ΠΟΥ: Χρήση θεραπείας αντισωμάτων της Regeneron σε ομάδες ασθενών Covid-19

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
που-χρήση-θεραπείας-αντισωμάτων-της-regenero-746354
Parallaxi

coronaΔιαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση θεραπείας αντισωμάτων της Regeneron σε δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19

Μια διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη συνδυαστική θεραπεία των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων(casirivimab και imdevimab) για δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19: εκείνους με μη σοβαρή νόσο που όμως αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν τελικά νοσηλεία, καθώς και όσους έχουν βαριά νόσο και αδυνατούν να αναπτύξουν τα δικά τους φυσικά αντισώματα απέναντι στον κορωνοϊό.

Τα δύο αντισώματα, όταν χρησιμοποιούνται από κοινού, προσδένονται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού SARS-CoV-2 και εξουδετερώνουν την ικανότητα του να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η πρώτη σύσταση βασίζεται σε νέα στοιχεία από τρεις κλινικές δοκιμές που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και οι οποίες δείχνουν ότι το «κοκτέιλ» των αντισωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, καθώς και τη διάρκεια των συμπτωμάτων στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση, όπως είναι οι ανεμβολίαστοι, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Η δεύτερη σύσταση βασίζεται σε δεδομένα της μεγάλης βρετανικής κλινικής δοκιμής RECOVERY που δείχνουν ότι τα εν λόγω δύο αντισώματα πιθανώς μειώνουν την ανάγκη διασωλήνωσης και τους θανάτους στους βαριά άρρωστους με Covid-19, οι οποίοι έχουν αδυναμία φυσικής ανοσιακής ανταπόκρισης στον ιό.

Για όλους τους άλλους ασθενείς, τα οφέλη της θεραπείας αντισωμάτων αναμένονται μηδαμινά, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ). Επιπλέον, αναγνώρισαν το σημαντικό κόστος της συγκεκριμένης θεραπείας και τη δυσκολία αρκετών χωρών να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ κάλεσε την αμερικανική εταιρεία Regeneron που παράγει τα αντισώματα, να μειώσει τις τιμές τους.

Ακόμη, επισημαίνεται από τον ΠΟΥ ότι η θεραπεία πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια με χρήση ειδικού εξοπλισμού, ενώ οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης τονίζεται η πιθανότητα να εμφανιστούν νέες παραλλαγές του κορονοϊού, απέναντι στις οποίες τα δύο αντισώματα θα έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Η θεραπεία είχε εγκριθεί αρχικά επειγόντως στις ΗΠΑ και είχε χορηγηθεί στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίθηκε στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα, ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις ΗΠΑ χορηγείται με την ονομασία Ronapreve ή REGEN-COV και απέφερε ήδη σημαντικές πωλήσεις 2,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Regeneron στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η εταιρεία πρόκειται να εφοδιάσει την αμερικανική κυβέρνηση με 1,4 εκατομμύρια επιπρόσθετες δόσεις έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, με κόστος 2.100 δολαρίων ανά δόση. Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ζήτησε και αυτή να υπάρξει πιο φθηνή και ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αίγυπτος: Η κορύφωση του τέταρτου κύματος κορονοϊού αναμένεται σε δύο εβδομάδες, τονίζει ανώτατος αξιωματούχος

Την άποψη ότι η κορύφωση του τέταρτου κύματος κορονοϊού στην Αίγυπτο αναμένεται σε δύο εβδομάδες διατυπώνει ο προεδρικός σύμβουλος Μοχάμεντ Άουαντ Ταγκ Ελ Ντιν, σε δηλώσεις του στην αιγυπτιακή τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου η χώρα κατέγραψε 27 θανάτους από κορονοϊό, τον μεγαλύτερο αριθμό τους τελευταίους τρεις μήνες. Συνολικά, στην Αίγυπτο 17.043 άτομα έχουν καταλήξει από την πανδημία.

Παράλληλα, αυξάνονται και οι μολύνσεις, με 692 καταγεγραμμένες την ίδια ημέρα, που επίσης αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό τις τελευταίες 100 ημέρες στη χώρα, με το συνολικό αριθμό τους να φτάνει τις 298.988 μολύνσεις.

Εν τω μεταξύ, μέχρι σήμερα, 13 εκατομμύρια Αιγύπτιοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Βέλγιο: Χωρισμένη στα τρία θα είναι η χώρα από την 1η Οκτωβρίου, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Χωρισμένο στα τρία θα είναι το Βέλγιο από την 1η Οκτωβρίου, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανακοίνωσε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι οι περιφέρειες θα έχουν πλέον το ελεύθερο να θέτουν τους δικούς τους κανόνες. Έτσι, λοιπόν, από την 1η Οκτωβρίου, ενώ στη Φλάνδρα θα καταργηθεί η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις, καταστήματα και σχολεία, στις Βρυξέλλες όχι μόνο δε θα καταργηθεί (σε εσωτερικούς χώρους), αλλά θα εφαρμοστεί και η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για άτομα άνω των 16 ετών στην εστίαση, στα αθλητικά κέντρα και σε πολιτιστικούς χώρους.

Η Φλάνδρα επικαλείται το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ υψηλό στην περιφέρειά της (το 91% των ατόμων άνω των 18 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι).

Αντίθετα, στη Βαλλονία το ποσοστό εμβολιασμού άνω των 18 ετών είναι 79% και στις Βρυξέλλες 64%.

Η Βαλλονία αποφάσισε την Πέμπτη, να ακολουθήσει το παράδειγμα των Βρυξελλών στη διαχείριση της πανδημίας κι έτσι από τις 15 Οκτωβρίου η είσοδος στην εστίαση και σε άλλες δραστηριότητες θα γίνεται μόνο με τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ.

Οι τρεις περιφέρειες του Βελγίου, ωστόσο, κατάφεραν να θέσουν κοινούς κανόνες όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της covid-19. Περί τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση στους τρόφιμους των γηροκομείων και σε άτομα άνω των 85 ετών και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Νορβηγία: Η κυβέρνηση προχωρά αύριο σε άρση των περιορισμών της πανδημίας

Η Νορβηγία θα προχωρήσει στο εκ νέου άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας της αύριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, δίνοντας τέλος στα μέτρα της πανδημίας που περιόρισαν τις κοινωνικές συναθροίσεις και έπληξαν πολλές επιχειρήσεις.

Η χώρα έρχεται να προστεθεί σε μια μικρή αλλά διευρυνόμενη ομάδα κρατών –συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Βρετανίας– που έχουν άρει όλους τους εγχώριους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

“Είναι 561 ημέρες από τότε που εισάγαμε τα πιο σκληρά μέτρα στη Νορβηγία εν καιρώ ειρήνης…Τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα”, δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. Οι περιορισμοί θα τερματιστούν αύριο στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας).

Η απόφαση να μην απαιτείται πλέον κοινωνική αποστασιοποίηση θα επιτρέψει σε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα ενώ τα εστιατόρια μπορούν να είναι γεμάτα και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να ανοίξουν και πάλι.

Η Σόλμπεργκ είχε έως τώρα εφαρμόσει τις τρεις πρώτες φάσεις ενός σχεδίου τεσσάρων σταδίων για άρση των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους αλλά το τελικό βήμα αναβλήθηκε πολλές φορές εν μέσω ανησυχιών για τα ποσοστά των μολύνσεων.

“Εν ολίγοις, μπορούμε τώρα να ζήσουμε φυσιολογικά”, δήλωσε η Σόλμπεργκ.

Περίπου το 76% όλων των Νορβηγών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ το 67% είναι πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

“Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιστρέψει σε μια ομαλή καθημερινότητα, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ο κόσμος συνεχίζει να αρρωσταίνει και άρα είναι σημαντικό όλοι να εμβολιαστούν”, πρόσθεσε η ίδια. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτοί που μολύνονται με κορονοϊό θα πρέπει και πάλι να μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επίσης θα χαλαρώσουν και η κυβέρνηση δεν θα συμβουλεύει πλέον τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια εκτός Ευρώπης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να ισχύουν κάποιοι περιορισμοί για όσους φθάνουν από χώρες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Η Σόλμπεργκ ευχαρίστησε τις κρατικές υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη διαχείριση της πανδημίας καθώς και τους Νορβηγούς πολίτες.

“Το μόνο που θέλω να πω είναι: ευχαριστώ πάρα πολύ Νορβηγία”, δήλωσε η Σόλμπεργκ.

Σιγκαπούρη: Ενισχύονται τα περιοριστικά μέτρα έπειτα από αύξηση των κρουσμάτων

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα από την ερχόμενη εβδομάδα για να περιορίσει τις κοινωνικές συναθροίσεις στα δύο πρόσωπα και να αποτελέσει προεπιλογή η τηλεργασία σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και να μειωθούν οι πιέσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αρχές της Σιγκαπούρης σημείωσαν ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, ενώ το ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα είναι στάσιμο αφότου έφτασε σε περίπου 82%, που είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Για να προστατεύσει περαιτέρω τον πληθυσμό της, η χώρα αυτή στην νοτιοανατολική Ασία επεκτείνει επίσης το πρόγραμμά της για την διάθεση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 για να καλύψει αυτούς που είναι ηλικίας 50 ως 59 ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Κούβα: Ξανανοίγουν σήμερα τα μπαρ και τα εστιατόρια

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Κούβα, τα οποία ήταν κλειστά από τον Ιανουάριο, θα ξανανοίξουν σταδιακά από σήμερα Παρασκευή σε μεγάλο μέρος της χώρας και στην Αβάνα, ανακοίνωσαν οι αρχές, υπογραμμίζοντας ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα.

Το εκ νέου άνοιγμα 533 δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων έρχεται σε απάντηση «στην διαδικασία εμβολιασμού που διεξάγεται με επιτυχία» στη χώρα, διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση η υπουργός Εμπορίου Μπέτσι Ντίας.

Το σχέδιο είναι «να αρχίσει το εκ νέου άνοιγμα των γαστρονομικών υπηρεσιών με προοδευτικό τρόπο» σε οκτώ από τις 15 επαρχίες της Κούβας, διευκρίνισε ο κυβερνήτης της Αβάνας, ο Ρεϊνάλντο Γκαρσία Σαπάτα.

«Δεν είναι μυστικό από κανέναν ότι έχουμε ανάγκη το εκ νέου άνοιγμα και την επανεκκίνηση της οικονομίας», πρόσθεσε, την ώρα που η Κούβα ζει την χειρότερη οικονομική της κρίση από το 1993 λόγω της απουσίας τουριστών και της ενίσχυσης του αμερικανικού εμπάργκο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 21:00 από την αρχή της χρονιάς θα μετατεθεί στις 22:30. Τα ωράρια των εμπορικών καταστημάτων θα διευρυνθούν και οι νομικές συμβολαιογραφικές υπηρεσίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εκ νέου.

Η Κούβα η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού εδώ και δύο μήνες, έχοντας καταγράψει συνολικά 832.286 κρούσματα και 7.048 θανάτους μεταξύ των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων της, επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της τις τελευταίες εβδομάδες και το 42,2% από τους κατοίκους της έχει ανοσοποιηθεί μέχρι στιγμής με τοπικά εμβόλια, τα οποία δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα εστιατόρια στα οποία θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν θα μπορούν να δεχθούν πελάτες ως το 50% των δυνατοτήτων τους, θα πρέπει να τηρούν επαρκείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια και να διατηρήσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, η οποία είναι επίσης υποχρεωτική στους δρόμους, όπως και στους κλειστούς δημόσιους χώρους παντού στη χώρα.

Η Κούβα προβλέπει εξάλλου να ξανανοίξει τις πύλες της στους τουρίστες από τις 15 Νοεμβρίου και τα σχολεία της με σταδιακό τρόπο μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από δύο ετών.

ΜΕΛΕΤΗ: Πόσα αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια mRNA

Αυστραλία: Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικους στη χώρα έχουν εμβολιαστεί, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός

Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην Αυστραλία έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19 μέχρι σήμερα, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας που επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού με την ελπίδα να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην πολιτεία Βικτόρια παραμένει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού που οφείλεται στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, με αποτέλεσμα οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της –η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ– όπως και η πρωτεύουσα Καμπέρα να έχουν επιβάλει lockdown. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα αφορούν σχεδόν τους μισούς από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Τα lockdowns και η απόφαση να κλείσουν τα εργοτάξια για δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η εξάπλωση της covid-19, οδήγησαν στο ξέσπασμα διαδηλώσεων στη Μελβούρνη επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Η αστυνομία στην πόλη αυτή προχώρησε σε μερικές συλλήψεις σήμερα, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να αποτραπούν νέες κινητοποιήσεις.

Στην πολιτεία Βικτόρια ανακοινώθηκαν 733 νέες μολύνσεις covid-19, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός από τότε που ξέσπασε η πανδημία, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στη Μελβούρνη.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας όσο και της Βικτόρια έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν περισσότερες ελευθερίες στους πολίτες μόλις έχει εμβολιαστεί το 70% των ανθρώπων άνω των 16 ετών, στόχος που αναμένεται να έχει επιτευχθεί τον Οκτώβριο.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί 92.000 κρούσματα covid-19, εκ των οποίων τα 61.000 έχουν εντοπιστεί μετά τα μέσα Ιουνίου, οπότε και βρέθηκε το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στο Σίδνεϊ. Εξάλλου λίγοι λιγότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν υποκύψει από την ασθένεια.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα