Featured

Πόσο επικίνδυνες είναι τελικά οι περιστροφές για το μυαλό των αθλητών;

Ένα άτομο μπορεί να χάσει την αίσθηση του χώρου και της διάστασής του καθώς βρίσκεται στον αέρα

Parallaxi
πόσο-επικίνδυνες-είναι-τελικά-οι-περι-793072
Parallaxi
Ferran Feixas

Η αθλήτρια της Αμερικής, Simone Biles, η οποία αποχώρησε από τους δύο τελικούς των Ολυμπιακών την Τρίτη, επικαλούμενη την ψυχική της υγεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα εκείνη την ημέρα ότι «την είχαν ”πιάσει” οι στροφές».

Είναι ένας όρος που πυροδότησε την άμεση συζήτηση μεταξύ γυμναστών που αναγνώρισαν αμέσως πόσο επικίνδυνη ήταν αυτή η κατάσταση. Αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ένας άγνωστος όρος.

Λοιπόν, ποιες είναι οι “στροφές”;

Οι αθλήτριες έχουν περιγράψει τους στροβιλισμούς ως ένα είδος ψυχικού μπλοκαρίσμος.

Σε ορισμένα αθλήματα ένα ξαφνικό ψυχικό μπλοκάρισμα – όπως το “yips” στο γκολφ – μπορεί να σας κοστίσει ένα χαμένο putt ή ένα χαμένο παιχνίδι.

Στη γυμναστική, μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο να χάσει την αίσθηση του χώρου και της διάστασής του καθώς βρίσκεται στον αέρα, προκαλώντας το να χάσει τον έλεγχο του σώματός του και να κάνει επιπλέον στροφές ή κτυπήματα που δεν είχε σκοπό. Στις χειρότερες περιπτώσεις, ξαφνικά δεν μπορούν να προσγειωθούν με ασφάλεια.

Οι επιπτώσεις από τις περιστροφές μπορούν να συμβούν σε έναν γυμναστή, ακόμη και αν έχουν κάνει τον ίδιο ελιγμό για χρόνια χωρίς προβλήματα.

Ο Biles – ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών του αθλήματος – φάνηκε να αποπροσανατολίζεται ενώ έκανε ένα θησαυροφυλάκιο την Τρίτη και σκόνταψε καθώς προσγειώθηκε.

Ήταν μια στιγμή που χτύπησε μια στιγμιαία χορδή με εκείνους που υποπτεύονταν τι θα μπορούσε να περάσει.

Ο Βρετανός γυμναστής Claudia Fragapane συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Έπεσε στις μπάρες χάνοντας την ισορροπία στους γύρους των προκριματικών και στη συνέχεια τον Απρίλιο φέτος είχε και πάλι πτώση μετά από ψυχικό μπλοκ, υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι και κόπηκε από τον ατομικό τελικό στο Τόκιο.

Είπε στο BBC ότι θα μπορούσε «να καταλάβει ακριβώς πώς αισθάνθηκε η Simone».

“Έχει πολύ βάρος στους ώμους της. Όλοι πιστεύουν ότι θα είναι απολύτως έξω από αυτόν τον κόσμο και τέλεια και δεν είναι ανθρώπινη. Αλλά στην πραγματικότητα είναι ανθρώπινη και νομίζω ότι η πίεση είναι πάρα πολύ.

«Είναι πραγματικά επικίνδυνο αν αμφιβάλλεις λίγο, ή το θεωρείς πολύ δύσκολο, μπορείς να βλάψεις τον εαυτό σου. Έχω ”περπατήσει” στα παπούτσια της και κατέληξα να πληγωθώ».

Η Fragapane είπε ότι καθώς ο Ολυμπιακός προκριματικός έφτανε τον Απρίλιο, ήταν «πολύ πάνω και κάτω με τη διάθεσή της» – γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι η τελευταία φορά που προσπάθησε να πάει σε άλλους Ολυμπιακούς.

Ήταν στη μέση του διαγωνισμού και έκανε κάποια λάθη, είπε η αθλήτρια. “Τότε άρχισα να ανησυχώ λίγο και σκέφτηκα ότι πρέπει να δώσω τα πάντα για το τελευταίο μου κομμάτι”.

Η Fragapane είπε ότι υπό πίεση, για κάποιο λόγο, αντί να κάνει μια απλή τούμπα, βρέθηκε να προσπαθεί να κάνει διπλό από αργό ρυθμό.

Προσγειώθηκε στο κεφάλι και το λαιμό της, πληγωμένος στο νοσοκομείο με διάσειση, αλλά λέει ότι θα μπορούσε να έχει παραλύσει.

Η Christina Myers, πρώην γυμνάστρια και τώρα προπονητής γυμναστικής από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, δήλωσε στο BBC News ότι οι περιστροφές συμβαίνουν «όταν αποσυνδέονται ο εγκέφαλος και το σώμα».

“Φανταστείτε την πτώση με αλεξίπτωτο και το αλεξίπτωτο δεν θα ανοίξει”, είπε. “Το σώμα σου αρχίζει να προσθέτει επιπλέον ανατροπές και δεξιότητες στην ικανότητα που υποτίθεται ότι κάνεις και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις ικανότητες που αισθάνονται τόσο ρουτίνα όσο το περπάτημα σε έναν ελίτ γυμναστή.

“Ο εγκέφαλός σου δεν θέλει τίποτα περισσότερο από το να εκτελεί σωστά την επιδιωκόμενη άσκηση, αλλά το σώμα σου αισθάνεται ότι ξαφνικά έχει δικό του μυαλό.”

Πρόσθεσε ότι «επειδή οι συστροφές είναι κυρίως ψυχολογικές, τόσο πιο δύσκολο είναι να τις κανει κάποιος».

Για τη γενιά γυμναστών της, είπε, ο ψυχικός πόνος δεν θεωρήθηκε δυστυχώς έγκυρος λόγος για ένα διάλειμμα από το άθλημα.

Η προσπάθεια να απογειώσει τις στροφές “οδήγησε σε κάταγμα σπονδυλικής στήλης – ένας υπερβολικός τραυματισμός που επιδεινώθηκε προσπαθώντας να προχωρήσει με το ζόρι”, αναγκάζοντάς την τελικά να σταματήσει να αγωνίζεται.

Μια άλλη γυμνάστρια η Catherine Burns, το συνέκρινε με το να βρίσκεσαι σε αυτοκινητόδρομο και ξαφνικά να χάσεις τη μυϊκή σου μνήμη για το πώς να οδηγείς.

«Κινείσαι πολύ γρήγορα, είσαι τελείως χαμένος, προσπαθείς να σκεφτείς, αλλά ξέρεις ότι συνήθως δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι να κάνεις αυτούς τους ελιγμούς, τα νιώθεις και τα κάνεις», έγραψε στο Twitter. “Δεν είναι μόνο τρομακτικό και ανησυχητικό, είναι απίστευτα επικίνδυνο ακόμα κι αν κάνετε βασική γυμναστική.”

Οι περιστροφές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό.

Ο πρώην γυμναστής Jacoby Miles έγραψε στο Instagram μετά από μια ιδιαίτερα κακή περίοδο των στροφών στον αέρα, έσπασε το λαιμό της κατά την προσγείωση.

“Χρειάστηκε μόνο μια φορά να χαθώ … στον αέρα για να σπάσω το λαιμό μου και να με αφήσει παράλυτο, πιθανότατα για τη ζωή”, έγραψε.

«Είμαι τόσο χαρούμενη που η [Biles] αποφάσισε να μην συνεχίσει μέχρι να ανακάμψει διανοητικά»

Πηγή: ΒΒC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα