Top

Πότε ανοίγει η οικονομία – “Δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός”

Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
πότε-ανοίγει-η-οικονομία-δεν-εξετά-569510
Parallaxi

«Πιο ασφαλές είναι να ανοίξει πρώτα η εκπαίδευση και εν συνεχεία το λιανεμπόριο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως υπολογίζει ότι πριν τις γιορτές η κυβέρνηση θα ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα προσθέτοντας όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας.

«Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ακόμη, όπως είπε φαίνεται να πέφτει ο αριθμός μετάδοσης.

Πώς θα ανοίξει η Οικονομία

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Εν συνεχεία, εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να πέφτουν τα κρούσματα.

Κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων αποτελούν οι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Στη συνέχεια είπε ότι οι περιοχές με μεγάλες τοπικές γιορτές, όπως η Πάτρα, θα πρέπει να προσέξουν μη γίνουν εστίες μόλυνσης.

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

Για τα εμβόλια, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα.

Κατά το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Ενδέχεται να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι.

Όσο για τους αρνητές ο κ. Πέτσας είπε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας», πάντως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

Για το άνοιγμα των σχολείων έκανε χθες λόγο και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι οι ειδικοί, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των σχολείων, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του lockdown.

Η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε μιλώντας στον Alpha ωστόσο πως και μετά το άνοιγμά τους θα τηρούνται όλα τα μέτρα που ίσχυαν και πριν.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν όταν πάρουμε το πράσινο φως από τους ειδικούς» κατέστησε σαφές η ίδια.

Μάλιστα, όταν ανοίξουν τα σχολεία, «θα τηρούνται τα μέτρα που ίσχυαν προηγουμένως», υπογράμμισε.

Aπελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, γεγονός που προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που δείχνουν ότι όλες οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Στο ΑΧΕΠΑ 43 στις 43 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, στο Ιπποκράτειο 25 στις 25 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και στο Παπαγεωργίου 43 στις 43 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Αν και υπάρχει  η δυνατότητα για μία – δύο κλίνες, σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση ανάγκη για διασωλήνωση, ωστόσο οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν αντέχουν άλλο.

Στην πόλη, έχουν μεταβεί νοσηλευτές και γιατροί από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συνδράμουν.

Την ίδια ώρα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν φύγει επί 4 μήνες, δεν έχουν δει τις οικογένειές τους, από φόβο μην κολλήσουν κοροναϊό και δεν μπορούν να εργαστούν.

Στο «κόκκινο» όλοι οι νομοί της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στο «κόκκινο» παραμένουν όλοι οι νομοί της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το δήμο Κομοτηνής να παραδίδει 800 τεμάχια τεστ αντιγόνων κορωνοϊού COVID-19 στους τοπικούς υγειονομικούς υπαλλήλους του ΕΟΔΥ.

Στο «κόκκινο», όμως, βρίσκονται όλοι οι νομοί της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το δήμο Κομοτηνής να παραδίδει 800 τεμάχια τεστ αντιγόνων κορωνοϊού COVID-19 στους τοπικούς υγειονομικούς υπαλλήλους του ΕΟΔΥ.

O ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής από την Τρίτη 24 Νοεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε δωρεάν rapid tests στην Κομοτηνή.

Ειδικότερα, τα συνεργία του ΕΟΔΥ  βρέθηκαν στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου Κομοτηνής, όπου έχει δημιουργηθεί ειδική διαδρομή, ώστε με τον πλέον λειτουργικό και ασφαλή τρόπο, να πραγματοποιείται η είσοδος και η έξοδος, από το σημείο.

Αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία Δράμας και Αλεξανδρούπολης

Μεγάλη είναι η πίεση και στα νοσοκομεία Δράμας και Αλεξανδρούπολης στη βόρεια Ελλάδα λόγω κορωνοϊού.

Την κατάσταση περιγράφει στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο Δράμας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 140 κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για απλή νοσηλεία covid, χθες ήταν κατηλειμμένες οι 136 ενώ υπήρχε 100% πληρότητα στις ΜΕΘ.

«Καθημερινά έχουμε αρκετούς ασθενείς και αναζητούμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά τη χώρα» λέει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ένας στους τέσσερις κατοίκους της Δράμας που έκαναν τεστ είναι θετικοί.

Ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Χριστόδουλος Μεντίζης, αναφέρθηκε στο γκρέμισμα τοίχου στο νοσοκομείο για να φτιαχτεί ΜΕΘ. Όπως είπε, αυτό προέκυψε λόγω της ανάγκης για επέκταση μονάδας που είχε δημιουργηθεί με την έναρξη του δεύτερου κύματος στο χώρο του αναισθησιολογικού έξω από τα γενικά χειρουργεία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος.

Πάντως, ο προαναφερθείς, κάνει λόγο για έλλειψη των απαραίτητων προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης αναφορικά με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Με πληροφορίες από in.gr/ skai.gr/Mega/ Alpha

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα