Top

Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ΙΧ- Πότε είναι υποχρεωτική η μάσκα

Τι ισχύει επίσης με τη λειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ και τι λένε οι ειδικοί.

Parallaxi
πόσα-άτομα-επιτρέπονται-σε-ιχ-πότε-είν-719908
Parallaxi

car mask

Mέχρι τις 6 το απόγευμα θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες τα Σαββατοκύριακα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Αττική.

Συγκεκριμένα, η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις συγκεκριμένα με οχήματα:

Θα μπορούν να επιβαίνουν σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν: α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Διπλοκάμπινα και τύπου VAN

Θα επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα 4 άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο Ι.Χ

Το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ για όποιον δεν φορά μάσκα μέσα στο αυτοκίνητο.

Η χρήση της μάσκας προσώπου μέσα στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική όταν σ’ αυτό επιβαίνουν άτομα που η σχέση τους δεν είναι Α’ βαθμού. Δηλαδή ζευγάρι με παιδιά κλπ. Ο παππούς και η γιαγιά δεν αποτελούν συγγενείς πρώτου βαθμού.

Πότε η μάσκα στο αυτοκίνητο ΔΕΝ είναι υποχρεωτική

Όταν οι επιβάτες είναι μέλη της ίδιας οικογένειας (π.χ. γονείς μόνοι ή γονείς με τέκνα).

Όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.

Κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Αττική

Αναφορικά με τη λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, παρότι ανακοινώθηκε αρχικά ότι θα παρέμεναν ανοιχτά στις “κόκκινες” περιοχές, τελικώς αυτό δεν ισχύει.

Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα παραμείνουν κλειστά στις “κόκκινες” περιοχές, όπως και τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Συνεπώς, δε θα λειτουργούν στις παρακάτω περιοχές:

-Στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Λέσβου.

– Στους Δήμους Εορδαίας, Θηβαίων, Τανάγρας, Σπάρτης, Ζακύνθου, Ρεθύμνης Πύδνας-Κολινδρού, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Τεμπών.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα λειτουργήσουν με τα ακόλουθα μέτρα:

-Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πελατών

-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ πελατών και ταμείου

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας για πελάτες και προσωπικό

-Προκαθορισμένο ραντεβού για τα ΟΠΑΠ Play

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών: 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

-Τοποθέτηση διαφανών πετασμάτων ανάμεσα στις θέσεις των παικτών στα παιγνιομηχανήματα.

Ν. Καπραβέλος: Δίνουμε μάχη για να αποτρέψουμε τα χειρότερα

Για το αυστηρότερο lockdown που ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και ακόμη πέντε δήμους, έκανε λόγο ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ, τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Όπως είπε, οι περιοχές μοιράστηκαν ορθά ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που διαθέτουν.

Στοίχημα αποτελεί όπως είπε να μην φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, ενώ υπογράμμισε πως η 9η Νοεμβρίου αποτελεί αποφράδα μέρα για τη Θεσσαλονίκη.

«Φτάσαμε στην έκρηξη» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Δίνουμε μάχη να αποτρέψουμε τα χειρότερα, τα μέτρα είναι σωστά. Μαζί με τα εμβόλια και την αύξηση των εμβολιασμών θα έρθει έλεγχος».

A. Βατόπουλος: Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα

Για την εφαρμογή των νέων μέτρων μίλησε με τη σειρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», είπε μιλώντας στο Open.

«Χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία», είπε ακόμη.

«Σκεφτήκαμε ότι στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, σε αντίθεση με το να μένουν σπίτι και να βγαίνουν στα πάρκα. Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ’ότι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς», σχολίασε για τα σχολεία.

Η αύξηση των κρουσμάτων, ο ρόλος των σχολείων και τα νέα μέτρα

«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι σαφής. Ήταν λιγότερο από 2% η θετικότητα όταν ανοίξαμε τις δραστηριότητες. Τώρα είναι σταθερά πάνω από 3%, πλησιάσαμε το 4%, ενώ σε ορισμένες περιοχές είναι πάνω από 4%. Ήταν αναμενόμενη η αύξηση. Όταν ανοίγεις δραστηριότητες, αυξάνονται τα κρούσματα. Το ερώτημα είναι πόσο και με ποιον ρυθμό. Κάτι που δεν είναι απόλυτα προβλέψιμο, γιατί εξαρτάται σε σημαντικό ποσοστό από τη συμπεριφορά που δείχνει ο καθένας από εμάς. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται δεν έχει συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα. Ποικίλει από το πόσο σωστά το εφαρμόζουμε εμείς» τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ο ρόλος των σχολείων και τα μέτρα που ελήφθησαν

«Τα σχολεία στη φάση που είμαστε δεν παίζουν μεγάλο ρόλο. Υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά που μεταφέρεται στα σχολεία. Τα σχολεία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της διασποράς. Είμαστε σε φάση αυξητική, αλλά όχι μεγάλη. Αν συγκρατήσουμε τη διασπορά χωρίς να κλείσουμε τα σχολεία, θα είναι το ευκταίο. Αν όχι, προφανώς επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο των σχολείων», δήλωσε ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σε ότι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έκανε λόγο για «διορθωτικές κινήσεις, για να μη ληφθούν υπερβολικά μέτρα», χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «λογικά και ήπια».

Με πληροφορίες από in.gr / ΣΚΑΪ

Τι αλλάζει στη ζωή μας από σήμερα- Το παρασκήνιο για τα σχολεία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα