Featured

Πόσο δύσκολο είναι να διδάσκεις παιδιά στην εποχή του κοροναϊού;

Απαντώντας στα ερωτήματα.

Μυρτώ Τούλα
πόσο-δύσκολο-είναι-να-διδάσκεις-παιδι-647549
Μυρτώ Τούλα

Σε λίγες μέρες, αναμένουμε την έναρξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να εφαρμόζονται πρώτη φορά. Πόσο δύσκολο είναι να μιλάς ακατάπαυστα με την μάσκα 8 ώρες και πώς αντιδρούν οι μαθητές σε αυτό. Μιλήσαμε με μία καθηγήτρια φροντιστηρίου στην Θεσσαλονίκη και μας απάντησε σε όλες τις αλλαγές που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό στην εργασία της.

Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα στην εργασία και τι ακριβώς αλλαγές επήλθαν; – Πόσο δύσκολο ήταν να διατηρήσετε ή να βρείτε αυτή την εργασία εν μέσω πανδημίας;

”Η καθημερινότητα στην εργασία δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, απλώς χρειάζεται πάντα να έχεις επίγνωση των χεριών σου μήπως πιάσεις με λάθος τρόπο τη μάσκα ή μήπως αγγίξεις κάτι που δεν πρέπει χωρίς μετά να βάλεις αντισηπτικό. Το δύσκολο στους εκπαιδευτικούς φροντιστηρίων είναι πως μπορεί να μιλάς αρκετές ώρες, φορώντας μάσκα.Αυτό σημαίνει αυτόματα πως δυσκολεύεσαι λίγο στην αναπνοή, καθώς δυναμώνεις ή χαμηλώνεις τη φωνή σου ανάλογα με τις ανάγκες τoυ μαθήματος. Ο επαγγελματικός μου χώρος είναι ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι είναι φιλικοί, με κατανόηση και βοηθούν στην προσαρμογή μας.”

Πόσο έχει επηρεαστεί το οικονομικό κομμάτι, υπήρξαν μειώσεις στις αμοιβές;
Ο κόσμος υπακούει στα νέα μέτρα; Ποια η συμπεριφορά του; 

”Οι αμοιβές μας δεν έχουν αλλάξει, μάλλον ανήκουμε στους προνομιούχους. Η συμπεριφορά του κόσμου απέναντι στα μέτρα δείχνει αποδοχή της κατάστασης, οι μαθητές -σχεδόν όλοι- χρησιμοποιούν κανονικά τις μάσκες του, όπως φυσικά και εμείς. Δεν έχω συναντήσει αρνητική αντίδραση κάποιου στη χρήση μάσκας, οι άνθρωποι προσέχουν αρκετά.”

Τι πιστεύετε θα συμβεί σε περίπτωση δεύτερου lockdown; – Το πιο δύσκολο περιστατικό που αντιμετωπίσατε;

”Σε περίπτωση δεύτερου lockdown θεωρώ πως θα βιώσουμε μια οικονομική κρίση μεγαλύτερου μεγέθους από την προϋπάρχουσα. Δεν έχω αντιμετωπίσει απειθαρχία στην εφαρμογή των μέτρων από καμιά ηλικία. Το περιβάλλον μου συνειδητοποιεί πως είναι καλό για όλους να προσέχουμε. Μέχρι στιγμής δεν φοβάμαι.. προνοώ και προσέχω. Δεν συγχρωτίζομαι, κάνω όσα αγαπώ με μέτρο και προφύλαξη, πάντα υπάρχει τρόπος.”

Ποια είναι η γνώμη σας για τα νέα μέτρα και πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην διεξαγωγή της φετινής σχολικής χρονιάς;

”Eμείς στο φροντιστήριο λειτουργούμε διαφορετικά, για στα σχολεία δεν ξέρω πώς θα είναι τα πράγματα. Σίγουρα, πάντως, δεν μπορούν να είναι στις τάξεις πάνω από 15 παιδιά, γιατί αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Πρέπει να αποσυμφορηθούν τα τμήματα, να βρεθούν χώροι για νέα τμήματα, να αυξηθούν οι εκπαιδευτικοί. Για μένα οι μάσκες είναι απαραίτητες, δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας. Και πιστεύω ότι ειδικά στα διαλείμματα πρέπει να φορούν μάσκα, γιατί τότε έρχονται πιο κοντά τα παιδιά μεταξύ τους.”

Από την άλλη είναι αρκετοί εκείνοι που συναναστρέφονται με παιδιά αυτή την εποχή, πέραν των καθηγητών. Είναι και εκείνοι που τα φροντίζουν και οι άλλοι που εργάζονται σε χώρους ψυχαγωγίας όπως οι παιδότοποι και τα θέατρα. Συνομιλήσαμε με μία εργαζόμενη παιδότοπου για να μας απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται καθημερινά.

Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα στην εργασία και τι ακριβώς αλλαγές επήλθαν; – Πόσο δύσκολο ήταν να διατηρήσετε ή να βρείτε αυτή την εργασία εν μέσω πανδημίας;

”Λόγω των μέτρων για την ύπαρξη συγκεκριμένου αριθμού ατόμων εντός του μαγαζιού η δουλειά έχει μειωθεί φανερά.  Αρκετά δύσκολο λόγω της μείωσης της δουλειάς. Υπήρξαν μειώσεις των ωρών εργασίας μου συνεπώς και η αμοιβές μου.”

Ο κόσμος υπακούει στα νέα μέτρα; Ποια η συμπεριφορά του; 

”Το μεγαλύτερο ποσοστό υπακούει στα μέτρα και στις εντολές από το μαγαζί. Υπάρχουν αρκετοί όμως που είναι υπερβολικά αντιδραστικοί λόγω αυτής της κατάστασης. Σχολαστικοί θα έλεγα. Είναι μερικοί γονείς που απαιτούν αντισηπτικά μάσκες και καθόλου σωματική επαφή με τα παιδιά (πράγμα δύσκολο.) και είναι και άλλοι που αρνούνται κατηγορηματικά να βάλουν την μάσκα και ειδικότερα στα παιδιά. Θεωρώντας πως ένα παιδί δύσκολα θα σου μεταφέρει τον ιό. Ωστόσο η μάσκα μας δυσκολεύει αρκετά, λόγω της έντονης σωματικής δραστηριότητας με τα παιδιά. Έγω έχω συχνά έντονο πόνο στα πνευμόνια αλλά είναι θέμα συνήθειας πλέον. Τα παιδιά ειδικότερα μικρής ηλικίας κατανοούν την κατάσταση, είναι αρκετά προσεκτικά, με το τι θα ακουμπήσουν και το αν θα βάλουν τα χέρια τους στο στόμα. Δρουν ναι μεν αυθόρμητα αλλά σαν μικροί πολίτες υπακούν στα μέτρα. ” 

Τι πιστεύετε θα συμβεί σε περίπτωση δεύτερου lockdown;

”Σε περίπτωση δεύτερου lockdown η οικονομία της Ελλάδας θα καταρρεύσει. Η Ελλάδα ζούσε από τον τουρισμό και υπήρχε μεγάλο πλήγμα φέτος το καλοκαίρι και επιπλέον η ψυχολογία των ανθρώπων θα παρουσιάσει μία  μεγάλη πτώση. Ήδη παρατηρώντας τον εαυτό μου έχω συχνές σκέψεις αμφιβολίας ειδικότερα στην δουλειά όπου συναναστρέφομαι με τόσο κόσμο. Ο φόβος του να ξανακλειστούμε σε 4 τοίχους θα υπάρχει το θέμα είναι να υπάρχει ατομική ευθύνη και να τηρούνται τα μέτρα για να αποφευχθεί μία τέτοια απόφαση και από ότι βλέπουμε η αύξηση των κρουσμάτων δεν βοηθά.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα