Που είναι ο Jack Ma; Κανένας δεν έχει δει τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο από τον Οκτώβριο

Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται κρυμμένος... υπό επιτήρηση!

Parallaxi
που-είναι-ο-jack-ma-κανένας-δεν-έχει-δει-τον-κ-705664
Parallaxi
Εικόνα twitter

Οι φήμες αυξάνονται σχετικά με την «εξαφάνιση» του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Jack Ma, ο οποίος δεν έχει δώσε σημάδια ζωής για περισσότερο από δύο μήνες. Ο Μα, συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος της τεχνολογικής εταιρείας Alibaba, στα τέλη Οκτωβρίου, στάθηκε δίπλα σε ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και εκφώνησε μια σκληρή ομιλία επικρίνοντας τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας και η οποία φέρεται να έχει εξοργίσει τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping.

Αμέσως μετά οι ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν τον Ma και άλλα στελέχη σε ανάκριση. Αργότερα ξεκίνησαν αντιμονοπωλιακές έρευνες για την Alibaba και τον βασικό ανταγωνιστή της TenCent, καλώντας και την Ant Group για ανάκριση. Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι ρυθμιστικές αρχές διέταξαν τον Μα να «καταργήσει» την αυτοκρατορία του.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του φαίνεται να είναι σε μια ζωντανή εκδήλωση στις 31 Οκτωβρίου, μια τελετή έναρξης της ετήσιας κινεζικής εμπορικής εκδήλωσης Double 11. Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν εμφανίστηκε στο ρόλο του ως κριτής για το τελευταίο επεισόδιο της επιχειρηματικής εκπομπής τηλεπαιχνιδιών με τίτλο «Οι επιχειρηματικοί ήρωες της Αφρικής».

Ο Μα αντικαταστάθηκε από άλλο στέλεχος της Alibaba και η φωτογραφία του καταργήθηκε από τον ιστότοπο της εταιρείας. Επίσης, δεν εμφανίστηκε στη φετινή συνεδρίαση του εμπορικού επιμελητηρίου Shanghai Zhejiang, όπου έκανε ομιλία κάθε χρόνο από το 2016. Το Bloomberg ανέφερε ότι ο Μα είχε ειδοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου να μην φύγει από τη χώρα.  Στο BBC ένας υπάλληλος της Alibaba δήλωσε ότι ο Μα συχνά παίρνει άδεια πριν από το κινεζικό νέο έτος, τον Φεβρουάριο.

Ο Μα πάντως δεν είναι ο πρώτος Κινέζος μεγιστάνας που αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα με την Κινεζική κυβέρνηση. Το 2018, ο Wu Xiaohui, ο οποίος ίδρυσε την ασφάλιση Anbang, καταδικάστηκε για απάτη και κατάχρηση εξουσίας σε 18 χρόνια φυλάκισης. Τον Μάρτιο, ο μεγιστάνας του ακινήτου, Ren Zhiqiang, εξαφανίστηκε αφού έγραψε ένα δοκίμιο επικριτικό για την απάντηση της Covid στην Κίνα και φάνηκε να αποκαλεί τον Xi κλόουν. Τον Σεπτέμβριο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών για διαφθορά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα