και την επόμενη ώρα να διδάξουν μέσω υπολογιστή στους μαθητές του Λυκείου.
Μέχρι στιγμής πρόκειται για Γυμνάσια στο Ίλιον, τον Άλιμο και στην Τανάγρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA αναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, για να φανεί η έκταση του προβλήματος, αλλά και αν θα βρεθεί κάποια λύση.
Γιατί δεν άνοιξαν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές
Μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στους λόγους που αποφασίστηκε το άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων στις «κόκκινες» περιοχές.
Όπως είπε η κ. Κεραμέως η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.
«Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.
Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κοροναϊού είναι στο 0,3%, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων για να βοηθηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και έχει μειωθεί η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Για τις αθλητικές δραστηριότητες
Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «οι ειδικοί προτείνουν οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο.
Θα έχουμε κρούσματα, είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία». Για την λειτουργία των φροντιστηρίων η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν οι ειδικοί, ενώ ανέφερε ότι οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ’αποστάσεως.
Σχολιάζοντας την πρόταση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού, να μοιραστούν οι μαθητές σε άλλες αίθουσες για να είναι μικρότερος ο αριθμός τους ανά τμήμα, είπε:
«Nα είμαστε λίγο ρεαλιστικοί, δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε τους χώρους σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και για τους εκπαιδευτικούς.
Σε ποιες περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια
Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις ζώνες αυτές είναι η λειτουργία των σχολείων.
Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά θα συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματα, ενώ στις «κίτρινες» περιοχές από τη Δευτέρα θα ανοίξουν κανονικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Αντιθέτως, στις «κόκκινες» περιοχές στα θρανία θα επιστρέψουν μόνο οι μαθητές του Γυμνασίου, ενώ οι μαθητές του Λυκείου θα συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Ανησυχία για τη διασπορά στην Αττική – Οι «κόκκινες» περιοχές
Ιδιαίτερο προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους η αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, όπου το Σάββατο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφηκαν 384 από τα συνολικά 795 νέα κρούσματα Covid 19.
Τα κρούσματα ανά τομέα στην Αττική Ανατολική Αττική 51 Βόρειος Τομέας Αθηνών 61 Δυτικός Τομέας Αθηνών 44 Δυτική Αττική 12 Κεντρικός Τομέας Αθηνών 124 Νήσων 1 Πειραιάς 45
Eμπορικός Σύλλογος Αθήνας: Άδικος ο διαχωρισμός click away – click in shop σε «κόκκινες» περιοχές
Η τοποθέτηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη για τα νέα μέτρα που αφορούν το λιανεμπόριο. Αντιδρά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση για το λιανεμπόριο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος επισήμανε ότι «τρεις δρόμοι και πέντε αλυσίδες, δημιούργησαν λάθος εικόνα για έναν κλάδο με καταστήματα και επιχειρηματίες που σέβονται απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδηγώντας στον άδικο διαχωρισμό του click away και click in shop, στις κόκκινες περιοχές».
Ολόκληρη η ανάρτηση του:
«Με την μάχη που δώσαμε, αποφύγαμε το καταστροφικό τρίτο lockdown που προσπαθούσαν να μας επιβάλουν ειδικοί και μη και θα οδηγούσε σε οριστικό λουκέτο τις μισές επιχειρήσεις. Αποδείξαμε ότι το δίλημμα δεν είναι λιανεμπόριο ή δημόσια υγεία αλλά κλειστό λιανεμπόριο και όλοι οι υπόλοιποι τομείς ανεξέλεγκτοι και κρατήσαμε τις αγορές σε όλη την χωρά ανοικτές. Τρεις δρόμοι και πέντε αλυσίδες, δημιούργησαν λάθος εικόνα για έναν κλάδο με καταστήματα και επιχειρηματίες που σέβονται απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδηγώντας στον άδικο διαχωρισμό του click away και click in shop, στις «κόκκινες» περιοχές.
Ως ο ισχυρότερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, θα παραμείνουμε ισότιμα στο τραπέζι των προτάσεων, διεκδικώντας την σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα και βέβαια, την γενναία στήριξη των επιχειρήσεων που καταγράφουν τεράστιες απώλειες με ουσιαστική ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, διατήρηση της επιδότησης ενοικίων, χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρούς, επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό και βέβαια θαρραλέα ρύθμιση και κούρεμα του τεράστιου χρέους που έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ IN.gr/ SKAI
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ